Red de democratie, red de Morgen…of red de job van Bert Bultinck?

Een aantal Vlaamse artiesten – opmerkelijk genoeg hetzelfde kransje dat we ook op de Belgavox-concerten tegenkomen, zoals Axelle Red, Stijn Meuris & C°…- heeft zich het lot van de Vlaamse krant De Morgen aangetrokken. Daar staan een aantal jobs op de tocht, nu eigenaar Christian Van Thillo (De Persgroep) vindt dat een krantje met een dagoplage van zo’n 50.000 ex wel wat redactioneel mag samenwerken met Het Laatste Nieuws van dezelfde groep, goed voor zo’n 370.000 ex. per dag.

De Vlaamse linkerzijde schreeuwt moord en brand, en vindt meteen dat “de democratie in gevaar is.” Sorry jongens, ik vind echt wel dat Bert Bultinck een job mag hebben en dat zelfs Tom Cochez zijn rioolschrijfsels ergens moet kunnen dumpen. Maar de democratie in gevaar? Is dat er niet wat over? Laten we even de zaken op een rijtje zetten.

Ten eerste leeft de bevlogen Morgen-redactie al jaren in een luchtbel. Op geen enkel moment deden de journalisten, waarvoor nu steunpetities cirkuleren, een poging om het anti-establishment-gevoel dat in Vlaanderen leeft, en dat zich ventileerde naar het Vlaams Belang, LDD en NVA, ernstig te nemen. Neen, steeds maar weer kapten de Ridders van de Goede Zaak op de domme rechtshangende Vlaming die Het Laatste Nieuws leest in plaats van de Vlaamse Pravda. Als vertegenwoordigers van een zelfverklaarde links-progressieve elite kozen Bultinck en companen voor een kruisvaartdiscours tegen het flamingantisme, tegen het fascisme (dat daaraan gelijk wordt gesteld), tegen het anti-Belgische onderbuikgevoel, en voor het rozige multicul-verhaal. Wie daar niet voor 100% in meeging, was meteen een VB-aanhanger, zoals ikzelf mocht ondervinden toen ik het cordon sanitaire in vraag stelde.

De liefde/haat-verhouding tussen de trendsocialisten van DM en het “volk” dat er geen pap van lustte, leidde tot een schizoïde attitude die typisch is voor de nieuwe elite van het Antwerpse Zuid en de Brusselse Dansaertstraat: zogezegd links-progressief, volksgetrouw, egalitair, maar in werkelijkheid absoluut wereldvreemd en elitair. De paranoia is dan niet ver weg, het discours wordt kribbig, nerveus, men schiet in alle richtingen. Wanneer dan nog oude kameraden zoals Geert van Istendael meeschrijven aan een islamkritische essaybundel, is het hek helemaal van de dam. In een stijl die aan de donkerste dagen van het Stalinisme herinnert, worden deze renegaten verbaal gekruisigd en op een zwarte lijst geplaatst.

De waarheid is dus, dat  de jongens van De Morgen de voeling met de publieke opinie allang compleet kwijt waren. De neo-Belgicistische kramp is daar een neveneffect van, en is ingegeven door een groot heimwee naar de oude staatsstructuur waarin grote, stabiele belangengroepen (zuilen, vakbonden, patronaat, loge, allerlei lobby’s, media, de partijen zelf uiteraard) onder elkaar het status-quo bepalen. De paradox dat de Vlaamse linkerzijde zich institutioneel conservatief opstelt, vergroot nog de frustratie en de identiteitscrisis. Deze gespletenheid liep onvermijdelijk uit op het soort proza waar o.m. Walter Pauli in uitblonk: schaduwgevechten tegen allerlei rechtse, reactionaire, racistische, fascistische demonen,- vanwege een intellectuele elite die alleen nog zichzelf vertegenwoordigt. Voor een krant moet dat fataal aflopen, in de richting van een Rode-Vaan-achtig ledenblad.

