Vijf goede redenen om Nee te stemmen

Een politieke analyse aan de vooravond van 10 juni

In ‘The naked clip_image002.jpgApe’, een ontluisterend boek over menselijke gedragingen en sociale rituelen, beschrijft Desmond Morris haarfijn hoe politiek in elkaar zit: mannetjesdieren doen aan machtsvertoon en bepalen een hiërarchie, met als inzet het aantal wijfjes dat te bespringen valt. Hij toont aan hoe, bij de meest uiteenlopende diersoorten, territoriale en hiërarchische conflicten op-leven-en-dood evolueerden tot ‘rituele schijngevechten’ onder de mannelijke exemplaren: imponerende houdingen, bluf, dreigementen, terrein afbakenen, zonder dat echt tot de aanval wordt overgegaan.
 Het is opmerkelijk hoe deze zoölogische theorie van het ‘veel-drukte-om-niets’ aansluit op het electorale schouwspel dat we weer mogen meemaken: politiek is doordrongen van mannelijke pronkzucht en machtsvertoon. Enige verkramptheid en verlies van werkelijkheidszin is niet vreemd aan deze ‘decadente’, om zichzelf draaiende theatraliteit van het politieke beest. Kikkers die zich opblazen om de tegenstander af te schrikken, tot ze ei-zo-na ontploffen: wie het VLD-spektakel van de laatste maanden geobserveerd heeft, beseft hoe dicht blufpoker en belachelijkheid bij elkaar liggen.
Politiek is de karikatuur van het territoriumgevecht en de strategie van het absurde, en wie daaraan nog twijfelt, heeft de fameuze show van Debbie en Nancy niet gezien. Vijf ontluisterende campagneprofielen, plus een stemadvies…

Het artikel lezen                Openen in PDF

19 Reacties op “Vijf goede redenen om Nee te stemmen

 1. Luc Temmerman

  Het onderhuids aanwezige castratiemotief in de Nee-campagne is essentieel. De actie verraadt een gedegen cultuurhistorische kennis en een geactualiseerde Freud-lezing. Sanctorum heeft dat goed bemerkt.
  De lege pluche senaatszetel, waar de senatoren moeten naar kijken, verwijst naar de ‘vagina dentalis’, de getande kut zeg maar. Tania ridiculiseert niet alleen het mannelijk politiek bedrijf, maar ook een mannelijke ‘horror vacui’, een angst om door de leegte (de spottende, lachende en sappige vagina) opgezogen te worden. Deze angst tracht men te bezweren door, inderdaad, het eindeloos gepalaver, het vermoeiden theater, de debatten, de kunstjes. ‘Doen alsof er iets is’.
  En eigenlijk is er alleen maar… niets.
  Luc

 2. Prachtig sarcasme, beste Johan. ‘k Heb goed gelachen.

  Intussen stomen louche polls ons klaar voor een bijna anaal dominerend CD&V/NVA kartel. Als we die peilingen moeten geloven — hetgeen ik naar Amerikaans voorbeeld niet doe — stemt één Vlaming op twee op separatisten of racisten. Vlaanderen is rechts, maar je moet nu ook weer niet overdrijven meen ik.

  Amerika is trouwens naar goede gewoonte het geheime ingrediënt bij de verkiezingen. Dat is nu eenmaal de functie van de CIA: tracht in elk land een regering aan de macht te brengen die het meest naar je pijpen danst.

  De vraag die Verhofstadt aan Leterme stelde, tijdens het debat op één, suggereert waarom er weer overzeese bemoeienis gepleegd wordt in domestieke verkiezingen. Hij vroeg waarom Pieter De Crem zonodig het Belgisch leger van gespecialiseerd, peperduur materiaal wou voorzien terwijl het leger al ruimschoots ververst was geweest. Een betrapte Leterme meesmuilde iets over helikopter en bioskoop, maar kon niet verhullen dat dit een pertinente vraag was.

  Dat Verhofstadt deze vraag stelde, indiceert ook dat de politieke klasse beseft dat verkiezingsfraude legio geworden is. De Staatsveiligheid zal uiteindelijk de Atlantische collega’s gehoorzamen wanneer het door Binnenlandse Zaken wordt opgedragen de verkiezingen in goede banen te leiden.

