Open-VLD is een gezellige familiepartij

degucht-schiltz-declercq-40We kenden al Matthias De Clercq (“een nieuw, wervend project voor de 21ste eeuw”), Jean-Jacques De Gucht, Willem-Frederik Schiltz, Miguel Chevalier, Wouter Gabriëls, Alexander Decroo, en nu vergeet ik er vast nog een paar. Allemaal naaste verwanten: het kan geen toeval zijn, deze partij draagt het talent in de genen mee. De traditie moet zowat begonnen zijn met Patrick Dewael, kleinzoon van Arthur Vanderpoorten en neef van Marleen.
 Maar nu zijn er ook twee vrouwelijke sterren aan het VLD-firmament opgedoken, nl. Ariane De Croo en Eva Vanhengel. Twee schatjes. Twee aanstaande Wetstraatprinsessen. En zoals het met blauw bloed het geval is, tracht men ook binnen de VLD de dynastieke lijn zuiver te houden en het edele ras niet te laten bezoedelen door vreemde smetten. Zo komt het dat Eva Vanhengel en Jean-Jacques De Gucht ook in het leven een aardig koppeltje vormen, waaruit vast nieuwe telgen van het succesvolle liberale geslacht zullen geprocreëerd worden. Het bed is warm, de liefde heet, de toekomst verzekerd.
 Daarmee is het “familiebedrijf dat VLD heet” (dixit prof. Carl Devos) in een fase gekomen dat de naam écht doorslaggevend wordt om carrière te maken. Eén of twee keer kan toeval zijn, maar in deze dosis wordt het een echte dynasty-soap, naar aristocratische traditie, in de 19de eeuw geïmiteerd door de families van rijke industriëlen en bankiers.
 Het gebrek aan gêne, waarmee dit in de media wordt geëtaleerd, verraadt onmiskenbaar de signatuur van Guy Verhofstadt: verwaand, Narcistisch, zelfgenoegzaam. Met een kunstbochel zijn leermeester Noël Slangen-terug-van-weggeweest imiterend. De man die de gebakken lucht in de Belgische politiek als vaste hoofdschotel introduceerde. De bezieler-architect van paars, wiens schaamteloos potverteren tijdens de vette jaren nog generaties na ons zullen bekopen (dixit prof. Paul De Grauwe).
 “De toekomst telt, niet de afkomst”, zo luidt de slogan van de Open-VLD.
 Maar misschien is de afkomst wel de toekomst bij de Vlaamse liberalen. Dat is in het Darwin-jaar, lijkt me, niet meer dan logisch. Mogen de fitste, schoonste, jongste, rijkste exemplaren winnen in juni en met gouden postjes beloond worden!

J.S.

Johan Sanctorum

Advertenties

37 Reacties op “Open-VLD is een gezellige familiepartij

 1. Volkomen terechte kritiek. Maar ze zijn de enigen niet : Karel Dillen,voorzitter voor het leven, geruggesteund door Madame Dillen, Koen Dillen, Marijke Dillen en Kroonprins-fils spirituel Van Hecke : voor een partij die nog niet zolang bestaat : niet slecht geboerd.

  En misschien komt Eva Van Hengel, mooie meid, net hetzelfde tegen als Marie Rose Morel, ook een mooie meid. ’t zijn harde tijden voor iedereen…
  Ik denk dat koen dillen nog niet getrouwd is en de kroost van Marijke nog wat jong is… Nog jaar of tien of de Coburghs worden vervangen door de Dillens.
  Maar U heeft gelijk, Heer Sanctorum : langzaam glijden we af naar de Middeleeuwen…

 2. Alleen een idioot kan denken dat over tien jaar de Coburghs worden vervangen door de Dillens. Trouwens, zou het niet net zo goed kunnen dat het de Vandenbossches worden of de Tobbacks, de Vanvelthovens, de Claesen, de Detièges en nog een paar socialistische families over afzienbare tijd de Coburghs vervangen? Liever een Coburgh dan een Vandenbossche! Ze deden het bijvoorbeeld lang niet zo slecht in het Verenigd Koninkrijk en in Bulgarije. Mijn hart klopt links, maar terwille van socialisten als hans bEURO, Kristien Hemmerechts, Tom Lanoye, Ludo de Witte, Elio di Rupo, Serge & Philippe Moureaux, Marc Dutroux, Steve Stevaert, Bruno Tobback, Jan Roegiers, etc. (om ze niet bij naam te noemen, het reëel bestaande Socialisme, quoi?)zit mijn stem zo rechts als maar kan.

