8enswaardig weekblad maakt uitschuiver

Verschenen in Achter Het Nieuws op 21/11/08

Over journalistiek, privacy, e-mail-cultuur en politieke afrekeningen

 Op woensdag 19 november j.l. pakte het weekblad Knack met een coverstory uit, waarin het privé-leven van twee Vlaams Belang-politici kamerbreed wordt uitgesmeerd. Journalist Dirk Draulans –van origine bioloog- vergast ons op een smeuig canapé-verhaal waarin Frank Van Hecke en Marie-Rose Morel de hoofdrol spelen. De Knack-cover belooft ons een brede inkijk in de politieke keuken van de partij in kwestie (“de relatie die Vlaams Belang fataal werd”), maar in plaats daarvan komen we in de virtuele slaapkamer terecht.

De inhoud van het artikel is inderdaad onthullend… maar dan vooral wat betreft het journalistiek serieux van de auteur in kwestie. Heel zijn verhaal is opgehangen aan enkele e-mails tussen Morel en Vanhecke, waarvan de echtheid op zijn zachtst gezegd betwistbaar is (elk lagere-school-kind weet ondertussen hoe je een bestaand email-bericht “aanpast”). Bovendien duiken ook deze mails op in het kader van een vechtscheidingsaffaire (het is naar alle waarschijnlijkheid Morel’s ex die ze toespeelde naar de Knack-redactie), en dan is het voor een serieuze journalist dubbel opletten geblazen. En om het helemaal compleet te maken, duikt de naam van Jürgen Verstrepen ook in deze soap hardnekkig op. Jawel, J.V.,  auteur van Zwart-op-wit, een boek waarvan we onlangs al het soortelijk gewicht op nul komma nul hadden geschat, en dat zich helemaal in de cultuur van de persoonlijke afrekeningen situeert, o.m. tegen Morel en C°.

 

Goed, de fameuze mails dus. Gaan zij over corruptietoestanden, machtsmisbruik, onderhandse politieke afspraken, zoals bv. in het dossier van Dewael en zijn politiebenoemingen? Neen, het blijkt pure small talk van twee mensen die, alle twee in hun huwelijk gestrand, bij elkaar wat vriendschap zoeken, en zich eigenlijk niet bewust schijnen te zijn van het feit dat op internet niets privé is. Dom, jawel, maar groot nieuws? Wanhopig doet Dirk Draulans pogingen om dit als een politieke thriller te verkopen, terwijl de gemiddelde lezer na de eerste alinea al door heeft dat onze bioloog op spoken jaagt en vooral zichzelf als ‘onderzoeksjournalist’ wil presenteren.

Het paranoïde gehalte is bijwijlen hilarisch. Draulans vergaloppeert zich op een zeker moment zodanig, dat hij het getal 88, dat onder een van de mails prijkt, als een nazi-groet decodeert. Op de Knack-weblog wordt hij stante pede terechtgewezen, o.m. door CB-amateurs en internetfreaks: het blijkt een gangbaar symbool om een bericht af te sluiten. Beetje puberachtig, maar voor de rest betekenisloos. Overigens is La Morel niet echt het type dat zich met nazi-symbolen inlaat, gezien haar afkeer uitgerekend van dat deel van de VB-achterban waar deze symboliek nog wel in gebruik is.

Weinig drukte om niets dus. Of toch…. ergens lezen we mee over de schouder van de natuurspecialist: “…het echte VB-standpunt inzake homoseksualiteit: hoe meer homo’s, hoe meer vrouwen voor mij”,  aldus de olijke Vanhecke. Tja, dat bewijst dan alleszins dat de man géén homohater is. Voor onze amateurdetective is deze flauwe kroegmop echter een politieke uitspraak van de eerste orde.

Ondertussen regent het op de Knack-weblog afkeurende commentaren over deze ondermaatse riooljournalistiek (Draulans had zijn tekst ook on line gezet), en zeker niet alleen van VB-aanhangers. De dag zelf van de publicatie moet het weekblad al bakzeil halen, na een ingebrekestelling door Carl Lang, het europarlementslid dat in de pikante soap wordt opgevoerd als leverancier van “liefdesnestjes” voor het amoureuze koppel. Verantwoordelijke uitgever Wim Criel geeft de uitschuiver toe, maar verstopt zich achter een (onbestaand) Dag Allemaal-artikel als bron. Hoe laag kan men vallen.

 

Zo onbenullig als Draulans’ stukje zich ook aandient, het heeft al wel voor enige collateral dammage gezorgd. GvA-journalist Roger Van Houtte (57), die bij zijn eigen krant al op een zijspoor was geschoven omdat hij de Antwerpse VISA-affaire had uitgebracht – een strafmaatregel waar peetvader Steve Stevaert voor had gezorgd -, is nu definitief de laan uitgestuurd. Hij zou namelijk Marie-Rose Morel gebriefd hebben dat de bewuste mails ook bij GvA rond slingerden. Zou. Meer is niet nodig,- de man stond sowieso op de zwarte lijst.

Heel dit onsmakelijke verhaal bewijst eens te meer hoe verziekt het medialandschap in Vlaanderen en België wel is. Wij hébben gewoon geen onafhankelijke kwaliteitspers. Het vermoeden bestaat overigens –en nu gaan we er even vandoor in Draulans’ geliefde stijl – dat de journalist in kwestie, bekend van zijn goede relaties met BuZa Minister Karel De Gucht, zich heeft laten lenen tot een bliksemafleidingsmanoeuvre in het voordeel van deze in opspraak gekomen toppoliticus. Karel De Gucht is wat dat betreft niet aan zijn proefstuk. Ook in de Chevalier-affaire, in de lente van dit jaar, werd ons een grote Kabila-rel geserveerd om de aandacht van de pers af te leiden. Vandaag zit De Gucht weer in de problemen, en weer worden Congo en Kabila de kop van Jut, met ditmaal een “operatie beschadiging” als uitsmijter… ten aanzien van de partij wiens voorzitter klacht tegen De Gucht had ingediend.

Insiders kennen deze Slangen-truc als het “Drop the dead donkey”-effect: als er geen nieuws is, is ook een dode ezel nieuws. Als er genoeg nieuws te rapen valt daarentegen, kan zelfs een minister die aandelen verhandelt met voorkennis, in de luwte blijven. De persmeute wil voer, dus gooi ze voldoende brokken toe. Dat de verzamelde Wetstraatwatchers gewoon de communiqués uit de fax plukken, en het kaf niet van het koren weten te onderscheiden,- tja, dat is een verschijnsel waar ik echt kwaad om word.

Misschien moeten ze daar bij Knack toch eens een paar dingen doorpraten, rond journalistieke normen, privacy, email-cultuur, deontologie en redactionele integriteit. En uitmaken wat ze met die Draulans, die zich met grote overgave koestert in het BV-schap, gaan aanvangen: serieuze journalistiek, de bloemetjes en de bijtjes, of de rubriek gebroken-armen-en-benen, waar een échte onderzoeksjournalist als Roger Van Houtte op het einde in belandde.

 

Johan Sanctorum

 

89 Reacties op “8enswaardig weekblad maakt uitschuiver

 1. Wij hebben geen vrije pers, dat wisten we al. Maar dit schrijfsel van Draulans is een magazine als Knack onwaardig. Onvoorstelbaar.

 2. Beste JS, en toch zou ik het anders bekijken. Als er nog een weekblad is dat durft schoppen naar de politici is het juist Knack. Ik meen daarom dat je je moet afvragen waarom Knack dit “toch” ten berde brengt. We hebben onder het paarse beleid een impasse gekend die jaren geduurd heeft en waar de oppositie eenvoudig monddood gemaakt werd. Misschien moet je eens nadenken wat de oorzaak was van dat monddood maken, en hoe het mogelijk werd.

  Als de beerput verstopt zit en het afvoerkanaal afgesloten door grote brokken, dan moet je wel met een grote stok in het beer roeren, in de hoop dat die grote brokken verschuiven en de beerput weer kan werken. En natuurlijk stinken die activiteiten, en natuurlijk kan je spatten op je kleren krijgen, maar het alternatief (de beerput die verstopt blijft en uiteindelijk overloopt), dat is nog veel erger.