  Er zijn er al voor minder neergeknald die geen inkopen wilden doen bij de militair-corporatistische gigantenbusiness uit de V.S. De moorden op André Cools en Pim Fortuyn zijn onlosmakelijk met Amerikaanse wapenhandel verbonden. Door de CD&V aan de macht te frauderen via gekleurde polls en optelfraude, uiteindelijk op een grondgebied ter grootte van een gemiddelde Amerikaanse stad, tracht de CIA eigenlijk politieke levens te sparen. Hoe edelmoedig.

  Sommigen zullen zeggen, die Deflo is daar weer met zijn CIA. Ok, maar intussen is het wel zo.

 3. Anastasia

  Voorwaar, mijn beste Sanctorum, dit is dé analyse waar iedereen op zat te wachten!
  De matheid en inhoudloosheid van deze verkiezingen wordt prachig verwoord in de hilarische sneren naar de verzamelde politieke actoren, van links tot rechts. Af en toe flirt je met anti-politieke stemming (een essentiële onderstroom in onze samenleving, wat de politiek-correcte waterdragers à la Yves Desmet ook mogen beweren), anti-democratie en Plato’s autoritair-elitaire opvattingen, maar dat wordt dan weer helemaal goedgemaakt door het volkse, sexueel-pornografische geschimp.
  Het bevrijdende aan deze tekst, is vooral het inzich dat politiek een door-en-door mannelijk bedrijf is, zoals autorijden en voetbal, waar vrouwen niets te zoeken hebben.
  De babes zijn in dat opzicht nog erger dan de macho’s: zij zijn de echte hoeren in de kast.
  Eén opmerking toch. Hoewel ik als Gentse toch niet voor haar kan stemmen, benieuwt het me, wat die genereuze Tania voorziet voor vrouwen die eens een stevige befbeurt willen krijgen? Of wil ze terug naar het mannelijk stemrecht? Of zal ze toch bij elke kandidaat het lid afbijten, zoals Uw tekst suggereert?
  Hoeveel antwoorden U ook geeft, ze worden overwoekerd door de hete zuchten van Uw

  Anastasia

 4. Ben indertussen naar die website van Tania gaan kijken. Er staan waarlijk pareltjes in zoals:
  “Wist u dat op 10 juni 2003 een ruimtetuig naar Mars werd gelanceerd? De naam van het ding: Spirit. Vindt u het ook niet hoog tijd dat de geschiedenis zich herhaalt? Niet huilen Bertje, het was maar om te lachen.”

  Nu, heel eerlijk, ik kan amper geloven dat al die spitse antipolitieke commentaren uit het hoofdje van die Mejuffer Pijp komen. Hier zit een geoliede machine achter, met een paar goeie tekstschrijvers. Studeert ze geen marketing? Is Patrick Janssens ook geen reklamejongen?
  Er gaan stemmen op dat de SP.A erachter zit. Ik hoop het niet voor Sanctorum, want dan mag hij zijn eigen lul wel amputeren.
  Voor de rest, subliem artikel. Jammer dat dit in een onbenullig blad als Menzo moet verschijnen, dit verdient een veel breder publiek.

 5. Ik stem voor de afschaffing van de scheiding der machten want deze maakt ons land kapot, gelijk welke partij er aan de macht is.

  Rechters kunnen doen wat ze willen en kunnen niet worden vervolgd voor corruptie, bedrog , liegen en bedriegen zoals ze met ons hebben gedaan te Turnhout.

  Wie dit aankaart in zn programma daar stem ik voor en nadien ook uitvoert natuurlijk want beloven en weinig geven doen ze hier in Belgie tot hiertoe allemaal.