 3. En belangrijk detail: over afzienbare tijd zullen al deze Martensen, de Crems, Dehaenes, Gunsen, etc. van zichzelf geloven dat ze inderdaad, zoals JS ook heeft ingezien (naast nog een aantal Gentse professoren of de Vlomse hoogleraar sales management Willem Verbeke) werkelijk en onbetwistbaar superieure genen hebben. Ik denk trouwens dat bEURO ook gelooft dat hij superieure genen heeft: hij is immers geen mestkever maar stamt zeker in rechtstreekse lijn van de bijenkoningin af. Die van de maçonnieke bijenkorf he? En dan de werkertjes en de soldaatjes … je weet wel …

 4. Wacht es even: Vanhengel & De Klucht? Is dit het project Lebensborn? Of gaan de kinderen van topfiguren van de nazipartij, voor zover ze hoogblond zijn zoals bijvoorbeeld fils-à-papa de Klucht, met elkaar van bil om onze volgende generatie marione… euh leiders te creëren? Het is zo opvallend tegenwoordig dat het geen toeval meer kan zijn. Kijk trouwens ook maar naar het parenteel van de Moureaux’ waar de vorige poster het over heeft.

  De échte machthebbers proberen de huidige generatie politici blijkbaar aan zich te binden door ze hereditaire macht te gunnen; voorlopig toch. Worden onze volgende verkiezingen vervalst met behulp van het bedrijf dat de software levert voor de verkiezingen per computer?

 5. och de VLD gaat gewoon de SPa achterna (klaarblijkelijk werkt falen ook inspirerend)
  Het is wel grappig om op te merken dat historisch de meest nepotistische partij CD&V (welk katholiek dorp had geen burgemeesterschap dat van vader op zoon werd doorgegeven) nog het fatsoen had en heeft om hun nageslacht eerst wat op lokaal niveau te laten aanmodderen en wachtte op het ouderlijk pensioen om het nageslacht nationaal te introduceren.

 6. hans bECU

  @basilius van zeverkonten

  Ik heb nog een ziekte van de Vlaamse Bewegers “oude stempel” ontdekt : volstrekt gebrek aan zin voor humor en relativeringsvermogen…

 7. Ik zie vooral links géén argumenten meer aangevoerd worden tegen het VB. De oude argumenten van links bewijzen elke dag dat ze altijd al ‘kaduk’ zijn geweest. Steeds meer blijkt dat het VB gewoon in verbijsterend en verontrustend héél erg veel altijd al gelijk heeft gehad. Maak je abstractie van de op de grootste gemene deler gerichte beledigende en sterke taal die enkel in de populariserende publicaties en pamfletten voorkomt en naar ik heb gemerkt nooit in de publicaties van bijvoorbeeld uitgeverij Egmont, dan blijft in het vertoog van het Vlaams Blok en het Vlaams Belang een kern van waarheid zo groot als een koe over, maar die wel niet gezellig is. Dat geef ik toe.

  Links heeft zich echter al die decennia vooral gericht op het verkopen van een gezellige maatschappij, een ‘toffe’ multiculturele samenleving die nooit heeft bestaan, nu niet bestaat en nooit zal bestaan. Het idee was dat als je lang genoeg doet alsof iets bestaat, dat de mensen er zich dan naar gaan richten alsof het bestaat. Op den duur geloof je dus niet meer dat je op je kop hebt gekregen van Marokkanen want “die doen dat niet”: hoogstwaarschijnlijk, zegt zo’n ‘carré’ brilleke dan, heb je je hoofd gewoon uit racisme tegen die Marokkaan zijn hand gestoten.

  Multiculturalisme betekent veeleer verrijking dan conflict. De Islam heeft mij niets te bieden dat ik wil hebben. En nu ik er onderhand al een tijd achter ben gekomen dat het ‘warm water’ en het ‘draaiend rad’, in tegenstelling tot wat jolig links ons wijsmaakte, NIET door Arabieren zijn uigevonden, blijft er dus alleen maar van die schone cultuur over: al die beledigingen, vernederingen en pesterijen die ik al decennia over mij heen moet laten gaan, want … want … deze Marokkanen van berberse of Arabische afkomst ZOUDEN de waardige afstammelingen zijn van filosofen die ze niet kennen en die zelfs geen moslim en vaak zelfs geen Arabier waren!

