Goed nieuws: de-slimste-mens-ter-wereld is een Vlaming

Over BV-cultuur, ver-woestijnvissing en een verdoemde generatie vijftigers

Nu cultuurfilosoofientjemoerman.jpgf en mediacriticus Jean Baudrillard overleden is, heeft iedereen hem plots ontdekt. Dat gaat zo met oude rebellen die zich fataal in hun croissant hebben verslikt.
Wie zin heeft om Baudrillards’s kritiek rond media, beeldcultuur en spektakelmaatschappij eens toe te passen op Vlaanderen anno 2007, leze het Menzo-artikel van Johan Sanctorum deze maand, toevallig (?) kort voor de dood van Baudrillard geschreven: “Het mediatieke IQ-exhibitionisme van Torfs en Reynebeau. Lang heb ik gedacht dat ze het voor de grap deden, of voor het geld, of voor de vrouwen (als televisiegezicht wordt zelfs de lelijkste gruwel een oestrogenenmagneet); maar neen, niets van dit alles: het gaat om een trage, pathetische vorm van vrijwillige hersendood in een samenleving waar spits, eigenzinnig verstand alleen maar hindert. Een publieke breinamputatie dus, veel zieliger nog dan de alcoholist die zich doodzuipt, maar ook veel theatraler, door het hilarisch-grotesk karakter van het TV-format waarin ze hun doodstrijd etaleren.”

Lees het artikel        Dit artikel openen in PDF-formaat

Advertenties

10 Reacties op “Goed nieuws: de-slimste-mens-ter-wereld is een Vlaming

 1. een slaaf

  er is een oppervlakte en een diepgang
  en in beiden willen de sterken winnen.
  de zwakken verliezen op beide nivo’s.
  Zo was , zo is het en zo zal het zijn.

  Maar de zwakke wil er niet met zijn neus op geduwd worden.. daarom wordt hij om de tuin geleid.
  Zo deed Torfs zijn titanenarbeid voor Kerk en Staat met de o p puntstelling van de dubbele VZW-structuur voor non en pater in de kliniekwereld van 1980.
  Hiermede breien nu nog altijd de Kalotten hun kliniekjes aaneen tot mammoetfusies en halen ze OCMW-zieke-huizen binnen in associaties. Hier leggen ze zelfs gouden eieren met clausules dat de privé-partner niet kan aangesproken worden voor verliezen.
  En verder .. moet de laatste huisarts maar zijn licht uitdoen om samen met pietsnot , de beroemde mao-massa’s , zich aan de buis te amuseren !

 2. Naast de symbolische oudermoord, is er ook een andere mogelijkheid…

  Waarom zouden kinderen iemand moeten doden? Kinderen hebben niet gekozen voor deze wereld, zij worden hier in de ‘zachte terreur’ gedropt. Waarom moeten zij nu al het vuile werk opknappen?

  Laten we het werk eerlijk verdelen… Laat de zo ‘beschaafde’ ouders nu maar eens opdraaien voor hun daden: ofwel stoppen ze met de ‘geniepige’, langzame verbrijzeling van de levens van (hun) kinderen, ofwel beëindigen ze het leven van de kinderen. Gedaan met het (crypto)sadomasochisme. Of is dat te veel gevraagd?

  Het zijn de ouders die persé wouden “weten wat het is een kind te hebben”, het zijn ZIJ die persé “die wonderlijke ervaring” niet wouden missen.

  Awel, zij zullen nu ook weten wat het is om het leven van hun kind te beëindigen, wat het betekent om “een kind te hebben gehad”, en wat een “wonderlijke ervaring” dat is.

  Zouden zij dan eindelijk beseffen dat een kind op de wereld zetten iets anders is dan een nieuw huis bouwen? Zouden ze dan beseffen dat een kind een *eigen leven* leeft? En dat een kind dat leven niet heeft gevraagd, niet heeft gekregen, maar werd ingeperst? Zouden ze dan beseffen dat een kind nooit gevraagd heeft om in deze wereld van terreur terecht te komen?

  We’ll find out… Try it at home.

 3. Die avond bij De Slimste Mens…

  EVL: Wat weet U over de Jezuietenorde?

  SVH: Eh…eh…Ja, eh… O ja, dat ze aan de kleine kindjes zitten!

  EVL: (een tijdje later): Bravo! U bent de Slimste Mens ter Wereld!

  Met vriendelijke groeten en bitter-gemengde gevoelens,

  Huib Dejonghe, Mortsel.