  Dank U , Marieke

 6. Johannes Climacus

  Men hoeft geen aanhanger van het Vlaams Belang te zijn om voor die partij te stemmen. Laat staan een randdebiel. Als het Vlaams Belang genoeg stemmen haalt verdwijnt het cordon en krijgt men automatisch een herschikking van het politieke landschap. Wat de ‘straatvechtersstijl’ van Dewinter betreft, volgens Jürgen Verstrepen is Dewinter een verruimer en zijn het de anderen die de harde aanpak vertegenwoordigen. Een Nee stem is natuurlijk wel een oplossing voor die gelovigen die vrezen dat hel en verdoemenis hen wacht als ze voor het Belang stemmen. Voor de rest is dit een mooi stukje proza. Maar politiek is toch wel wat meer dan literatuur.

 7. Het “mannetjesdier”-gehalte van zowel Sanctorums artikel als van de NEE-lijst geeft toch weer te denken. Morris’ boek is betrouwbaarder als sociaal-anthropologisch getuigenis over het Engeland van de vroege jaren zestig dan als ondetzoek naar primatengedrag in het algemeen. Alle (en er zijn er echt wel heel wat) soorten waarbij het er anders aan toegaat dan bij de male hierarchy-soorten worden immers buiten beschouwing gelaten. In de natuur komt ge werkelijk alle soorten van sociale structuren tegen, solitaire, matriarchale en gemengde vormen inclusief. ’t Is opmerkelijk genoeg maar sinds dat er een aantal vrouwelijke wetenschapsters zich mee zijn gaan bezig houden, dat dit elemenataire feit in de belangstelling is komen te staan. Dit geldt overigens ook voor mensenmaatschappijen in het bijzonder: verschillen zijn zeldzaam geworden omdat ze met wortel en tak worden uitgeroeid, niet door een of ander “natuurlijk” gebeuren.

  Hetzelfde geldt voor den lijst “NEE”. Uit de informatie beschikbaar op hun eigen webstek blijkt duidelijk dat niet Tania, maar twee jongemannen de initiatiefnemers zijn. Ik vind de démarche op zich wel tamelijk geslaagd, maar uiteindelijk is Tania toch weer niet meer dan een pin-up die gebruikt wordt door mannen die andere mannen willen oopgeilen – operatie geslaagd aan het artikel van Johan af te lezen. Inderdaad, het kiespubliek dat tot genieten wordt uitgenodigd wordt wel vriendelijk verzochd aan den ingang zijn piet boven te halen. Uiteindelijk is het een intellectuele vorm van pooierij.

  De enige echte manier om aan stemgerechtigde burgelijke ongehoorzaamheid te doen, is helemaal niet of ongeldig te gaan stemmen. Niet gaan stemmen is in België onwettelijk, omdat er opkomst- (niet: stem-) plicht is. Wanneer voldoende mensen die zouden thuisblijve ook systematisch zouden weigeren de boetes te betalen, en gezamelijk publiciteit zouden geven aan een eventueel daaropvolgend proces, dan zou er een krachtig signaal van afwijzing worden gegeven. Een andere mogelijkheid is ongeldig te stemmen (dus NIET blanco; een blancostem is een stem voor de meerderheid door het systeem van “apparentering”). Vroeger was dat eenvoudig: maak een tekening op uw stembrief of zet er gewoon een dik vet kruis over. Met het totaal oncontroleerbare en ondemocratische computerstemmen is ook dat veel moeilijker geworden; een optie “ongeldig” bestaat er immers niet. Ik heb begrepen dat het tot twee keer toe vernietigen van uw stemkaart met een ongeldig uitgebrachte (maar wettelijk in orde zijnde) stem overeen komt. Dat vraagt wel moed natuurlijk, want het is niet evident om dat discreet te doen (een flagrante aanfluiting van het stemgeheim trouwens).

  Ik vind het schoonste woord in het Nederlands “goesting” en niet “nee”. Maar ik zou hier toch voor meer substantiële vormen van burgerverzet willen pleiten dan deze al te doorzichtige vorm van zelfbevrediging…

 8. Randdebiel

  ” De afkeer die het VB uit van de traditionele politieke cultuur (waaraan ze een groot deel van de proteststemmen te danken heeft), is moeilijk te rijmen met het gebrek aan niveau dat ze zelf etaleert, op hier en daar een witte raaf na. Deze intellectuele armoede is een merkeigenschap geworden en drijft de partij in een inflatoire scheldcultuur die alleen nog randdebielen kan bekoren.