  Ik voel mij bedot. Méér dan bedrogen: vernederd en beledigd. Het is erger dan een verkrachting als kind. Ik wil de stem terug die ik al die jaren aan linkse partijen heb gegeven. Ik zin op wraak!

 8. Ene, ik weet wie tegenwoordig diegenen zijn die anderen gebrek aan zin voor humor verwijten: mensen die hun eigen persoontje héél hoog weten in te schatten en allerminst kritiek kunnen verdragen. Dit soort vind je, heb ik aan den lijve ondervonden, tegenwoordig vooral ter linkerzijde van het politiek spectrum; bij socialisten en liberalen en bij de loge en méér dan bij de tsjeven onderhand. Ze laten het breed hangen, houden van souperen en dineren en weigeren anderen te laten uitspreken, zoals iedereen via de rechtstreekse uitzendingen vanuit de parlementen kan vaststellen.

  En uitgerekend zij staan er altijd op dat ANDEREN ZICHZELF zouden relativeren, zoals ook meesters willen dat slaven zichzelf relativeren zodat zij op z’n Latijns de grote ‘gestes’ kunnen maken, met grote woorden zoals Mitterand, met breedsprakerige gebaren à la Chirac of met vernederende sneren naar omstanders zoals Sarkozy. Of ze gaan dan zoals in la Belgique (joods én goyim) met de logistieke steun van YvdS (nu bij JA) wetten maken die het negationisme over niet de eigen maar andermans genocides strafbaar maakt.

  De technieken van hans bECU zijn misselijk makende intimidatie- en overtuigingstactieken en emotionele chantage die gehanteerd worden door lui die écht in hun hoofd hebben zitten dat ze superieur zijn, genetisch zelfs, en dat zij anderen moeten onderrichten. Zij zien hun medemens niet voor vol aan maar doen toch alsof zij linkse egalitaristen zouden zijn. Dat Messianisme zit er bij die vermeende linksen (Groen!en, socialisten én liberalen) vermoedelijk al van de jongste jaren in en had eigenlijk op school op tijd moeten worden gedetecteerd. Je vraagt je eigenlijk af wat die PMS-centra indertijd hebben uitgestoken? Zie eens waar wij nu aan toe zijn! Dan hadden we Carol I de Klucht bijvoorbeeld op tijd kunnen opsluiten en volspuiten in een psychiatrische instelling en dan zou de wereld van veel ergernis gespaard zijn gebleven. De 68-ards in de scholen hadden meestal voor dit soort eikels véél respect!

  Ik ben in principe een voorstander van de vrijheid van meningsuiting, maar voor een buitengewoon minderwaardig mens als hans bECU wil ik een keer een uitzondering maken. Deze ‘mens’ of wat daar voor moet doorgaan, mag voor mijn part gerust de mond gesnoerd worden. Wie zo te keer gaat tegen bijvoorbeeld een Heer van stand die hem op aangename en respectabele manier met tegenargumenten intellectueel heeft proberen te verrijken, zoals victacausa dat heeft gedaan, verdient geen plaats onder de mensen. In de apenkooi, met die gast, zoals bij de bevrijding!

 9. Ook dat nog

  Hans bECU stelt vast dat er nogal wat nepotisme en familierelaties blijken te zijn bij het VB. Het VB heeft het echter moeilijk om mensen te vinden die voor de partij willen opkomen, gelet op de beperkingen die burgers tegenwoordig worden opgelegd in de ontwikkeling van hun loopbaan en in het dagelijkse bestaan in het algemeen als ze zich als VB’ers zouden outen. VB’ers hebben het lastiger op de werkvloer dan homo’s, wanneer zij hun partijaanhorigheid kenbaar zouden maken. In de huidige conjunctuur wil elke hetero zich ook wel een keer door een homo laten pijpen, uit nieuwsgierigheid dan en geïnspireerd door wat ze op het net zien, maar niemand durft een eerlijk intellectueel debat aangaan met een VB’er. Zelf zou ik er minder bang van zijn in Molenbeek van de daken te gaan schreeuwen “que je suis PééDéé” dan “que je suis VééBéé”.

  Tenslotte heeft ergens een Grootmeester van een loge beslist dat het VB op alle mogelijke manieren (broodroof, vandalisme, gewelddaden en wellicht ook moord?) moet worden bevochten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het VB bij de samenstelling van zijn lijsten en personeelsbestand mensen moet vinden in sowieso ‘al’ verbrande families.