 3. “De Keien van de Wetstraat”
  Na hun dubbelinterview met Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel (De Keien van de Wetstraat, VRT-Canvas, 21 november 2008) wisselden Kathleen Cools en Ivan de Vadder (“Fladderke”) bedenkelijke en onzedige emails uit die komende woensdag in het nieuwe nummer van Knack zullen worden gepubliceerd. De Raad van Bestuur van de VRT zou reeds hebben beslist dat Cools en De Vadder gedegradeerd worden om vanaf nu het beruchte programma Plat Préféré te presenteren waarbij zij de geliefkoosde gerechten van ex-VRT-managers Tony Mary, Aimé Van Hecke en Bettina Geysen in een gepast format aan bod zullen laten komen.
  [Doorgestuurd naar De Vadder, Cools? Vanhecke & Morel. Met veel enthousiasme ook ontvangen als reactie op De Morgen Online; maar uiteraard geweigerd door Canvas als reactie op haar website.]

 4. Wie heeft er ook gezegd dat een mens verplicht is dat tijdschrift te kopen en/of te lezen?
  En dat geldt voor alles. Ik ben niet verplicht om dit te lezen.
  Doe ik het toch tja, dan kan het zijn dat het misschien ergernis oproept, maar misschien doe thet me ook lachen….dat weet je gewoon niet van te voren als je iets begint te lezen.

  In dit geval doet uw schrijven mij lachen. Zo kwaad worden en zo veel woorden over een artikel schrijven waarvan u de inhoud en kwaliteit waardeloos vindt.
  Waarom leest u het volledig uit? Omdat u verslaafd bent aan uzelf te kunnen ergeren aan absoluut onbelangrijke zaken?
  Ik vind het echt grappig,
  En tegelijk vind ik het ook telkens weer ontroerend te zien in verschillende van uw schrijfsels dat u steeds weer teleurgesteld bent dat er geen “onafhankelijke pers” bestaat.
  Ergens weet u het wel dat zoiets gewoon niet bestaat, maar u bent nog altijd niet zo ver om dat gewoon te aanvaarden. Net zoals het kind dat te weten gekomen is dat Sinterklaas niet bestaat, maar naar mama en papa blijft doen alsof ie er wel nog in geloofd, omdat die anders geen kadootjes meer krijgt.
  Evenzo hangt u de criticus uit rond thema’s die geen nieuws zijn zoals “onafhankelijke pers” die onbestaande is en dit enkel uit angst anders niet op regelmatige basis complimentjes de krijgen van trouwe lezers van uw blog.
  Want als het daar niet om te doen was….om de lof van uw lezerspubliek….dan had u bij gebrek aan inspiratie voor een keertje helemaal niks geschreven.
  En zo zie je maar, dat niet alleen die bioloog alleen maar wat onzin schrijft om toch maar gelezen te worden….U doet het zelf ook.

  Echt lollig.

  Nu in ieder geval, ben ik toch blij dat u het toch geschreven hebt. Want er mag toch eens gelachen worden ook he.

 5. @LL

  Ik benijd u om het feit dat u iemand bent die oogkleppen kan opzetten en die naar behoeven kan open- en dichtklappen.

  Nog veel plezier!

 6. Willy Van Craen

  Ik heb een hekel aan deze verslagen in de KNACK of andere.

  Reden ook dat ik voor 2 jaar de KNACK niet meer koop.

  Is van redelijk goed afgezwakt naar belachelijk bladje.

  De meeste abonementen zijn er van mensen die het abonnement gewoon
  laten verder lopen of om in de ontvangsthall te leggen van het bedrijf.
  Bezoekers kunnen dit dan eventueel ter hand nemen.

  Ik sluit mij volledig aan tegen deze manier van werken van de Knack.

  Dat ze bij hun eigen personeel eens een lijst maken van “scheve schaatsen”
  en publiseren.

 7. Erik Van Loon

  Hebt u de bochten gezien waarin de hoofdredacteur van Knack zich met een aangezicht van zelfgenoegzaamheid moest wentelen om de “maatschappelijke relevantie” van het hele artikel te bepleiten in ‘Phara’ op Canvas, van maandag 24 november ?
  Zielig.
  Ik versta niet hoe die man niet zelf in een lach is geschoten toen hij alles ‘uit de doeken deed’.

  Met alle steun aan uw petitie !

  en beste groeten aan André Van Halewyck !

 8. Ik vind persoonlijk dat men van iemand zijn privé leven niet moet bemoeien de schade die men geeft aan de familie leden zijn zeer groot.Als men geen ander onderwerpen kan verzinnen kan men beter ophouden met het boekje knack.Als men de mensen die dit openbaar hebben gemaakt hun hand eens op eigen hoofd zouden leggen voor zij andere personen door het slijk willen halen.Iedereen kan beter geen knack meer kopen dan kunnen de heren of dames over hun eigen leven iets schrijven misschien is dat de oplossing.Maar ja zo is de oorlog begonnen door zulke bepaalde schrijvers.

  Ik dank u vanwege één knack lezer

 9. John Rothwell

  Goedenamiddag,

  Gewoon om even mijn steun te geven aan deze petitie.
  Ik vind het ook ongehoord dat knack op deze manier lezers probeert te trekken, of in ieder geval probeert op te vallen.
  Knack heeft nooit verborgen dat ze het vlaams belang wensen zwart te maken. Maar daarvoor moeten ze geen mensen door het slijk te halen. Dat ze hun houden aan de feiten.

  Vriendelijke groeten,
  ——————————————
  John Rothwell
  Expert Sales Outbound

 10. Ann Vermeiren

  Dit soort van artikels valt idd totaal buiten de kwestie en is een pure vorm van sensatielust. Privé doet elkeen wat hij wil. Zolang de job naar believen wordt uitgevoerd.
  Ik steun jullie petitie dan ook ten volle !!
  Gelukkig bestaan er nog normale mensen die aan dergelijke publicaties geen aanstoot nemen. Dit is een puur Dag Allemaal verhaal waar Knack zich mee tot het laagste niveau brengt. Spijtig voor de redactie van Knack maar hiermee hebben zij bewezen dat ze het niet waard zijn de naam van een ‘sterk informatief magazine’ te zijn.
  Excuses van hun zijde uit zouden dan ook meer dan op hun plaats zijn !
  Met vriendelijke groeten,

  Best Regards,

  Ann Vermeiren
  General Director
  Van Lier Deckmachinery BVBA

 11. Geachte Dames en Heren iniatiefnemers,

  Bij deze sluit ik mij aan bij jullie verzet tegen naar mijns inziens de zogenaamde tabloidjournalistiek die de laatste tijd haar opgang maakt in de Belgische journalistiek.Niet alleen het formaat van de uitgaves is gekrompen alsook de inhoud , benadering en niveau ervan. Je hoeft heden ten dage de “boekskes” niet meer te kopen, het verschijnt toch sneller op de voorpaginas van de kranten.Waar wij dan lezers voor deze larie veel te veel betalen en deze nog gesponserd wordt door de overheid. Is dit soms het modern management die de uitgevers heden ten dagen hanteren om hun omzetcijfers op te krikken?!Succes met jullie protest en dat aan dit soort van journalistiek snel een einde mag komen, leve correcte en kritische relevante commentaren.

  Hoogachtend,
  Jegers Marc

 12. Eerlijk gezegd was ik ook nogal geschrokken van dit artikel!
  Ik abonneer mij op Knack, om dààr van gespaard te blijven!
  Eventjes dacht ik er aan mijn abonnement gewoon op te zeggen, maar heb dit uiteindelijk niet gedaan.
  Ik ben niet geïnteresseerd in andere mensen hun liefdesleven, dat is volgens mij privé.
  Ik zal dat artikel dan ook niet lezen.
  Nel Rosiers

 13. Paul Martens

  Geachte Initiatiefnemers,

  Ik ben het volledig eens met uw standpunt i.v.m. het artikel in Knack waarin aspecten uit het privé-leven van twee topfiguren van het Vlaams Belang zonder reden publiekelijk te grabbel worden gegooid. Dat is onwaardige journalistiek. Niemand verdient zoiets.

  Hoogachtend,

  Paul Martens, gewezen hoofdredacteur van ‘Wij’, het weekblad van de VU.

 14. Johan Mulders

  Proficiat,
  Eindelijk eens een degelijk initiatief tegen de riooljournalistiek.