Het gevolg van dat ideologisch Narcisme is, bizar genoeg, dat De Morgen helemaal meeging met de paarse hype en het salonsocialisme van Stevaert/Janssens, waardoor links in Vlaanderen quasi onbestaande is geworden. Via de innige vriendschap tussen Yves Desmet en VLD-spindoctor Noël Slangen, jarenlang breed in de kolommen geëtaleerd, werd De Morgen een paarse regimekrant die zich kritiekloos opstelde tegenover het neoliberalisme, het globalisme en de algemene hoera-stemming die Verhofstadt kenmerkte. Wie daar voorbehoud tegen maakte, was een achterlijke conservatief, een verzuurde pineut of, nu ja, gewoon een Vlaming. Het positivisme van paars liet niet toe dat de vooruitgangsideologie, het groeimodel, en het daarmee verbonden schaamteloze potverteren in vraag werden gesteld. Onrechtstreeks ligt die valse euforie aan de basis van de huidige financiële en economische crisis: de Morgen-redacteurs hebben boter op hun hoofd, zoveel is zeker. Wat kan men Van Thillo dan verwijten? Zouden Bultinck, Pauli en C° beter eens niet aan een grondig gewetensonderzoek beginnen, een sessie zelfkritiek zoals dat in de tijd van ’68 toch de mode was? En vanwaar dat oorverdovend zwijgend van Yves Desmet? Is hem, in alle stilte, al een mooi plaatsje beloofd in de herschikte Persgroep-configuratie?

 Meer democratie, meer bomen, minder teletubbies

Als publicist, blogger en free-lance-journalist met een slecht karakter kan ik heel dat gespartel dan ook slechts gadeslaan met enig sarcasme, om niet te zeggen leedvermaak. In al de jaren dat ik op de zere tenen trapte van het politiek en cultureel establishment –soms met veel persoonlijke en sociale schade tot gevolg- heb ik niet één keer een redacteur van dat selecte clubje van De Morgen op mijn pad gevonden, dat ook maar enige blijk van welwillendheid aan de dag legde. Integendeel: doodzwijgen was de boodschap, zoals met de juridische vervolging die spindoctor Noël Slangen tegen mij inzette,- een proces dat ik overigens won, maar waarvan om begrijpelijkerwijze nooit iets in die krant verscheen. Ingezonden opiniestukken, nochtans behoorlijk stout van toon (of juist daarom?) werden genadeloos de papiermand ingekeild. Alleen de braaf-burgelijke Standaard publiceerde ze nog af en toe. Niet dat ik hier de martelaar wil uithangen, men kiest nu eenmaal voor een rol als outsider. Maar om nu mee te gaan jammeren met het koor dat de job van Bert Bultinck wil veiligstellen, terwijl duizenden jobs vandaag sneuvelen waar geen haan naar kraait, neen, dat is een brug te ver.

De heisa rond hun mogelijk ontslag staat overigens in schril contrast met de stilte nadat GvA-journalist Roger Van Houtte de laan werd uitgestuurd. En hier gold het geen economische noodzaak, maar een onvervalste afrekening van de tandem Stevaert/Janssens die het subversieve fulmineren van Van Houtte tegen hun kaviaarsocialisme absoluut niet konden smaken. Via de nauwe band met de familie Baert (eigenaars van Concentra) en de Hasseltse sp.a-lobbyist Ernest Bojak heeft Steve Stevaert jarenlang geijverd om Van Houtte uit de GvA-redactie te krijgen. Eerst door hem deskundig te isoleren (waarbij weer dat VB-etiket tevoorschijn kwam), om dan zijn ontslag af te dwingen als “politiek-verbrand”.