 4. Wilfried Pauwels

  Lieve mijnheer Sanctorum,

  Ik geniet wel een beetje van het pekelzout dat U strooitmet gulle hand opo die medigeile figuren. Maar iemand moet het entertainment toch levendig houden. Wij zitten immers met miljoenen mensen te zitten voor de kijkbuis en verwachten daar te veel van. Lerven is niet kijken, leven is bewegen, is handelen nl. doen. Voor mij is dat zorg voor mensen die mij lieif zijn, dienstbaar voor de mensen, die mij mischien een beetje nodig hebben. Ik ben misschien een uitzondering, maar ik had een “gouden” vader en een ja, “heilige” moeder, maar dat woord moet u verstaan. Een vrouw die 100% goed was voor ons, doodeenvoudig, niet geleerd, niet truttig, niet blasée, gewoon een moeder, zoals er meer eeenvoudige vrouwen rondlopen. Ik zou zeggen, kijk eens naar die eenvoudige, simpele mensen, ze zijn veel belangrijker dan die t.V.-creaturen die geld verdienen met slim of leuk te doen, maar er is meer dan dat in het leven.

  Maar dat is waarschijnlijk ouderwets, maar als er iemand van U hierdoor eens zijn oogjes open zou doen om naar de vele eenvoudige mensje tekijken, dan zou ik, -eenvoudige ziel, – reeds gelukkig zijn. Maar ik herhaal, ik lees met plezier, ja, het schitterend proza, daar kan ik nog wat van leren. Goeden avond, want ik ga slapen! Wilfried Pauwels.

 5. christiaan de langhe

  Het succes van soortgelijke programmas zegt alles over tv kijkend vlaanderen, en
  hoe de media dit gebruikt om leegte te vullen met andere leegte. Ieder diertje zijn pleziertje. Niet kijken naar dit soort onzin doet kijkcijfers dalen, en dan stoppen ze vanzelf wel met het maken van dit soort zwans.. Ministers en BV’s zijn ook uitsluitend bezig met hun ego en eigenbelang. Ikzelf kijk zo al weinig tv, want niets positief of weinig zinvol te bespeuren. Een deftige film wordt ook al grondig om zeep geholpen door reklame dat willens nillens in het strot wordt gedramd. Zonder te spreken van de subliminale boodschappen die ze bevatten… De generiek wordt tegenwoordig ook al vervangen door reklamebullshit. Het nieuws is ook al zo gekleurd als wat… en gegarandeerd boordevol “slecht nieuws”, agressie en negativieteit…….
  alsof er niets moois en positief is om te vermelden. Maar ja, dat verkoopt slecht dus.
  Door naar dit soort “gebakken lucht programmas” te kijken hou je ze alleen maar in stand. Lees eens een goed boek, doe een wandeling, ga naar het theater …
  alternatieven zat. Aan ons om te beslissen. Time to wake up? or stay asleep forever!
  Niemand zegt dat je naar dit soort onzin moet kijken ?

 6. simplicissimus

  Zonder deze clowns zoudt gij werkloos zijn. En twee kritische geesten in het Vlaamse landschap (gij en ik), dat is al bij al nog niet zo slecht.

 7. Buyck Ruben

  Zoals altijd een scherp en hard oordeel over het Vlaamse entertainment.
  Weet je wat, laat ze maar doen, Ze moeten concureren met andere programma’s zoals de Pfaffs of Temptation Island. De reality factor moet hoog liggen, de intiemste kanten worden opgelicht. Over sex en plat populisme (Yves en Lanotte in Debby en Nancy) word niet vies gedaan.

  Alles voor de populariteit, en intussen zand in de ogen strooien van de publieke opinie!
  Het zijn smoelentrekkers, allemaal dezelfde.

  Zoals de romeinen zeiden
  Brood en spelen.

 8. Vrije Geest/Free Spirit

  Het welzijn en het vermaak van de massa’s: is dit het hoogste goed dat we deze dagen willen, ja, zelfs maar kunnen bereiken?

 9. Aan de makers van de slimste …….
  Meestal kan ik na een zware dagtaak genieten van dit programma,doch de laatste tijd verpest U mijn tv avond met de meest ongepaste opmerkingen over ons Koningshuis.
  Heeft U echt niemand anders om op de korrel te nemen.
  DOET U DIT ALLEEN MAAR OMDAT HET ONGESTRAFT KAN?
  Ik zou denken dat er nu toch genoeg sukkelaars van politiekers eens aan bod mochen komen.
  Dit programma is echt goed genoeg zonder die kwetensende opmerkingen.
  Heeft U soms opdracht gekregen van de baas Bourgois om als een sluipend gif onze Monarchie in het belachelijke te trekken.
  En ik moet U toch niets meer over de macht van de media vertellen, denk maar eens terug aan het verleden en de hielenknikkende mensen. Er is bijna geen enkel programma of er komen beledigende opmerkingen over ons Koningdhuis.
  Kunt U zich niet voorstellen dat ik als Belg en Monarchiste mij gekwetste voel,of bent U alleen maar geintresserd in het kijkersaantal,
  Ook ik betaal belastingen om deze zender te sponseren en ik die dacht dat dit onze Nationale zenden was, of ben ik mis?
  Als overtuigde Belgische
  Astrid Bammens

 10. En hoeveel stort je voor kindergeluk beste Astrid?