  Met vriendelijke groeten,
  Johan Mulders

  Zaakvoerder

 15. Geachte redactie,

  Gefeliciteerd met jullie initiatief. Dergelijke zinvolle en serene actie kan ik alleen maar warm toejuichen.
  Met vriendelijke groet,

  Bieke Noels

  Advocaat-vennoot

 16. Roland Jennes

  Geachte,

  Het doet goed te weten dat er in dit land nog mensen met normen en princiepes zijn.
  Hartverwarmend. Danku.
  Roland Jennes, Deurne

 17. Proficiat met jullie initiatief !!! Het wordt tijd dat onze pers terug wat volwassener wordt en geen riooljournalistiek meer schrijft .
  Haest leo
  herentals

 18. Patrick Van Assche

  Niet alleen revolutionaire Che’s zijn “vrijheidsstrijders”. Ook onder onze Kerktorens heeft vrijheid het moeilijk.
  Patrick Van Assche, Gemeenteraadslid, Brecht.

 19. Erik de Coninck

  Dit kan niet zomaar…

  Erik de Coninck, Bediende.

 20. Hallo,

  Proficiat,eens mensen die nog eerlijk zijn,en die ieder gelijk vind voor de wet.

  Er is nog hoop voor deze wereld.

  Nu nog de dieren (zwerfkatten) helpen en sterilisatie verplicht maken ,en we zijn een hele stap verder op weg naar beschaving.

  Met dank,
  Sonny

 21. Mooie lijst ondertekenaars, proficiat met het initiatief.

  Marc Platel.

 22. Dit bericht werd ooit verstuurd op 8 september 2008

  Geachte heer G.Naets

  Bij deze wil ik mijn enorme appreciatie kenbaar maken voor de manier waarop U op een correcte manier

  de heer Vanhecke Frank wilt bijstaan naar aanleiding van de komende opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid.

  Het getuigt van heel veel moed.

  Intelligente mensen die streven naar correctheid en eerlijkheid vind je hedentendage nog nauwelijks.

  Hopelijk word je door het innemen van jouw standpunt in deze aangelegenheid niet aan de schandpaal genageld door de huidige politieke klasse en journalisten.

  Ik wens je het allerbeste toe en het ga je goed.

  Met de meeste hoogachting

 23. Wanneer een petitie voor de 300 asielzoekers in de Sporthal van de ULB? Voor de vakbondsman van de PVDA die door BASF werd vervolgd wegens stalking (sic!!!) omdat hij het had gewaagd critische pamfletten uit te delen aan de fabriekspoort? Tegen Trabelsi’s uitlevering aan de VS, waar hij niet alleen het risco loopt op een tweede veroordeling voor dezelfde feiten, maar vooral ook op foltering (ook teroristen hebben mensenrechten). Tegen de razzia’s in Gestapostijl op het openbaar vervoer van de Antwerpse en nu ook Brusselse politie, warbij massaal mensen willekeurig op hun identiteit gecontroleerd, gefouilleerd, en indien er ook maar iets fout is, opgepakt worden, natuurlijk vooral weer “illegalen”? (een feit waartegen de Antwerpse Joodse gemeenschap destijds terecht heeft geprotesteerd). Tegen, tenslotte, de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Vanhecke zonder tegensprekelijk debat, en op basis van een niet alleen futiele, maar vooral ook formeel betwistbare juridischeprocedure (ook Vlaams Belang parlementairen mogen aanspraak maken op bexcherming van hun politieke rechten)?

  Met andere woorden: waarom geen petitie over een belangrijk onderwerp in plaats
  van over een (inderdaad verwerpelijke) niemendal, geproduceerd door een notoir lichtgewicht? Als al de ondertekenaars zich elk achter één van de bovengenoemde zaken zouden scharen zou dat een relevant verschil kunnen maken. Ik vind dat deze petitie inderdaad riekt naar gemakkelijk doelpunten scoren en verslaafd zijn aan het eigen succes. Een zompige reactie op een ranzig verhaal. We zijn wel erg ver heen als het zelfs met de critische franje van deze maatschappij zo gesteld is…

 24. Johan Sanctorum

  Goede vriendin (als ik dat nog mag zeggen) Karin,

  Ik las je reactie op ons forum omtrent de Knack-mails, waarin je stelt dat het inderdaad om ranzige journalistiek gaat, “geproduceerd door een notoir lichtgewicht”, maar dat er dringender zaken aan de orde zijn.
  Inderdaad, ik weet het: de toestand in Oost-Congo, de daklozen hier en elders, het neerknuppelen van zeehondjes. Ik zeg het zonder de minste ironie: toon mij de petities en ik teken ze. Allemaal.
  Maar de ene schande wist de andere niet uit. Al kijkt een moraalridder als Etienne Vermeersch selectief de andere kant uit als het om VB-politici gaat. Als we opkomen tegen de verloedering van de media en de versoaping van het politiek debat, dan is dat géén teken van onverschilligheid voor ander onrecht of gevaren die de democratie bedreigen. Mensenrechtenactivisten als Lieven De Cauter en Luckas Vander Taelen tekenen óók deze tekst. Wat het gemompel van weldenkend Vlaanderen ook moge wezen.
  Omdat het eigenlijk één strijd is. En omdat het onze verdomde plicht is om onze nek uit te steken. Niet één keer, maar telkens opnieuw.
  Hartelijk,

  Johan Sanctorum

 25. Wim Baetens

  Zulk artikel hoort thuis in Dag Allemaal! Steeds vaker bevestigt men bij Knack het stereotiep “zelf-verklaarde kwaliteitspers”.


  Met vriendelijke groet,
  Wim Baetens

 26. Jansen-Mols

  Hopelijk zijn er in de toekomst nog weekbladen die afstand nemen van de schandaalsfeerbladen en ons nuttige en leerrijke lektuur bezorgen

  VRIENDELIJKE GROETEN

  mr en mev. jac jansen-mols

 27. roger de brabandere

  Met dit soort artikels verlaagt knack zich tot een roddelblad wat tot nu toe niet het geval was.Blijkbaar is er een koerswijziging aan de gang maar voor dergelijk weekblad niet aanvaarbaar.Privé is privé en dit moet zo blijven

 28. Pierre Delcourte

  Inderdaad van bedenkelijk niveau, als het zich nog een paar keer voordoed neem ik een abonnement op ‘Dag Allemaal’ is goedkoper en grappiger.

 29. Jacques Vandorpe

  Akkoord met de ondertekenaars van dit initiatief. De pretentie van sommige journalisten, die menen te moeten grasduinen in het privéleven van anderen, is voor mij totaal verwerpelijk. Hoogtijd voor een w

 30. Van Lysebetten

  Er is een tegengif: Lees de editorialen van Rik Van Cauwelaert.

 31. In de hoop op betere journalistiek en ter ondersteuning van dezen die kunnen polemiseren op niveau (waaronder JS voor de goede verstaander).

 32. Ik schreef het ook al op mijn eigen blog ( seniorennet ) dat onze media graag alles verketteren wat met het VB te maken heeft. Ik ben zelf geen VB-er maar die discriminatie bij de behandeling van vrijages en echtscheidingen is opvallend en stoort mij. Als ze van Morel en Van Hecke een interview daarover willen dan moeten ze iedereen die in hetzelfde schuitje zit daarvoor oproepen. Ik vind uw reactie op het stuk in Knack dan ook heel goed. Ook De Standaard mag eens aan de tand worden gevoeld. Lees maar wat gisteren verscheen van de hand van de hoofdredacteur i.v.m.
  Dewinter, zijn Moskeelied en de doodsbedreigingen daarvoor door enkele rappers.
  Niet objectief! En even smakeloos en onverdraagzaam als wat hij aanklaagt.

 33. Volledig akkoord met de ondertekenaars van dit initiatief.Het wordt hoog tijd dat bedoelde redactie met haar schandaal journalistiek wordt terug gefloten door de openbare opinie.Maar ook de persoon die bedoelde redactie de zogezegd onthullende e-mails heeft bezorgd kan m.i. niet meer ernstig genomen worden.

 34. Het mag eens gezegd worden : de ontelbare overspelige relaties bij toppolitici uit de weldenkende partijen worden met de mantel der liefde en het ‘respect voor de privacy’ bedekt. Zelfs de ‘boekskes’ houden zich gedeisd…Hypokriet gehuil en selektieve roddels zijn aan de orde van de dag.
  Daarom is dit initiatief een welgekomen tegengif. Knack moet eens een ferm lesje krijgen.

 35. Het bewuste artikel in Knack valt inhoudelijk inderdaad onder “riooljournalistiek” en is een serieus weekblad onwaardig.
  Bovendien vind ik het een zéér bedenkelijke zaak, dat personen/politici met ideeën die afwijken van de “politiek correcte norm”, door een aanzienlijk deel van onze officiële media intentioneel & systematisch met gebruik van alle mogelijke middelen – zij het zelfs totaal irrelevante informatie of pure fictie – ernstig gestigmatiseerd worden.
  Klaarblijkelijk komt ’t er op neer, dat als “men” de vrijheid van meningsuiting niet kan afschaffen, “men” dan maar teruggrijpt naar andere technieken om ideologisch “foute” figuren aan te pakken – en die technieken getuigen niet van bijster veel normbesef….