Tenslotte is heel de malaise in de geschreven pers, zowel bij DS als DM, maar een aspect van een historisch-culturele transitie: de burgerjournalistiek heeft het allang overgenomen van de papieren media, die wanhopig de blogosfeer trachten te recupereren. Ook dat maakt de Red-de-Morgen-actie tamelijk futiel: als er al jaar en dag in Vlaanderen goeie blogs te vinden zijn (naast de onvermijdelijke shit natuurlijk) van journalisten-zonder-perskaart, blogs die soms schitteren inzake duiding, diepgang en gevatheid, en die zonder grote financiële injecties groeien en bloeien, blogs die ook dat hinderlijk poco-geurtje niet hebben,… wat is dan nog de relevantie van het krantje waar Bert Bultinck voor werkt en dacht tot aan zijn pensioen te zullen werken?

Democratie dus, inderdaad. Met de implosie van het politieke establishment (“wie gelooft die mensen nog?”) en de ontluistering van het cultureel-artistieke universum, is ook de journalistieke elite aan haar afgang begonnen. We hebben De Morgen niet nodig om kritisch te functioneren, gelukkig niet. En de bomen uit de Skandinavische wouden zullen er ook wel bij varen, daar moeten de groene DM-fans maar eens over nadenken…

Johan Sanctorum  

Advertenties

48 Reacties op “Red de democratie, red de Morgen…of red de job van Bert Bultinck?

 1. X. Magnus

  Prachtig geschreven !

  • Toch mooi hoe de Johan de linkse progressief op subtiele en diepzinnige manier weet te omschrijven. Blijkbaar is het gebruik van slogans het alleenrecht van rechts? Elk woord van de zogenaamde progressieven wordt op de korrel genomen zonder de achterliggende argumenten eens te bekijken. Zogenaamde links-progressieven worden afgeschilderd als dogmatisch, zelf-censurerend, zich wentelend in eigen nat.
   Beste Johan, neem eens wat meer tijd om wat subtiliteit in te bouwen. Stop met uw fascistische neiging om iedereen in vakjes te klasseren. Clusters van waarden en normen zijn nooit haarfijn af te lijnen. U schildert karikaturen in 3-4 penseeltrekken; helaas is het ritme van de hedendaagse mens zo hoog komen te liggen dat Latijnse periodes met meer facet niet meer ‘hot’ zijn, maar doe toch een poging. Laat zien dat je dat diploma filo verdiend hebt en niet de examenvragen van de jaren ervoor van buiten geblokt hebt. Er zit meer in u dan dit water zonder spuit, overtref: inzicht hebben we nodig, geen echo. Zoals u hier denken helaas al duizenden mensen, wat is uw toegevoegde waarde dan nog in deze maatschappij? Had u dan misschien toch beter loodgieter geworden?

   hij blinkt toch echt uit in oppervlakkigheid.

 2. Krantenlezer

  Wat een hoop reactionaire bullshit van een separatistisch Vlaams Blok sympathisant over een krant die niet schreef wat hij graag hoorde. Alsof De Morgen verantwoordelijk is voor de crisis. Nee, niet élke krant moet zo “maatschappijkritisch” zijn als de Gazet van Antwerpen. Bestaat het Pallieterke nog?

  • ikauvanuzjeteemtusè

   Het Pallieterke is alive and kicking, maat, meer dan ooit. En het heeft geen steun van Arno, Axelle en al diene brol nodig.

  • hans becu

   De morgen is gewoon een dubbelzinnig gazetje : totaal onkritisch voor paars, zelfverklaard progressief en zogezegd “rebels”, informatief zwak en een verzameling van de hoogstpersoonlijke opinies van zelfingenomen journalisten zoals Pauli,Desmedt en andere Campsen, en een overjaarse verzuurde mei ’68-bok zoals Paul Goossens. Laat de hele zwik nu maar uithuilen met een goede “flasse”
   brunellode montalcino
   bij Verhofstadt, de “redder van België”, maar nu volop op de vlucht richting Europa,kwestie van niet al te vaak geconfronteerd te worden met de puinhoop van Paars. De Tsjeven zullen die wel opkuisen…

 3. Kan niet geloven dat dit artikel van de hand van Johan is.

 4. Bloglezer

  JS maakt absoluut correcte analyses. Ik kan ze vrijwel steeds voor de volle 100 % bijtreden, hetgeen van een notoire stijfkop als ik vrij ongewoon mag worden geheten.