  Een belangrijk verschil lijkt mij ook dat het nepotisme van de andere ‘democratische’ partijen niet louter beperkt blijft tot de partijlijsten en het partijpersoneel alleen. Het betreft hier een staat binnen de staat, zoals de loge of de maffia: deze politiek correcte en ‘democratische’ families leveren ook overal personeel om uitvoerende mandaten en allerlei leuke bestuursfuncties her en der te bemensen. Dat is niet een beetje maar een aanzienlijk véél grotere macht dan de familie Dillen of enige andere VB-familie zou kunnen hebben, tenzij ik mij ernstig vergis; maar als dat het geval is zal het niet hans bECU zijn die zal kunnen komen argumenteren waarom.

 10. Ik vind dit een goede site. Eindelijk mensen, gelijkgestemde broeders, die pleiten voor het Vlaams Belang. Sanctorum inspireert mij in elk geval. Het is toch normaal dat eigen volk eerst komt? Onze voorouders hebben eeuwenlang gewerkt voor onze sociale zekerheid, waarom moeten anderen daarvan profiteren? Het Vlaams Belang is de enige partij die opkomt voor de kleine man, die voor voorstander is voor werk voor iedereen, die de sociale zekerheid uitbouwt voor de kleine man, die tegen criminaliteit is en de beste oplossingen daarvoor heeft, die tegen vreemdelingen en hun rare gewoontes zijn, die opkomt voor bejaarden en gehandicapten, die het onderwijs opnieuw wil verstrengen. Het is kortom de enige partij die de jeugd opnieuw waarden wil aanleren. In de politiek is de sociale zekerheid teveel misbruikt door de socialisten: enkel de rijken hebben er iets aan. Niets voor de gewone mens. Het onderwijs is ook zo: de rijken mogen hun kinderen sturen naar het ASO, het gewone volk naar het BSO en op den unief zijn ze niet te vinden. De socialisten hebben de gewone man genegeerd, het Vlaams Belang is de enige die iets doet aan de werkloosheid en aan de belastingen. Het Vlaams Belang komt op voor veel minder belastingen. Terecht. Het Vlaams Belang komt ook op tegen de vreemdelingen. Ze zijn de enigen die de Vlamingen onafhankelijk willen doen worden op de juiste manier, zonder Wallonie zonder buitenland, een puur vlaanderen, dat is mijn droom. Mijn stem is Vlaams Belang.

 11. Is Kris hans bEURO die het anders uitprobeert?

 12. Kritische stem

  Ik denk dat Basilius het bij het rechte eind heeft. De reactie van Kris is inderdaad intentioneel schijnheilig. Kris vermoedt het denken van een potentiële VB-stemmer uit de lagere klassen te hebben begrepen en dat denkt hij omdat hij mensen uit de lagere klassen helemaal niet kent. Zijn inlevingsvermogen in de ander is onbestaande. Want hijzelf komt uit de middenklasse. Hij is van het type: Westvlaamse slagerszoon met een brilletje. Liefst met een carré groen brilletje. Maar Kris pasticheert zonder zelfrelativering of charme aan den dag te leggen. Want Kris wil óf gewoon de kleine man vernederen wanneer hij een karikatuur maakt van zijn vijand-om-professionele-redenen, óf gelooft echt (en dat is nog erger) dat mensen die hij niet kent en vooral vooral ook niet wil leren kennen, precies zo zijn als hem door zijn cenakel gevraagd werd te geloven. “Zij moeten wel achterlijk zijn, want anders zijn wij misschien helemaal niet zo slim en verlicht als wij elkaar in onze club bij het leeegmaken van vele flessen alcohol voortdurend wijsmaken.” Waarschijnlijk inderdaad weer hans bECU dus.

  Het komt er voor mensen als hans bECU vooral op aan dat, als ze het belang verdedigen van de vriendenclub waar ze bij zijn aangesloten en waar ze hun inkomen vandaan halen, het misschien voor hun meest persoonlijke eigenbelang en voor hun zelfkennis ook goed is te beseffen dat het verdedigen van de eigen agenda niet noodzakelijk hoeft te betekenen dat men het daarom ook echt of volledig bij het rechte eind zou hebben. Dat men met andere woorden niet zozeer altijd een eigen belang verdedigt als wel dat men vaak denkt de waarheid in pacht te hebben. En dat men ook ten onrechte meent dat een ander bovendien het recht niet zou hebben zijn belangen op zijn beurt op een even gekleurde en kleurijke wijze te verdedigen.