  Of hoe de zelfverklaarde “politiek correctheid” van een bepaalde kliek “opiniemakers” in de dagelijkse praktijk meer en meer uitdraait op een soort heilsleer met duidelijk fascistoïde kenmerken en voorgeschreven handelingen/gedachten.

  Kijk kijk….dit lijkt wel een paradox….trek het schoentje maar aan, beste Knackers….

 36. Knap initiatief.
  Ik heb absoluut geen behoefte aan artikels van meerdere bladzijden over de vermeende relaties van politici. Zeker niet als ze van dezelfde partij zijn. Anders zou er eventueel misschien wie weet wel eens sprake kunnen zijn van belangenvermenging, maar soit.
  Misschien wordt het eens tijd dat zogenaamde kwaliteitsweekbladen en -kranten zich gaan bezighouden met serieuze onderzoeksjournalistiek. Misschien wordt het eens tijd dat partijen als LDD zich buigen over een deftig programma, in plaats van politici om de meest belachelijke redenen aan het kruis te nagelen.
  Misschien wordt het ook eens tijd dat er weer aan politiek gedaan wordt in België.

 37. Laat Knack nu al de andere affaires van politiekers in het openbaar brengen. Als Knack even hard nadenkt als bij het artikel over Morel/Vanhecke, dan kan ze bij elke relatie de nodige maatschappelijke relevantie vinden. Zal dit gebeuren. Natuurlijk niet. Het feit dat men zich verlaagt tot zulk hypocriete journalistiek voor het bestrijden van een partij die op een democratische manier door het Belgische volk is verkozen, bewijst de totale onmacht van de argumentering tegen deze partij. STOP DE ANTI-DEMOCRATIE.

 38. Eddy Vanderkruys

  Na jaren heb ik in 2007 mijn abonnement op Knack stopgezet. Door dit artikel ben nog meer overtuigd dat ik toen de juiste beslissing heb genomen.
  Er zijn ook Knack-redacteurs die niet aan riooljournalistiek doen. Spijtig voor hen.

 39. Ik heb volgende lezersbrief naar Knack gestuurd:

  Uw artikels over Morel & Van Hecke en over de onkostennotas van de VRT
  vind ik de Knack onwaardig.
  In het eerste wordt duidelijk de privacy geschonden. In het tweede lees ik een enorm gebrek aan kennis van zaken en heel wat ongezonde afgunst.

  Ik ben beter gewoon van jullie.

  Mvg

 40. Het protest is zeker terecht en is waardevol.

 41. Hans Van Hooland

  Groot gelijk met uw actie. Als dit de toekomst van onze journalistiek is dan lees ik liever niks meer !!

 42. maurice claerhout

  inderdaad is de aanval van knack een stap te ver. als zelf een gemeenteraadslid en vroegere burgemeester van mijn gemeente Evergem het een brug te ver vind zij dienochtans niet gespeend is van enig belgicisme en anti vlaams belang gedachtengoed
  mvg

 43. Het is inderdaad een prive aangelegenheid van Morel en Vanhecke ;Indien men de privezaken van onze burgervader Patrik Janssen zou publiceren zou dat ook heel wat stof doen opwaaien maar er zou niet zoveel publiciteit rond hangen .Dat potje houden ze liever gedekt

 44. Het was zielig de hoofdredacteur van Knack te horen uitleggen over Van Hecke en Morel. Vuile riool journaistiek is het, heb je niks anders om over te schrijven??
  Erg is ht gesteld met de journalistiek, iedereen bekladden en leugens rondbazuinen,
  Het laat hier goed zien van welk allooi die bende van Knack is.

 45. Het Knack-verhaal past volledig in de periode van poujadisme waarin we zijn verzeild geraakt. Want al die andere “schandalen” : hoe zwaar wegen die nu eigenlijk, en wat hebben die nu eigenlijk te maken met de essentie van het functioneren van betrokkenen en met de kwaliteit van het werk dat ze leveren ?

  -Het schandaal Fientje Moerman : niet goed te praten, maar hoe belangrijk eigenlijk
  -Dewael en Koekelkoren : Dewael kan niet alles weten, en is de grote baas van de politie die duizenden mensen leiding geeft in een cruciale openbare dienst en een miljardenbudget moet beheren, dan niet in staat om naar eigen inzicht en met kennis van zaken rechtstreekse medewerkers te benoemen ? En dan die “topfunctie” van Ricour : die kreeg daarvoor 300€ opslag. Topfunctie ????
  -Dewael en die kabinetsmadam die hij benoemt : so what ?
  -De Gucht en zijn aandelen : of hij ze nun verkocht heeft of niet, of zijn madam, heeft geen enkele invloed op de afloop van het fortis verhaal, en want minimaal in financiële omvang : what’s the big deal ?
  -Bettina en haar onkostennota’s, tja. Niet netjes, maar er zijn ergere dingen
  -En als Morel nu in de pijp kruipt met Frank, dan is dat toch hun probleem.
  -En de Crem drinkt een pint teveel in New York en wie heeft daar wat gezegd in dat café met een stuk in zijn voeten ? Grote rel…
  -En Jean Marie heeft er nog een paar in petto voor juist voor de verkiezingen….

  Dat heeft toch allemaal weinig of geen belang ?

  Ik denk dat we moeten opletten dat straks geen normaal intelligent en getalenteerd mens nog aan politiek gaat willen doen of een belangrijke openbaar ambt zal willen bekleden als je elke stap en elke vliegescheet moet gaan verantwoorden. Niemand die verantwoordelijkheid draagt in de maatschappij kan funcioneren als alles volgens het boekje moet, je nooit eens kort door de bocht kunt en Maagd der Maagden moet blijven. Een kind weet dat het zo niet werkt, en dat iemand die van tijd tot tijd een dagelijkse zonde begaat, toch in essentie prima zijn werk kan doen. Maar daarover gaat het blijkbaar allang niet meer.

 46. Marc Raymond Tiefental

  Hoeveel spijt verdraagt het hart van een man te moeten zien (en lezen) hoe een magazine met enig weerwerk en doorgaans betere berichtgeving en duiding, zeg dus toch maar Knack, inderdaad overgaat tot publicatie van elektronische briefwisseling. Waar is het briefgeheim? Een elektronische brief is ook een brief.

  Johan, proficiat met dit initiatief.

 47. En nu maar hopen dat de boodschap bij de heren journalisten doordringt.
  Menselijkheid en waardigheid, repect voor ieders keuze’s en privacy, kennen we dat nog?
  Ik leer mijn dochtertje altijd dit: doe een ander niet aan wat je zelf niet wil overkomen. Simpele gedragslijnen en toch zo moeilijk om volgen blijkbaar.
  Ik steun het initiatief volmondig!

 48. de coux tony

  ik koop al jaren geen knack meer
  u see why
  tony de coux
  brussel

 49. Van Lysebetten

  Even dit terzijde:

  Het moet JS blijkbaar erg hoog zitten dat “moraalridder Etienne Vermeersch” ontbreekt op de “mooie lijst ondertekenaars” (dixit iemand die zelf op de lijst staat) . Ik zie het niet als mijn taak om de heer Vermeersch in deze te verdedigen, maar vraag mij af of hij de énige opiniemaker is die in de lijst ontbreekt.
  Zouden we het “règlement de comptes” niet beter overlaten aan politici, of beter nog het verbannen naar de toog?

 50. ik blijf een grote voorstander van alle overspel van journalisten te publiceren,
  behalve mijn zonden natuurlijk 🙂

 51. Schandalen verkopen nu eenmaal, iedereen lust ze, verslind ze. En het is ‘bon ton’ om vandaag de dag een bepaalde groep in zijn hemd te zetten…
  Een weekblad als ‘Knack’ zou het betere werk leveren, zegt men. Maar buiten de edtorialen van Van Cauwelaert, ben ik al jaren op zoek naar het betere werk. De ‘verkleutering’ slaat al jaren wild om zich heen en heeft dit tot gevolg.
  Wanneer zal men eindelijk eens gaan begrijpen dat er ook nog een groep mensen rond loopt die meer wil, die echt nieuws zoekt en wil vergaren?
  Vandaag vindt je die vaak alleen maar terug in de ‘betere’ buitenlandse pers. Objectiviteit is dan ook vaak een probleem en kleurloos schrijven is al helemaal moeilijk. Als subject aan objectieve nieuwsgaring doen, het is en blijft contradictorisch.