  De wijze waarop hij ondertussen als een paria behandeld wordt, als we hem mogen geloven, doet mij overigens denken aan wat iemand als Gie van den Berghe al heeft doorgemaakt en tot het einde van zijn dagen zal mogen blijven doormaken, vermoed ik zo. En deze mensen vallen nog een beetje in de kijker; ze kunnen een zeker gehoor vinden om ook de wansmakelijke reactie op hun dissidentie aan de kaak te stellen.

  Dissident denkende mensen van minder kaliber verdwijnen vermoedelijk zonder enig spoor achter te laten van deze aardbol, of dit tranendal; hoe je het maar wil noemen.

  Ik kan mij inbeelden dat pakweg een postman die dacht te moeten aanklagen dat collega’s briefwisseling doen verdwijnen of controleren, zonder pardon door ‘ze’ dood wordt gepest. Ik zeg maar wat hoor. Zelfs JS zou zich over zo’n postman natuurlijk niet druk maken.

  Heren van stand blijven in alle omstandigheden heren van stand. Ze verweren zich tegen inquisiteurs met vlotte, goed geformuleerde verweerschriften. Maar als het volk in opstand komt, krabbelt zo’n Luther natuurlijk wel terug. De intellectuelen zijn wat dat betreft vaak het makkelijkst tot schipperen bereid en tot onvoorstelbare plooibaarheid in staat.

 5. Lievan van Haelst

  Ik had het alweer niet beter kunnen formuleren, Johan. Bedankt voor uw correcte analyse en waardevolle bijdrage!

 6. Ditter Le Sage

  Het is opmerkelijk met wat een innige vreugde, wat een onvoorstelbaar sadistisch genoegen (van de Sade dus) en vanuit welk schaamteloos eigenbelang mensen die zich graag profileren als politiek correct, progressief en zelfs links, voluit en méér dan bewust, de keuze hebben gemaakt het steeds meer weer totalitaire kapitalistische Franco-Belgische bestel een tandje toe te steken.

  Goed wetende dat het geld niet terechtkomt waar het moet en evengoed aanvoelend waar het dan wel terechtkomt, doorkruisen Unicef-ambassadrices de wereld in naam van een betere toekomst voor kinderen van rassen die er ook voor hen niet toe doen, terwijl ze in de huiselijke sfeer een welgemeend ‘fuck you’-gebaar maken (met de vinger dus), wanneer de beelden van kindsoldaten op de treurbuis passeren. “Maar ve sijn tóch al zo klain!”.

  • Wat leuk dat u de zogenaamde politieke kleuren kent van UNICEF ambassadrices? Trouwens deze dienen enkel als sticker om mensen te overhalen geld te storten. Uiteraard is er in zulke organisaties misbruik. Noem mij eens een grote organisatie waar er geen misbruik is? Doe eens wat moeite…. de privé? L&H, Societé Général, Enron om enkele de grootste schandalen te noemen? Het is aan ieder voor zich om voor zichzelf de rekening te maken en om steevast dat business class ticket om te ruilen voor een economy class. Iets wat u zonder twijfel zult doen?

   We kunnen ons gelukkig prijzen dat bij UNICEF er toch een deel naar medicijnen (vitamine A, ijzer en foliumzuur, antimalaria) gaat die in lokale health centres worden uitgedeeld overal ter wereld. Zonder UNICEF hebben hele gebieden geen toegang tot essentiële medicatie.

 7. Als Bert Bultinck toch zo overtuigd is dat de democratie in gevaar is wanneer hij niet meer voor De Morgen kan schrijven, dat hij Van Thillo dan voorstelt om gratis te schrijven. Ik vrees echter wel voor de dag dat kranten net zoals de partijen staatssteun zullen krijgen om te kunnen verschijnen. De pers gefinancierd door de staat op dezelfde manier als de partijen, ooit komt het zover.