  Ondertussen botst het harde migrantenstandpunt met de menselijke werkelijkheid, en moeten ‘slappelingen’ zoals Guido Tastenhoye (die opkwam voor een gezin van asielzoekers uit Kazachstan) tot de orde worden geroepen. “Ik heb mijn lesje geleerd. Dit zal me nooit meer overkomen”, verklaarde Tastenhoye aan de pers. Hij hield woord en benam zich een jaar later het leven. ”

  -Sanctorum heeft bij Slangen blijkbaar toch wat geleerd, hij etaleert hetzelfde niveau als die man. Of dat dan hoger of lager is dan het niveau van het VB laat ik in het midden.
  Om toch maar iets negatiefs over álle grotere partijen te kunnen schrijven en om zeker niet voor VB’er uitgemaakt te kunnen worden papegaait hij de zelfverklaard democratische sjoemelaars en leugenaars van CD&V, VLD en SP.a na als het over het VB gaat. Zit er dan toch in elke man een lafaard?
  Het VB mag dan aan intellectuele armoede lijden én er een scheldcultuur op nahouden volgens Sanctorum, ik heb Vanhecke en co hun politieke tegenstanders nog niet weten uitmaken voor ongedierte, potentiële misdadigers, excrementen, debielen, mentaal gehandicapten, nazi’s, extremisten, enz. .
  Misschien kan Sanctorum eens illustreren wat hij met de scheldcultuur van het VB bedoelt, dan kunnen we tenminste vergelijken met de “democratische” auteurs van de geciteerde liefkozingen.
  De zgn. “intellectuele armoede” van het VB kan gelijk ook eens vergeleken worden met de al dan niet gecopiëerde “bagage” van wat aan intellectuelen in de andere partijen zou moeten zitten, zoals Freya VDB, P.Dewael, Tobback, Guidone, Daems, Stevaert, allerhande BV’s, enz., en dan heb ik het nog niet over de grote lichten in de franstalige partijen, waarbij de hamvraag eenvoudig kan beperkt worden tot “Zat of zot?”.
  Een mens is geneigd te denken dat voor de Belgische politiek intellectuele armoede en randdebiel zijn een noodzaak is, en dan komt Sanctorum dat het VB verwijten!?!
  Niet goed bezig, Johan!

  De commentaar op en de insinuaties over de wanhoopsdaad van Tastenhoye kan zich dan weer aan smeerlapperij meten met wat we gewoon zijn van DS, DM en Knack.
  Tastenhoye is nooit als slappeling betiteld door het VB.
  Zijn actie i.v.m. de Kazakken werd becommentarieerd als begrijpelijk en diep-menselijk, maar politiek als een vergissing en niet voor herhaling vatbaar. Hij is NOOIT berispt.
  Tastenhoye had reeds jaren mentale problemen, niet in het minst ontstaan uit het cordon, de sabotage in de districtsraad, en de haat en beschimpingen van de zogenaamde democraten en de pers.
  Deze haat is zó groot dat GVA in het bericht over zijn dood zelfs niet vermeldde dat Guido méér dan tien jaar bij hen gewerkt had.
  In het sarcasme van Sanctorum over Guido’s dood zie ik diezelfde haat.
  Nee, johan, zéker niet goed bezig!

 9. De score van Nee lag bij de gemeenteraadsverkiezingen heel erg laag in Antwerpen. Hoewel ze zelf meer verwacht hadden.
  Dit maal ziet het er naar uit dat het aantal stemmen dat naar Nee gaat nog lager zal liggen.
  Een ding staat vast. Telkens iemand begint te zeuren over hoe smerig of hoe slecht of hoe rot politieke spelletjes gespeeld worden, of dat niemand ooit de gemaakte beloftes waarmaakt, dan blok ik het verdere gesprek netjes af met…je bent dus niet tevreden? En heb je op Nee gestemd? Waarop haast altijd het antwoord “nee” valt. Om dan af te sluiten met, awel dan moet je nu niet klagen je had het de politici kunnen laten weten via een stem op Nee en je hebt er geen gebruik van gemaakt dan moet je nu ook niet klagen tegen mij, want ik kan met mijn stem alleen die paljassen echt niet laten zien dat ik hun gezeik, hun gemanipuleer en hun leugens kots moe ben.