 13. Sorry jongens, kris is kris, als we zo gaan beginnen…

  Verder ga ik een pint drinken, want ik weet allang dat die tolerante VB’ ers, mochten ze ooit baas worden, mij en vele anderen in een apekooi gaan zetten, inderdaad, zoals bij de bevrijding, nietwaar, “hans bEuro zijn frank valt”. Hij valt inderdaad. Geef je op deze site het Vb een paar tikken mee zoals ik doe, dan krijg je volop de aandacht. Ik verontschuldig me bij deze t.a.v. de Heer Sanctorum : ik wil echt Uw site niet overnemen hoor, maar ik kan de vloedgolf van sympathie nu eenmaal niet stoppen.
  Ik stel met verbazing vast dat al die “rechtlijnige” VB’ers ook nooit doen wat ze zeggen : altijd weer is het van “negeren die jongen”, en toch doen ze altijd weer verder.

  Toch een speciaal ras, die VB-fanaten : die arme kris uit zich als een overtuigd VB stemmer en heeft niets dan lof voor de partij. Alleen stelt hij dat het VB de partij van de “gewone man” is, en hij krijgt gelijk de volle laag. Ze beschuldigen de arme man er zelfs van dat hij Becu is,dat zijn reaktie “intentioneel schijnheilig is”en “dat zijn inlevingsvermogen onbestaande” is, en zo raast “Kritische stem” maar door. Ik begin dit hoe langer hoe amusanter te vinden.
  Schoolmeester Vitacausa vindt dat ik niet kan spellen noch schrijven. Ik stel voor dat hij zich bij het VB aanbiedt om haar Vlaamse zonen te leren LEZEN.

  En “ook dat nog” vind ik helemaal geweldig : VB’ers zouden het op de werkvloer lastiger hebben dan Homo’s.
  en nepotisme bij het VB is eigenlijk vergeeflijk omdat de partij geen mandatarissen vindt.
  Sjonge jonge jonge Sanctorum…ik ga echt waar een héél end mee in je kritiek op het paars establishment, en ik ontken al evenmin het Belgische deficiet, én ik deel een stuk van de kritiek van het VB op dat alles, maar als die jongens het alternatief voor België moeten in elkaar knutselen zijn we het haasje. Pas maar op of we belanden samen nog met die arme Kris in een apekooi na de “bevrijding”.

 14. hans bEURO

  Nog iets?

 15. @hans becu

  het leven moet simpel zijn voor u , mensen die het oneens met u zijn vb’ers en het vb is de ultieme vijand. Hoe kan U anders menen dat hans bEURO, Basilius en co Vb’ers zijn?
  Uw Kris karakter was inderdaad het ultieme bewijs van het bij u ontbreken van enig intellectueel en moreel niveau om uw medemensen te begrijpen.

 16. Basilius van Zeverkonten-de Pravda

  Na de perfidie van hans bECU en soortgenoten te hebben ondergaan, kunnen hans bEURO, Basilius en co ongetwijfeld alleen maar VB’ers worden, zoals onschuldige mensen die in Guantanamo terechtkomen, naderhand wel ‘extremisten’ moeten worden. Al moeten we daarvoor ondergronds gaan, Mohammed en ik, zoals onder de Tweeden Grooten Oorlog. Ik post dus voortaan niet meer onder mijn echte naam, Basilius van Zeverkonten-de Pravda. Last genoeg met onderzoeksrechter Wim de Troyaanse Paard.

 17. Voor een bakkerij, advocatenkantoor of transportfirma is “sinds 1952” of “X en zonen” een kwaliteitslabel. Voor politici kan dit niet hoewel ze ook gewoon hun ouders’ passie aan de ontbijttafel meekregen. Ze krijgen misschien gemakkelijker een plaats maar uiteindelijk kan de kiezer nog steeds zélf kiezen om er al dan niet op te stemmen.

 18. Mohammed Ait van Zevenbergen

  De kiezer beslist niet wie op de kiezerslijsten komt te staan. Dat beslissen slechts een beperkt aantal mensen aan de partijtop.