 52. Luc Van Genderen

  Ik vind het fantastisch dat rebelse intellectuelen als Johan Sanctorum die rommel van Draulans en C° eindelijk eens buiten kieperen. En het smaakt me nog meer dat hij een hoop andere intellectuelen, van links tot rechts, meekrijgt in deze revolte.
  Proficiat, volhouden!

 53. Sorry , maar een petitie waar Luckas Vander Taelen als één van de initiatiefnemers is onderteken ik principieel niet. Deze heer is één van promotoren van het bestrijden met alle middellen van andersdenkenden.
  Het is deze denkwijze dat leidt tot excessen zoals nu in Knack en deze gehele denkwijze zou aangeklaagd moeten worden.
  Ik ben het trouwens ook niet eens bij de ook hier veelgehoorde uitspraak privé is privé en daar hebben we geen zaken mee. Als het politiek discours van iemand totaal verschilt met hoe hij zich privé gedraagt moet dit aan de kaak gesteld worden (denken we maar aan Bettina Geysen )

 54. Eric Janssens

  Wanneer wordt het geheime leven van would-be onderzoeksjournalisten als Draulans eens uit de doeken gedaan? De promiscue Bonobo’s bestuderen kan blijkbaar tot nogal wat wanen leiden, wanen die natuurlijk wel streng geselecteerd worden alvorens in riooljournalistiek omgezet. Over het verborgen leven van bepaalde coryfeeën wordt zedig gezwegen, óók wanneer het om maatschappelijk relevante feiten gaat. Of over de beerputten van het koningshuis, waarvan je bij uitzondering eens een glimp opvangt, bijv. toen Marie-Christine of dhr. Vaessen hun boekjes opendeden. Maar voor dit soort noodzakelijke riooljournalistiek (want ik ben niet tegen ‘riooljournalistiek’ wanneer het erom gaat d.m.v. het uitbrengen van objectieve feiten heilige huisjes of paleizen in te stampen) is er géén plaats in de pers. Het zijn steeds dezelfden die aangepakt worden, zij die zonder macht zijn, die geen banden hebben met vooraanstaande journalisten, die niet tot één of andere loge behoren.
  Toen Mitterand werd verweten dat hij overspel had gepleegd vroeg hij ‘Et alors?’ Tot dat soort waardigheid is men in België blijkbaar nog niet in staat. De kleine, nog steeds katholieke zieltjes blijven gehypnotiseerd door kleine, onbelangrijke feitjes zoals een liaison tussen twee politici van eenzelfde partij. Voor dat soort sensatiebeluste zieltjes bestaan er dan ongeloofwaardige moraalriddertjes à la D. Draulans die de ene keer de aandacht trekt door zich te bevrienden met een massaslachter als J.P. Bemba en de andere keer door, al dan niet in de functie van schoothondje, een smeuiig artikeltje te plegen waarvan de irrelevantie en onnozelheid onbetwistbaar is. Je zou bijna gaan geloven dat dit heerschap de martiaanse reïncarnatie van Von Däniken was. Die zou in ’88’ nog een boel andere betekenissen ontdekken. Wat ik echter in dat cijfer terugvind is de dubbele oneindigheid van de onnozelheid van onze Vlaamse persmeute. Daarom beperk ik me bij het selecteren van mijn lectuur tot boeken. Het maakt me er niet armer op.

 55. Pierre Saelen

  Terecht initiatief, met inbegrip van jullie keuze om de lijst van de ondertekenaars te beperken tot Vlaamse opiniemakers en ons voor onze reacties naar dit forum door te verwijzen.
  Een gezonde democratie heeft nood aan een heel andere pers dan waar we het nu mee moeten stellen. Veel succes!

  Pierre Saelen, jurist

 56. Blijkbaar heeft het zelfbenoemde “Klasseblad” Knack zich nu zelf verlaagd om te moeten uitblinken in riooljournalistiek.
  Waar of niet , daar loop ik volkomen naast maar hoe zit het dan met de beruchte wet op de privacy ?
  Van dergelijke derderangs journalisten ontbreekt in elk geval ook maar het kleinste beetje zelfrespekt laat staan dat voor een ander !
  En tot slot nog dit , dit zegt in totaal niets over het Vlaams Belang , maar wel hoe LDD werkelijk in elkaar zit , vals , geniepig , onderkruipers ! Waarom zitten die gasten eigenlijk in de politiek ?
  Frank en Morel doen perfekt hun werk waarvoor zij verkozen werden , en voor de rest intereseert het mij geen ene moer wat zij al dan niet uitspoken !

 57. Ik ondersteun ten volle uw visie.

  Ik ben zo van dit Knack artikel gedegouteerd dat ik bijna op het vlaams blok zou gaan stemmen.

 58. En toch blijk ik met een vraag zitten, waarom doet Knack dat ? Een weekblad zoals Knack kan je toch niet vergelijken met Story ? Dus waarom verlaagt Knack zich tot dat niveau ? Zou het kunnen dat de relatie toch echt bestond (bestaat) ? En dat die relatie een belang gespeeld heeft inzake het beleid van de partij ? Van de strategie die gevolgd werd ? Dat het misschien een verklaring is waarom de partijleider verwisseld werd ?

  Het was twee jaar geleden voor bovenstaande commentatoren toch geen probleem (neem ik gemakshalve aan) toen Knack nog zo een politicus op de korrel nam ? Was dat ook geen kwestie van geloofwaardigheid in hoofde van onze toenmalige minister van begroting (van die super progressieve partij) ? Waarom is het nu ineens wel een geval van riooljournalistiek ?

  Iemand ?

 59. Eric Janssens

  @ Vlaamse Web Ring

  Ik weet niet of het artikel van Meulenaere over Freya van den Bossche hier op de website reacties heeft losgeweekt en zo ja, van welke aard die reacties waren. Het ging toen echter toch wel over wat anders. Van den Bossche was als minister een publieke figuur die onmiskenbaar intellectueel te zwak was voor een ministerpost. Dat gaf ze in zoveel woorden trouwens zelf toe, en ze bewees het keer op keer. Meulenaere heeft toen deze schertsfiguur op een al dan niet geoorloofde manier (dat kunnen we in het midden laten) onderuit gehaald. De vraag of een minister al dan niet op oneigenlijke wijze haar universiteitsdiploma gehaald heeft kan maatschappelijk relevant zijn (zie ook het geval Temsamani). De vraag of twee leden van een oppositiepartij al dan niet een relatie hebben (gehad) is sowieso NIET maatschappelijk relevant. Het is hoogstens belangrijk voor de sfeer binnen die partij, maar die sfeer heeft geen enkele directe invloed op de beslissingen die op beleidsniveau worden genomen. Evenmin als het gegeven dat Miet Smet en Wilfried Martens getrouwd zijn, ten andere. Ook dat is een fait divers, welk men echter niet door diezelfde vuilbakkenmangel heeft gedraaid. Ik heb me bijvoorbeeld in een zwak moment afgevraagd waarom niemand wist dat Wilfried Martens van zijn tweede vrouw gescheiden was, en waarom. Ik ken dat antwoord nog steeds niet, maar eigenlijk hoef ik het ook niet te kennen. Het behoort tot het interne huishouden van onze voormalige eerste minister en daarmee is de kous af.