  En nog even dit als reactie op:
  “Zijn actie i.v.m. de Kazakken werd becommentarieerd als begrijpelijk en diepmenselijk, maar politiek als een vergissing en niet voor herhaling vatbaar.”

  Als politiek behelst dat diepmenselijke acties en reacties niet mogen of kunnen of toegestaan zijn door een partij….dan verwacht de partij dat haar leden ofwel zich in het openbaar en naar het publiek toe zich gedragen als beesten of als machines maar niet meer als mensen en zeker niet op diepmenselijke manier en ja voor dat soort partijen stemmen mensen? Of bestaat het kiespubliek uit machines en beesten?
  Welke mens stemt nu voor een partij waarvan je weet dat die geen diepmenselijke tolereert?

 10. Ik snap het nut van NEE niet goed, waar staan zij voor? wat is hun doel?
  x

 11. Tania Derveaux

  Beste madame

  Misschien moet U dan toch eens het artikel van de geniale Johan Sanctorum lezen, de enige die ik een echte blowjob zou gunnen behalve mijn lief:
  http://www.visionair-belgie.be/Artikels/Nee.htm

  en uiteraard ook wel onze Nee-site zelf:
  http://www.nee-antwerpen.be

  Zet Uw monocle op, trek Uw corset recht, en lezen, lezen maar!!

  Tania

 12. Herbert kan als man natuurlijk weer niet geloven dat er ook mooie bevallige vrouwen bestaan die spitse anti politieke uitspraken kunnen verzinnen. Tja in 2007 schatten Belgische mannen het kunnen van vrouwen nog steeds veel lager in dan dat van zichzelf. Niks nieuw onder de zon dus.
  Maar als Herbert de site degelijk had bekeken met zijn capaciteiten die veel hoger liggen dan die van de modale vrouw, dan had die net zoals ik kunnen opmerken dat Nee bestaat uit 6 Jongeren die intensief samenwerken. Dat Tania haar teksten ook door andere leden gelezen worden en dat ze er samen aan werken is dan ook niet uitgesloten. Maar het meeste zal wel degelijk van haar hand zijn. Het is dan ook niet de webstek van Tania dan wel de website van Nee waarbij Tania als het ware een boegbeeld is én wellicht ook de stuwende figuur om de boel op dreef te houden.
  Je moet haast een vrouw zijn om te zien dat een partij zelden bestaat uit 1 persoon. Dus Nee is niet uitsluitend Tania en Tania is evenmin uitsluitend Nee. Deze pittige jonge vrouw heeft wellicht nog andere interessante bezigheden buiten Nee.
  Er bestaan wel vrouwen die zich algeheel verliezen in de politiek en zich algeheel gaan vereenzelvigen met hun partij maar dat is eerder uitzondering. Mannen hebben die neiging vaker.