  Overigens kunt u niet zomaar uit een grote veelheid aan kleinere patijen kiezen zoals u denkt dat u dat kunt. Vele kleine splinterpartijen zijn opgericht door mollen van grotere partijen die verwarring willen stichten en stemmen afsnoepen van andere partijen: ze krijgen daartoe de opdracht vanuit de hoofdkwartieren van de leidende grotere partijen. Het zou mij geenszins verwonderen als de LDD bijvoorbeeld gewoon opgericht is door het maçonnieke milieu binnen de Open-VLD met het doel bij de nakende vervalsing van de verkiezingen de bevolking het gevoel te geven dat de overdracht van stemmen van het VB naar de LDD, waarbij Open-VLD ‘merkwaardig’ zal standhouden, een normale en te verwachten zaak was. De journalisten hebben de ‘uitleg’ die na de verkiezingen zal worden gegeven vermoedelijk nu al uitgeschreven.

  Er is een BelgiqueHaine agenda dat de Belgische Franstalige elite er heimelijk op nahoudt en dat bepaalt dat Vlamingen ten eeuwigen dage Üntermenschen moeten en zullen blijven in een steeds meer multiculturele samenleving waarin ze steeds meer achterop in de classificatie van de rassen zullen geraken, na Franstaligen, Joden, Italianen, Arabieren, Turken, etc. Zeker de partij die dit Belgische model in gevaar dreigt te brengen, zal bij elke verkiezing een alternatieve partij naast zich krijgen.

  Partijen die toch een reëel gevaar dreigen te worden en dus voor verandering zouden kunnen zorgen, wordt het functioneren onmogelijk gemaakt. Wanneer dan iemand in een blaadje terecht beweert dat ergens een overval door een allochtoon werd gepleegd (kennelijk gebriefd door een insider) waar ‘officieel’ de afkomst van de dader niet bekend mag zijn, gaat het systeem demonstratief de verantwoordelijke uitgever van dat blaadje straffen om iets waarvan de loge weet dat het waar is, maar waarvan ze in een zatte bui hebben belist dat het niet mag worden gezegd. En dan wordt vervolgens de parlementaire onschendbaarheid van die volksvertegenwoordiger die ook verantwoordelijke uitgever is, opgeheven.

  Met andere woorden: via pure willekeur en volstrekt ondemocratische methoden die ons doen denken aan Latijns-Amerika of het Oostblok, wordt de mogelijkheid van een partij om niet alleen uitvoerende macht te verwerven maar zelfs gewoon maar democratische controlerende oppositie te voeren onmogelijk gemaakt. Het functioneren van een democratische partij, die door de wil deel te nemen aan de verkiezingen en door actie te voeren binnen de regels van een democratische samenleving per definitie democratisch is, wordt dus onmogelijk gemaakt. Dit werkt natuurlijk ontradend voor diegenen die willen ‘militeren’ voor die partij. Of kan de partij tot guerilla-acties inspireren. In een écht democratisch functionerend Spanje of Frankrijk dat zijn schulden in het verleden zou inzien en er zich niet van af zou maken met prietpraat, zouden bijvoorbeeld geen terroristische acties van Basken plaatsvinden. Pas als u Bask bent, zult u trouwens kunnen oordelen over hoe het systeem met Baksen omgaat.

  In een land als België waarin de Vlamingen vanouds hebben geleerd te knikken en de nek niet uit te steken, zijn zelfs zeer geringe intimidaties echter efficiënt genoeg om Steve Stevaerts ‘mensen’ met de (leeuwen)staart tussen de benen beduimeld te laten afdruipen wanneer ze teruggefloten worden omdat ze alleen nog maar beleefd vragen of – ocharme – de wetten aub ‘nekeer’ zouden mogen worden toegepast zoals ze zijn bedoeld.

  En in alles speelt de intimidatie en de afbouw van de democratie: over de verkiezingsdrempel tot pure pesterijen bij vervelende partijen, met de hulp van de narcocratie.

  Men hoeft geen FN’er of VB’er te zijn om het gezien te willen hebben, een democratische gezindheid hebben is al voldoende: hoe partijen op een onaanvaardbare manier van de democratie worden weggehouden, misschien in de hoop dat ze dan ergens terecht komen in een toestand waar het staatsterroristische bestel meent het excuus te kunnen laten wegvallen om ze nog op democratische wijze te bestrijden? Indien een partij die het democratische spel meespeelt, ondemocratische bijgedachten zou hebben, dan is het in ieder geval zo dat het weerwerk daartegen via media en andere kanalen altijd sterk genoeg zal kunnen zijn in een land als Belgique; en dan helaas alleen maar omdat de werkelijke machthebbers een nog minder hoge dunk van een democratie hebben waar ze niet de bewakers maar de misbruikers van zijn.