 60. Luc Van Genderen

  Beste Vlaamse Web Ring, of wie of wat u ook bent
  Hebt U eigenlijk bovenstaande column van Johan Sanctorum wel gelezen?
  Het stukje bevat de antwoorden op al uw vragen:

  – Knack doet dat om de verkoopcijfers op te drijven. Platte commerce dus, waarbij de journalistieke diepgang het moet bekopen. In zovere zelfs dat mijnheer Siffert van Story, zo lees ik vandaag in De Standaard, de concurrentie van die bladen in zijn nek voelt
  – Stel dat Vanhecke en Morel een relatie hebben. Et Alors?
  – Bijkomend speelt zeker ook een VLD/De Gucht strategie (Dirk Draulans is inderdaad een intimus van de Gucht, die met het VB een eitje te pellen heeft na de klacht van Bruno Valkeniers)
  – Dirk Draulans is een journalist met meer ambitie dan talent, wellicht heeft ook hij de publicatie “geforceerd”
  – de Knack-aanval kadert zonder twijfel, of u dat nu graag hoort of niet, in een nieuw offensief van het politiek establishment tegen het Vlaams Belang, dat sinds het aantreden van Bruno Valkeniers zijn “mestkever” stigma van zich aan het afschudden is. Dus moeten er nieuwe stokken gevonden worden om de hond te slaan
  En ik treed mijneer (?) Selleslag bij: je zou op den duur nog op het VB stemmen, gewoon uit ergernis. Matthias Storme zei dat op een bepaald moment ook, toen het VB veroordeeld werd: als het establishment zijn toevlucht tot dat soort eliminatiestrategieën moet nemen, dan is er iets serieus mis. En dan moeten wij misschien toch maar eens met zijn allen voor dat VB stemmen…

  Ik snap ook niet goed die argumenten dat er nu pas kritiek losbreekt op de Knack-aanpak. Eens moet er toch eens iemand zijn nek uitsteken? Dat er zo veel schoon links volk op die petitie staat (en dan nog ivm het Vlaams Belang, toch zeker niet evident!) bewijst dat het nog niet allemaal om zeep is, en dat de kritische massa in Vlaanderen groeiende is.

  Voldoende?

 61. Beste,

  Inderdaad schandalig van Knack. Heb alzo mijn abonnement opgezegd. Ben geen sympathisant van het Vlaams Belang, maar dit kan echt niet.

  Egide Noé

 62. Matthias Storme

  Lezersbrief, ingestuurd naar de Standaard, gepubliceerd op 28/11/08:

  De lynchjournalistiek van Thomas Siffer.

  Met afgrijzen las ik vanmorgen in de Standaard de redenering van Thomas Siffer ter verdediging van de schending van het briefgeheim door Knack : “Moesten die mails dan? Ja, omdat Morel en Vanhecke bleven en blijven ontkennen.”
  Siffer zegt daarmee eigenlijk dat grondwettelijke waarborgen zoals het briefgeheim (art. 29 grondwet: “het briefgeheim is onschendbaar”) en andere waarborgen voor de persoonlijke vrijheid niet meer gelden voor mensen waarvan hijzelf vindt dat ze schuldig zijn.
  Met dezelfde redenering kan men de rechten van verdediging van een van moord verdachte opzij zetten met de redenering dat juist omdat de verdachte ontkent schuldig te zijn men hem mag lynchen. Het feit dat de verdachte ontkent maakt het immers toch alleen maar erger niet, en doet hem blijkbaar zijn grondwettelijke rechten verliezen !?
  Van dit soort lynchjournalistiek verlos ons heer.

  prof. Matthias Storme, Gent.

 63. @ Eric Janssens

  Ging het over wat anders ? Misschien was de oppositie toen niet bij machte gehoor te vinden bij het publiek en verontwaardiging los te weken.

  Betreft het hier een zaak die “maatschappelijk” relevant is of “politiek” relevant ?

  “Het is hoogstens belangrijk voor de sfeer binnen die partij, maar die sfeer heeft geen enkele directe invloed op de beslissingen die op beleidsniveau worden genomen.”

  Dat is dus maar de vraag.

  @ Luc Van Genderen :

  – verkoopcijfers opdrijven : heb je mijn commentaar wel gelezen en nagedacht wat de onderliggende redenering was ?

  – “Et Alors ?” Wel, wel, wel ! Misschien verklaart dat de problemen van het VB om als grootste oppositiepartij op het politiek gebeuren te wegen. Want dat is toch de taak van de oppositie ? Dus als ze het niet kan wat doen al die mensen dan in het parlement ? En waarvoor strijken ze dan dat mooi salaris op ? Postjespakkerij ?

  – de Gucht : poets wederom poets, dus niks nieuws op politiek vlak.

  – verdachtmakingen … gelieve dat eens te staven. Bent u ter zake wel bevoegd ?

  – een aanval op het VB ? Misschien wil men Valkeniers een handje toesteken om de augiasstal eens uit te mesten ?

  – op het VB stemmen ? Wel dan zal de CVP, VLD en SP heel tevreden zijn want dat laat hen toe in de regering te zitten zonder zich te moeten verweren tegen een oppositie die hen eruit kan zetten.

  – over het standpunt van Matthias ben ik goed op de hoogte, ik huldig altijd (toen ook al) het standpunt dat je dergelijke valkuilen moet opzoeken en ze via een degelijke tacktische retoriek ontlopen. Zo niet speel je in op de zinloze “underdog mentaliteit” van de politici waar de Vlamingen zo graag hun stemmen aan wegschenken. Wel sympathiek maar je blijft daarmee jaren aan de kant staan. En de Belgische politici weten dat maar al te goed. We moeten zelfs maar enkele maanden terugkeren om te zien wat het “kaakslagflamingantisme” ons opgeleverd heeft. (Er zullen er weeral enkele “zeer boos” zijn als ze dit lezen).

  Of denkt men echt dat de machtspolitici het spel eerlijk spelen ?

  @ M. Storme :

  Wat u schrijft zal ik natuurlijk niet in twijfel trekken. Hoe zou ik ? Waar men (“u”) wel aan voorbij gaat is of deze zaak politiek relevant is. Dus eigenlijk : zijn die mensen aan de top van het VB nog politiek geloofwaardig ? Dus : vergelijk hun retoriek waarmee ze de kiezers overtuigen met wat ze zelf in hun privé-leven doen.

  Als je de artikelen in Knack bekijkt en naleest van de laatste zes of acht maanden … dan is het duidelijk dat die groep journalisten een poging ondernemen om hun maatschappelijk verantwoorde rol te spelen. Al die aandachtige burgers die zo vlotjes schreven over het voorval met onze voormalige minister van begroting, hebben vergeten na te denken waarom een journalist zich juist met een dergelijk akkefietje bezig houdt. Het ging dus duidelijk niet om het akkefietje.

  Laten we eens eventjes voor de geest halen wat die mensenvan het VB de politici van andere partijen verwijten … en vergelijk het met wat er (vermoedelijk – al dan niet waar) aan het licht komt.

  Of laten we eens nadenken hoe die top altijd de “underdog” speelt en zo in het cordon moet blijven zitten. Wordt u niet moedeloos na al die jaren om altijd maar opnieuw vast te stellen dat we (de overtuigde Vlamingen) geen stap verder geraken ? De Vlaamse strijd is er toch één voor meer democratie, en dus tegen het politiek immobilisme (zowel in de regering als in de oppositie) ?

  vwr

 64. Herman Verelst

  “Als je de artikelen in Knack bekijkt en naleest van de laatste zes of acht maanden … dan is het duidelijk dat die groep journalisten een poging ondernemen om hun maatschappelijk verantwoorde rol te spelen. ”

  Daar staat u echt wel alleen mee, met die mening, vriend. Me dunkt dat er hier ofwel een Knack-mol aan het werk is, ofwel iemand die aandelen heeft in Roularta, ofwel een huisvriend van Rik Denolf…

  Ik weet toevallig uit goed ingelichte kring dat sommige Knack-mensen zelf (zoals Rik Van Cauwelaert) zich momenteel doodschamen. Draulans had ook nog een vervolgserie klaar, die is gelukkig ingetrokken. Zoals Sanctorum inderdaad zei: schoenmaker blijf bij je leest, en bioloog bij je beesten.

  H.V.

 65. Van Aken Frederik

  wat heeft een buiten staander te maken met het prive leven van R.M. MOREL EN Van Hecke men wil alleen het vb in een kwaad dachlicht stellen . is dat geen schending van de privicy,?HOUD DE MOED ERIN GROETEN Fred

 66. @Herman Verelst

  Mensen zijn ook maar beesten. Hij schreef niet over machines? Of zijn die twee van het VB robots?
  De rituelen die bij de verschillende diersoorten vooraf gaan aan het al dan niet komen tot het “paren” is ook iets dat biologen bestuderen.
  Vogels die fluiten en hun mooie veren tonen daar zijn boeken over vol geschreven.
  De menssoort vindt echter altijd weer nieuwe rituelen uit en daar kan men dus ook blijven over schrijven.

  Alleen wat ik niet goed snap is dat Humo uit de rekken gehaald werd omwille van de satire pagina’s die in verband stonden met ten onrechte gepromoveerde secretaresses. en hun baas.
  Die baas en zijn secretaresses stapten toen zelf naar de rechter. Waarom is Sanctorum toen ook niet mee uit zijn dak gegaan en heeft hij het niet opgenomen voor de onware beelden die van deze mensen verschenen?
  Hij had toen ook petiitie kunnen houden toch?
  Of was dat iets anders? Waren die mensen niet de moeite?
  Of was het omdat ze niet van heb VB waren dat ze maar zelf naar de rechter moesten stappen en hunne plan er maar mee trekken?