  En beste mensen surf ook eens naar de website van “voor eva”. Want men bespreekt hier wel fijntjes wat voor politieke parijen we hebben maar niemand stelt ons electronisch kiessysteem in vraag. En als het ergens kan fout gaan en ruimte is voor fraude dan is het daar wel. En geen enkele politieke partij heeft ooit op de agenda geplaatst dat het systeem doorzichtig en controleerbaar moet zijn door burgers. Actueel is dat niet zo. Het IT bedrijf belast met de programmatie is de enige die controle heeft over de scripts en kan daar eigenlijk mee doen wat die willen of wat de betaler wil. U en ik kunnen nooit nagaan of de stem die u uitgebracht heeft eens de kaart in de urne gaat werkelijk zo weggeschreven wordt. U ziet niks en kan het achteraf ook niet meer controleren. En wat het scherp u liet zien kan gewoon zijn dat het lokaal station gewoon telkens de laatst uitgebrachte stem terug laat zien, maar dat geeft geen garantie dat die ook op de magneet kaart weggeschreven werd. Misschien wordt er helemaal niks op de mangneetkaart gezet behalve dan dat die al eens gebruikt is. En wie weet staat de uitslag al lang klaar op de schijf van de urne en wordt die nadat men ons een hele dag heeft bezig gehouden netjes op diskette overgeschreven of doorgestuurd. Wie zal het zeggen. Niemand ziet wat de computer doet.
  Hebt u al spam gehad, virus, trojaan, pc vast gelopen, documenten kwijt????? Ja er loopt veel fout met pcekes thuis en vloeken dat we doen.
  Maar iedereen vertrouwt er blindelings op dat er met de stemcomputer niks kan mis gaan?
  Zelfs Jo Van Backlé of welke gerechtsdeurwaarder dan ook kan geen programeertaal scripts of codes lezen. Jij wel? En hoe weet je dan zeker dat het script juist is dat de telling moet uitvoeren, dat je stem moet wegscrhrijven? Het is in ieder geval geen open code. Niemand van het publiek heeft tot nu toe inzage gekregen op de scripts.
  Normaal zou dat minstens open code moeten zijn, zodat burgers die wel iets van it kennen doch niet bij de firma werken op zijn minst kunnen checken wat er in staat op de dag van de verkiezingen zelf. Getuigen zonder kennis van codes en scripts en wanneer inzag in codes en scripts de dag van de verkiezing door getuigen niet is toegestaan, maakt dat iedereen daar staat voor piet snot….en dat het fundamentele van de democratie om de dag van de verkiezing de macht terug te geven aan de burger compleet geschonden wordt. De macht ligt nu in hadne van het bedrijf dat de scripts schrijft en afschermt voor de burgers en dus in handen van diegene die het bedrijf opdracht gaf en betaalde.

 13. Bloemenmeisje

  Wir spielen nicht um Gold.
  Wir spielen um Minnes Sold.

 14. Parsifal

  Wie duftet ihr hold.
  Seid ihr denn Blumen?

 15. Bloemenmeisje

  Da du so sittsam,
  mein Herr Tristan,
  auch einer Sitte
  sei nun gemahnt:
  den Feind dir zu sühnen,
  soll er als Freund dich rühmen.

 16. jamespond

  Hey do(deens voor goeidag)

  alle politieke analyses ten spijt
  zitten we nog altijd zonder meid

  voor alle werk zijnde bijvoorbeeld BHV
  of wat doen we ermee?

  Geen kat die wat durft beginnen
  laat staan ,dat ze staan om te springen

  Wat is de inzet van dit allemaal
  nog een beetje meer politiek gesjoemel
  onder elkaar

  Van wie spiegeltje spiegeltje aan de wand
  is de grootste vlaamse afgezant?

  En ondertussen draait de bol maar voort en voort
  en spingen we allemaal braafjes in hun koord

  Tot we beu van het oude gezeur
  dit land verlaten en gaan leven
  alleen van mooie zonnegeur
  Want zoveel gezeik is het allemaal niet waard
  Want sneller dan ge dent
  zit ge met een grote lange baard
  verkleumd van de kou de arthritis
  en je miezerig verworen pensioen
  waar je eigenlijk geen kloten kan mee doen.

  Hey.

 17. Ik blijf toch met een paar vragen zitten voor NEE!:

  – Hoe willen ze hun i-powerbeweging verder uitbouwen, en voor wat staat deze i-power beweging precies?

  – Wat zijn de vereisten om mee te werken met de beweging NEE? Kan ik als vrouw met drie kinderen en actief in verschillende bewegingen mij actief inzetten bij NEE en i-power?

 18. “Particratie”
  Is het duurste luxe concept voor onze sociale levensbenodigdheden.
  Politiekers zijn de ontwerpers van de wetten en de reglementen.
  Waarvan zij zelf dan ook de ontwerpers zijn om deze te laten overtreden.
  Door geïnde belastinggelden te gebruiken om hun politieke personalia te financieren.
  De gedwongen kiezer, is een gedwongen gedupeerde.

  Wim . Redenering23072007