  Overigens volstaat weinig gezond verstand al om ingezien te hebben dat indien extreem-rechts of Vlaams-nationalistisch de macht in België zou verwerven, ze nooit de wereld zullen kunnen gaan veroveren. Elke vergelijking van Féret of Dewinter met Hitler wordt dan potsierlijk. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat extreem-rechts in België ooit Frankrijk de oorlog zal verklaren, zeker gelet op de goede banden die er tussen sommige extreem-rechtse figuren en Frankrijk bestaan.

 19. hans becu

  Deze analyse is typisch VB : ze loopt over van paranoia en “great conspiracy” indianenverhalen.

  Zeer typisch voor bepaalde Vlaams-nationale milieu’s die achter elke handeling, uitspraak of initiatief van politieke tegenstanders duistere machinaties zien van “de loge”, “het regime”, gericht tegen de enige democratische partij die Vlaanderen nog rest, het VB.

  Ik neem graag aan dat Belgicaine milieu’s hard hun best doen om separatistische partijen stokken in de wielen te steken,en dat het spel soms hard en niet altijd even fair gespeeld word. Maar dat de oprichting van LDD doorgestoken kaart is en door de VLD georchestreerd werd vind ik hilarisch. LDD zal het VB electoraal pijn doen, zoveel is zeker, maar dan moet het VB daaruit maar zijn ocnclusies trekken. en haar politieke lijn in vraag stellen. Maar neen, ’t zijn weeral duistere krachten die onze Vlaamse Idealisten tegenwerken…

  Ook het incident in st. Niklaas waar het VB grafschennerij toedichtte aan “allochtone jongeren”, en daar nu voor aangepakt werd is onjuist weergegeven : de info die het VB via een folder verspreidde was onjuist. Punt. En men heeft het Van Hecke daarmee proberen lastig te maken, dat wel.

  En dan die theorie van de Uentermensch : overdrijft U nu toch geen klein beetje ? Wat een drama…

  U doet net of Vlaanderen is een politiestaat waar elke Vlaamsnationalist permanent bedreigd wordt in zijn bestaan. Kom nou.

  Ik schreef het al : het VB krijgt van die verfoeilijke Belgische staat dotaties, hun mandatarissen krijgen wedden en pensioenen, en zitjes in allerlei raden van bestuur, tot die van de VRT toe. In dank aanvaard toch ?

  En dan die mythe dat men als vlaamsnationalist bedreigd, gepest en gebroodroofd voelt. Iedereen die zich openlijk politiek engageert loopt het risico dat andersdenkenden dat niet appreciëren. Werkgevers zien niet graag donkerrode sossen op hun werkvloer, en de advokaat die zich openlijk als VLD’er manifesteert zal niet veel socialistisch gezinde klanten over de vloer krijgen..En wie zelfstandig is is noodgewongen vaak beperkt in zijn politiek engagement.

  Politiek is een machtsspel dat niet altijd even proper gespeeld wordt, zoveel is zeker. Is Dewinter dan zo een brave sul dat hij daar niet tegen kan ?

  Hij grijpt elke misser van de zetelende politiek klasse genadeloos aan om ze ermee onderuit te halen, en hij doet dat nu al 20 jaar in volledige vrijheid en wordt er nog goed voor betaald ook.

 20. Mohammed Ait van Zevenbergen

  Niet Vlaanderen, maar België, is de politiestaat waarvan sprake. Point à la ligne.

 21. @ hans becu
  Waarom denkt u dat Mohammed Ait een VB’er is? U bent wel héél erg cynisch!

 22. Waarom zou het VB overigens in dank moeten aanvaarden wat wet is?

 23. Elke misser aangrijpen om de regering (de zetelende politiek klasse) genadeloos onderuit te halen IN HET PARLEMENT (!): is dat niet de taak van de oppositie en doet niet elke oppositiepartij dat, en doen soms zelfs partijen dat niet die in de regering zitten en die kritiek hebben op het beleid van een minister van een andere partij; een beleid dat ze dan nochtans zelf meeschrijvend aan de regeringsverklaring hebben uitgestippeld?