  Ok het was satire, daarom dat de Johan der niks van maakte?
  In dat geval zou je dan mogen verwachten dat Johan zou opkomen voor de vrijheid van pers en vrijheid in humor en satire?
  Ook dat was niet het geval?
  Oh ja humo is geen achtenswaardig blad? dat zal het wel zijn….bestaat dat dan achtenswaardige bladen?
  Dus mocht “Dag allemaal” of “Story” heel dit verhaal gepubliceerd hebben, dan had Johan er helemaal geen punt van gemaakt?
  Echt Johan? Als Draulans het hele zaakje in de Libelle had gezet, dan had het u niet geraakt?

  Ik zie alleen maar kritiek naar de pers als het gaat over het Vlaams Belang en/of het eigenbelang van dhr Sanctorum en zijn entourage.

  Het aantal mensen dat knack leest ligt lager dan het aantal mensen dat Flair, Dag allemaal, Story, etc etc leest.
  De meeste mensen komen pas door de actie van Sanctorum te weten dat zoiets in knack geschreven werd en wisten voorheen niet eens hoe de knack er precies uitzag.

  Mooi hoe een aantal kritische mensen zichzelf nogal makkelijk voor een kar laten
  spannen.
  Of is het werkelijjk uw kar? Kan ook natuurlijk. Maar zeg dat dan gewoon he.
  Daar kunnen de mensen wel mee leven hoor….maar u?

 67. Luc Van Genderen

  @beest:
  ik gebruik in elk geval mijn eigen naam en geen belachelijk pseudoniem.
  Het gaat er juist om dat Knack zich als een “kwaliteitsmedium” voordoet, en dus andere normen dan Story en co dient te hanteren.
  Als die affaires in Dag Allemaal staan, dan heeft eigenlijk niemand er een probleem mee. daarvoor dienen de “boekskes”.
  Sanctorum maakt dat punt heel duidelijk, zie ook zijn cursief op de homepage.
  Het zgn. “eigenbelang” van Sanctorum ontgaat me toch wel in dit alles. Hij loopt zelfs een enorm risico (zoals Thevissen trouwens ook), om met het VB geassocieerd te worden. Het is echt wel dansen op een slappe koord voor zo’n rebelse filosoof, me dunkt.
  Net goed daarom dat hij ook andere kritische massa meekrijgt.

  Luc

 68. Gilbert van Gils

  Ik vind het spijtig dat een Vlaams parlementslid van LLD zich inlaat met dergelijke rotzooi.
  Ik denk dat dit de partij meer schade berokkent dan voordeel. Als men denkt op een dergelijke manier stemmen te ronselen voor LDD dan vrees ik dat deze nieuwe (veelbelovende???) partij snel zal verdwijnen. Daarom, een raad aan LDD, zorg dat iedereen die lid of mandataris is in de partij zich houdt aan de meest essentiële deontologische regels en zich puur en alleen met het belang van de burger bezighoudt in plaats van andere politici over zogenaamde persoonlijke zaken aan te vallen.
  Zielig van Knack om dergelijke flauwe kul te publiceren.

 69. Helemaal akkoord met Gilbert v.G.
  Knack en Jurgen Verstrepen komen beschadigd uit dit verhaal, niet het Vlaams Belang.
  Ik heb inderdaad ook steeds meer mijn twijfels of LDD wel die integere partij is die ze beweert te zijn.

 70. Eric Rosseel

  Mag ik vragen waarom de reacties die een steun zijn voor de petitie onder dit artikel staan en niet onder de petitie zelf. Of ontgaat me iets ?

 71. Als “Knakske” eerlijk wil zijn… dan in de volgende nummers de liefdesperikelen van Willy Augusta, Patrik Brillantine, Wilfried De-evidente, Rik Sabena, Patrik Onderlijfje, enz. Er zijn er nog tientallen ! Ofwel over iedereen ofwel over geen enkele. Anderzijds hoge bomen vangen veel wind …ze hebben ook een voorbeeldfunctie. Gelukkig dan nog dat onze “hoernalisten” niet “durven” zoals in de Angelsaksische landen… men zou wat meemaken in Belgicistan. Anderzijds “tafelspringers”… van de ene partij naar de andere…foei – zulke personen zijn totaal onbetrouwbaar. Zouden alleszins hun zetel ter beschikking moeten stellen samen met de miljoenen die er mee worden verdiend.

 72. inderdaad in deze affaire laat jurgen verstrepen zich van zijn kleinste kant zien en dat de decker dit zomaar laat begaan is voor mij onbegrijpelijk zo een heerschap zal zijn partij meer kwaad doen dan goed
  erik koen

 73. Elsa van Brabant

  In heel de Knack-saga is Verstrepen inderdaad teveel buiten schot gebleven. Hij is de rotte appel, of beter nog: het “koekoeksjong”. Ivan De Vadder heeft zich van personnage vergist.

 74. ernestgillioen

  voor mijn part kotsjournalistiek van Dirk Draulans Knack onwaardig, de Susse heeft zich omgedraaid in zijn graf. Hoe kon doorheen de hoofdredactie?

 75. Rik Mangelschots

  We gaan weer naar verkiezingen en alles is blijkbaar weer t(oegelaten om één vlaamse parij die onverdund opkomt voor ons Vlaamse volk zoveel mogelijk te beschadigen en de media doet daar gretig aan mee. Maar het Vlaams Belang is niet kapot te krijgen.

 76. René Haerinck

  Helemaal akkoord met Uw column op uw thuispagina van http://www.visionair-belgie :
  Ook de De Standaard is een “boekske” geworden. Vooral die weekend-pulp die telkens onze brievenbus doet uitpuilen, en waarin Story, Dag Allemaal… en weekend-Knack genadeloos worden weggeconcurreerd: weerzinwekkend.

 77. Ik til er niet zo zwaar aan dat politici worden beschimpt en bespot, want zelf ben ik ook via politiek weg (OCMW-raadslid te Kortrijk) de begroting aan het bestuderen van de binnenkant, en ik vind dat ik mij bewust moet zijn dat ik daardoor het voorwerp van satire zal en mag worden.

  Maar het kan absoluut niet dat enerzijds Humo uit de rekken wordt genomen door een Franstalige voorzitter te Brussel en dat hier ‘niets’ aan de hand is.

  Terwijl het bij de Humo-satire om een promotie van niveau C naar niveau 1 gaat, terwijl niemand anders zo’n weddeverschil kan bekomen in één stap op basis van objectieve criteria, gaat Knack iets later zelf dit soort dingen schrijven om te bewijzen dat het wel mag als het over ‘minderheids’-politici gaat. In dezelfde lijn kunnen we de grondswetswijziging voor de discriminatiewet nemen, die wel tegen Vlamingen maar niet tegen bijv. allochtonen mag gebruikt worden (zie proces rituele moordenaar gisteren 01/12/2008) en waar ‘aanzetten tot haat’ de grondslag vormt op dezelfde wijze als Irak werd binnengevallen (‘risico tot’).

  Het feitenrecht laten we voor de 21ste eeuw definitief achter ons en de viering van 200 jaar Napoleontisch recht wordt gevierdmet de verbranding van de principes van ‘liberté, égalité, fraternité’.

  “L’union fait la force/la farce” krijgt toch wel een echt Belgische betekenis…

 78. Van Lysebetten

  Geert Buelens stelt vandaag in De Morgen terecht vast “Something is rotten in medialand”
  En professor Buelens heeft een goede neus voor die zaken.
  In de zelfde krant houdt men precies bij hoe hun journalistieke stukken scoren.
  (quality measuring ?, customer satisfaction ?))
  In de top tien van ‘Meest gemaild’ staat “Stinkende winden laten is goed voor (eigen) gezondheid ” reeds dagenlang op de eerste plaats.
  Ik heb een vermoeden dat indien Knack een dergelijke statistiek zou bijhouden, Dirk Draulans met lengten voorsprong de winnaar zou zijn.
  Bedenkelijke eer !