 24. hans becu

  @ Kris Maar ik verwijt het VB toch niet dat ze oppositie voert ? Dat is inderdaad haar democratisch recht, dat ze gelukkig maar in het parlement ongehinderd kan uitoefenen. Mijn punt is net dat talloze aanhangers van het vb steeds maar beweren dat het VB geboycot en het leven onmogelijk gemaakt wordt, en ik vind die stelling onjuist, net omdat die partij werkingsmiddelen krijgt en net omdat ze oppositie kan voeren in het parlement, tenzij jullie dat ook al gaan betwisten. En kris : Mohammed Ait schrijft als een VB’er, zijn pseudoniem is een pseudoniem. Wat is daar cynisch aan ?.

 25. moeke van hans becu

  Jaja, onzen hans heit oeveral ne mening oover.

 26. hans becu

  aan mijn moeke,

  Dat heb ik van U geleerd, mammie.

 27. moeke van hans becu

  Tis toch ogere maaine zoon wel zenne.

 28. Ik denk dat niet alleen VLD die virus te pakken heeft, kijk maar wat de CD&V doet met Anne Martens.
  Nu bij de VLD is het wel het ergste.

  En inderdaad, die verafgoding van de ‘heilige’ spleet mag nu wel eens gaan ophouden.

 29. faker (van orgasmen)

  Verhofstadt? De ‘heilige’ spleet?

 30. Bij inteelt, want daar begint het op te lijken, krijgen we talenten soms uitvergroot maar ook misgroeïngen en misbaksels… wacht tot die te voorschijn komen.

 31. Gerard Eggermont

  U stemt toch óók NIET, niet ? Of is dit nu (populistische)anti-politiek ?
  Hoe klotiger de zakken, hoe zakkiger de …

 32. We gaan niet veel meer horen of zien van die dynastie.

 33. Pulcinella

  Politieke dynastieën, wel dat zal wel zo gaan als in de zakenwereld.De eerste generatie bouwt het op, de tweede brengt de zaak tot zijn hoogtepunt en de derde generatie kent er geen fluit van en draait alles in de soep. Dus zo snel mogelijk de derde generatie Verhofstadt.
  In Wallonië is het echter al van de eerste generatie prijs, of niet soms MD?

 34. Basilius van Zeverkonten-de Pravda

  Dat lijkt wat op iets van Bismarck, Pulcinella? Ik wacht toch liever niet op die ‘rois fainéants’. Gewoon meteen de kop eraf.

 35. Pulcinella

  Jammer genoeg hebben wij geen Bismarcken( al moet ik zeggen dat Frank VDB verdienstelijke pogingen heeft gedaan ) en als die er dan al waren zijn die door de eeuwen moeten vluchten voor altijd maar nieuwe bezetters .
  De enige mogelijkheid is de verrottingsstrategie.
  Door het feit van deze eeuwenlange uittocht van zijn bovenlaag is de Vlaming verworden tot een mengeling van collaborateurs en knechten en ga nu eens met zo’n mannen naar den oorlog. Zolang belgicisten de meeste voorkeursstemmen halen, kan een Robbespierre hier weinig uitrichten.

 36. hans beuro

  Zijn er nog andere partijen dan de Open-VLD waar dynastieën zijn ontstaan, ontstaan of dreigen te ontstaan? Is bij de Open-VLD niet enkel de erfelijkheid van politieke mandaten, van oom over nicht en van vader op zoon, een probleem, maar ook de connecties die een liberaal gezinde familie kan opbouwen in verschillende sferen? De broers Guy en Dirk Verhofstadt zijn een tandem over de disciplines wetenschap en politiek heen, zoals de vrijmetselarij over de ideologieën en gezindten heen belangengroepen creëert. Is bij Groen! bijvoorbeeld hetzelfde niet het geval? Dreigt een Groen!e dynastie te groeien uit de familie Sanctorum? Ziet daarom Sanctorum géén dynastieën bij de CD&V en de sp.a? Is hij solidair met het VB omdat zijn leden op dezelfde lijsten van staatsgevaarlijke personen voorkomen als de Groen!en? Of is alles een farce, om de indruk te geven dat er toch nog partijen zouden zijn die het fascistische bestel zouden kunnen doen wankelen? Is Sanctorum de spin in het web, op de achtergrond van zijn webstek? Wie zal het zeggen? Sanctorum zelf? Die zal zwijgen.