 79. Pingback: La Flandre Profonde « The Wings of the Carp

 80. Dode hoek-ongevallen

  Ik ben hier niet helemaal mee akkoord. Tuurlijk zijn er cowboys en onvoorzichtige
  chauffeurs. Ze maken soms fouten, letten niet op.
  Maar heel de filosofie van de “zwakke weggebruiker” is mee verantwoordelijk voor dit soort ongevallen. De wetgeving beschermt hen, en sommigen leiden daaruit af dat ze alles mogen én dat ze onkwetsbaar zijn. Ze vergeten niet alleen dat ze als fietser of voetganger niet zijn opgewassen tegen 40 ton, ze vergeten ook dat vrachtauto’s moeilijk manoevreerbaar en niet zomaar te stoppen zijn of koers kunnen wijzigen, en dat de chauffeur niet alles kan horen of zien. Hoeveel mensen steken niet pardoes de straat over op het zebrapad in de heilige overtuiging dat ze in hun recht zijn en dat die (vracht)auto “maar moet kunnen stoppen…”
  Ik maak graag de vergelijking met het scheepvaartreglement. Daar staat “goed zeemanschap” altijd voorop bij de beoordeling van de verantwoordelijkheid bij ongevallen.
  Concreet : een zeilschip heeft voorrang heeft op een motorschip, omdat zeilschepen technisch gezien veel minder wendbaar zijn dan motorschepen. Als je de in de Wielingen zeilt ,pakweg voor Knokke, dan heeft je zeilbootje van 10 ton voorrang op een tanker van 50 000 ton. Geen zeiler past die voorrangsregel toe : de betonde vaargeul is zo smal zodat de tanker nauwelijks ruimte heeft om van koers te veranderen. Hij heeft kilometers nodig om tot stilstand te komen. Daarenboven is de kans erg groot dat hij je kleine bootje niet ziet, hoog van op de brug. En als hij je overvaart merkt hij het niet eens.
  Dus is de zeilschipper een goed zeeman, wendt de steven, en eist zijn voorrang nooit op. Zo goed als alle “dode hoek”-ongevallen hadden kunnen vermeden worden als het slachtoffer één regel had gerespecteerd : blijf zo ver mogelijk uit de buurt, blijf altijd ACHTER die vrachtauto en ga er zeker nooit langs staan wachten bij het rode licht. Als hij te kort afdraait ben je morsdood. Het is net zoals in de scheepvaart : als je te dicht bij het motorschip komt vaar je onder de radarstralen door. Net zomin als de radar lost de dodehoekspiegel alles op, en blijft de regel : berg je, en repecteer de elementaire wetten van de fysica. Want die negeren heeft in combinatie met gemoraliseer over de rechten van de zwakke weggebruiker soms dodelijke gevolgen.

 81. Aan Hans Becu: elke geschoolde zeiler weet dat beroepsvaart ALTIJD voorrang heeft. Ik weet niet waar jij leerde zeilen en of je uberhaupt een brevet Kustvaart hebt, maar ik ben zeker van niet. Ik kom in elk geval nooit met jou meezeilen..

 82. …en daarbij nog mijn tweede argument tegen het betoog van Becu: een kind van pakweg tien jaar moet het dus maar weten als hij tot moes wordt gereden door een vrachtwagen.
  ….maar zijn we mee bezig, wat voor argumentatie gaan we hier nog aanhoren….

 83. ..en nu mijn laatste woord aan Becu: schrijf je betoog waar het thuishoort; je zit hier in de verkeerde rubriek, hier gaat het over riooljournalistiek in Knack en in het algemeen.

 84. Pingback: La Flandre Profonde intro in English « The Wings of the Carp

 85. Raar, nergens iets gelezen over W.Martens en Miet Smet? W.Martens reed altijd al scheve schaats terwijl F.Vanhecke en Marie Rose Morel beiden vrij zijn. De knack koop ik niet meer.

 86. WELKE DEMOCRATIE & RECHTEN

  is dat die democratie die eigen volk geen werk , eten of woon mogenlijkheden geeft ????

  Mocht maar is zijn dat er een allochtoon honger heeft dan komt het op t.v maar de autochtone belg mag verhongeren en moet zwijgen .

  Rechters , advocaten en politiek moeten eigenlijk met een boeren riek gespiest worden op een markt plein zoals eeuwen geleden want politiek omschrijft eigen volk als zijnde laag geschoold terwijl ze zelf examen en diploma’s kopen …doen ze dat met kinderen ook zo ?!

  Ze moesten zich schamen en ik bid dan ook met volle macht en kracht dagenlijks op een totaal vernietiging van onze ( ON ) menselijke aard .

  Een vrije mening hebben, kinderen hebben of in een sociale , verzorgende sector werken is tegenwoordig HEEL gevaarlijk zelfs als je rechten hebt verkracht men u en misbruikt men u in dit corrupt apen land .

  Mensen verenig u en laat grootwaren huizen falliet gaan door elders goedkoper inkopen te doen zoals medicatie in nederland kan soms HONDERDEN euro’s schelen in aankoop .

  De naam ocmw is niet correct en mag cmw worden …laat het woordje openbaar er maar uit de meeste verkregen subsidies komen toch van rijkere bv’s die teveel moeten betalen aan belastingen en zogezegd arme mensen laten voetballen voor een toekomst die nooit mogenlijk zou zijn geweest .

  Pure commerciële uitbuiting van mensen en kinderen daar is men goed in wat typisch is voor een nazi land dat België heet !

 87. naam en adres niet bekend bij de redactie

  De vorige poster drukt het onbeholpen maar absoluut juist uit en zonder omwegen. Dit in tegenstelling tot spin Johan Sanctorum in God-weet-wiens Groen!e netwerk. Ik ben via via ook te horen gekomen wat de omgang is van het OCMW met AUTOCHTONE – vanwege de onbestaande Vlaamse solidariteit en de vernietiging van de normale solidariserende instellingen zoals het gezin, de wijk, de geloofsgemeenschap en voor mijn part de vogelpikvereniging – van generatie op generatie achtergestelde ‘losers’ over wie men vroeger nog het fatsoen had te beweren dat het ‘Üntermenschen’ waren. Het begrip ‘losers’ (verliezers) dient de nieuwe niet-goyimmeesters echter beter. Een Marokkaan zal dank zij de overwegend intacte traditionele, vanuit ‘den blet’ overgenomen structuren, de zijnen gemakkelijker kunnen behoeden voor de smeerlapparijen die Bart Debiel en zijn soortgenoten voornamelijk voorbehouden aan eigen volk en aan de concurrerende Turkse heroïnemaffia, dwz die waarvoor hij dus zelf niet loopt.

 88. Diederiek Vermeersch

  Op zich is het verhaal van Vanhecke en Morel iets dat meer in Story past en interesseert het mij ook niet echt. Anderzijds is hun verhouding (welke die ook is) blijkbaar de oorzaak van een schisma in het Vlaams Belang (dat hen ook indirect veel stemmen gekost heeft) en is ze dus politiek relevant. In dat opzicht vind ik een artikel in De Knack gewettigd.

  Stel dat het verhaal politiek niet relevant is, dan vraag ik mij af waar u zich als auteur in zo’n lang artikel druk in maakt. Dergelijke society-verhalen lees je elke week in andere bladen en verzinken in het niets met de racistische en leugenachtige toon van de foldertjes die we in onze brievenbussen krijgen van het Vlaams Belang.

  De auteur klaagt dat er in Vlaanderen geen onafhankelijke kwaliteitspers bestaat. Wat is onafhankelijk? 100% objectief bestaat niet, maar kranten als De Standaard en weekbladen als Knack benaderen toch dat niveau. Ik neem aan dat er ook bij hen veel gediscussieerd is alvorens het artikel uit te brengen.

  Misschien bedoelt de auteur dat hijzelf onafhankelijke kwaiteitsartikels brengt, maar dat is dan een illusie, gezien hij ook telkens doorboomt over dezelfde onderwerpen uit de rechtse sfeer, en mensen met wie hij op persoonlijk vlak problemen heeft gekend (bv. Slangen)af en toe nog eens door de molen maalt, enz. Met andere woorden: verscheen een dergelijk artikel in de Knack over een linkse of extreem-linkse partij, dan kan je er donder op zeggen dat we hier geen apologie zouden gelezen hebben. Het feit dat u het nodig vindt om een partij die veroordeeld is voor racisme en zelf zeer ongenuanceerde boodschappen verspreidt, in dit lange artikel over een naar u zeggen belangloos artikel te verdedigen, zegt alles over uw “onafhankelijke kwaliteitsjounalistiek”.

  Diederiek Vermeersch

 89. Hedwig De Beer

  Volledig akkoord en gefeliciteerd met jullie initiatief