 8. Rob-Bart Sneyers-Martens

  De partijen worden al gesteund door de staat: ze kennen zichzelf via het parlement een dotatie toe waardoor ze er een fractiesecretariaat en verkiezingspropaganda op na kunnen houden.

  Overigens, voor wie het nog niet begrepen zou hebben: we leven écht in een dictatuur. Als de staat een probleem met je heeft (en daarom hoef jij nog niet in eerste instantie een probleem te hebben met de staat; het is immers de staat die vrijelijk uitkiest met wie die een probleem wil hebben en daar hoef je zelf dus niet veel voor te ondernemen; er zijn sinds de jaren zestig selectiecomités op de scholen die uitmaken wie in aanmerking mag komen voor liquidatie), dan zal de poetsvrouw, de buurman, de werkgever, de flik en je automonteur je dat laten weten. Aangezien voor het overige de problemen die je kunt krijgen – zelfs als, of liever vooral indien, je gewoon maar op je rechten staat en erop staat dat bestaande reglementen en wetten worden nageleefd – meestal impliceren dat jouw niet-naleving van sommige wetten en reglementen je in dank wordt afgenomen door de staat en dat aandringen op de naleving van andere, veeleer bestraft wordt door de militaire en paramilitaire bemanning en bevrouwing die de personeelsdienst van een parlementaire assemblee als die van de Vlaamse Gemeenschap in handen heeft, wijzen er dan overduidelijk op dat de macht berust bij die kringen die in naam van de Franse imperialistisch belangen en het Franse militair-industrieel complex de restauratie nastreven van een ‘’Belgique’’ dat de vitale belangen van de eigen voorouders van die nieuwe bedienaars van deze eredienst van het Kwaad anders al zo veel leed had berokkend.

  • Deze Mijnheer Rob-Bart Sneyers Martens heeft volgens mij GROOT gelijk, we leven reeds lang NIET meer in een Democratie!!

 9. Rob-Bart Sneyers-Martens = Adelbert-Anne Wolfs = Julienne Delhaye-Gilson = Georgette Cohen-Manguin = Aaron Lipschitz-de Winter = … = Basilius van Zeverkonten-de Pravda?

  (zie ook: In naam der koningin…)

 10. hans becu

  Goed gezegd, Sanctorum !

 11. Gerard Eggermont

  “OOOHHOOHH, say, can (can’t ???) you see ?….”
  de eerste regel van de “Star’s Spangeled Banner”, mij (fonetisch) ingeprent tijdens mijn 3de studiejaar, om te zingen op de jaarlijkse ceremonie op het “Amerikaans Kerkhof” in Waregem … (ik ken er nóg zo een paar)

 12. Monique Callens

  Zal ik hier ook in naam van de democratie, maar in werkelijkheid om wat aandacht te trekken, wat zever neerpoten? Voila!

 13. Gerard Eggermont

  U sijdt wellecome ! (verwacht geen polemiek hieromtrent)

 14. dora kaspers

  Mooie analyse !een welgemeende proficiat !

 15. Selectief geheugen, Johan S.
  – Bart De Wever schreef op vraag van Bert Bultinck structureel voor de krant.
  – Bart Maddens: idem.
  – ook Peter De Roover werkte mee aan ‘De Gedachte’.
  – bij de nu stakende/protesterende columnisten zit ook gerenommeerd links tuig als Paul De Grauwe en iemand als Benno Barnard (die volgens de logica van Johan S evenzeer in de Ban gedaan zou moeten zijn).
  – de Stalinistisch gekruisigde Geert Van Istendael schreef als PEN-voorzitter een behartenswaardige Open Brief over de ontslagen bij De Morgen:
  http://penvlaanderen.blogspot.com/2009/05/ontslagen-bij-de-morgen-open-brief-van.html
  – nagenoeg het hele werk van Filip Rogiers staat in het teken van het maatschappelijke ongenoegen dat volgens S in DM door niemand ernstig is genomen.
  De vraag naar het zwijgen van Yves Desmet is dan weer geheel terecht.
  Een gedachte die in deze context bij Johan S had kunnen opkomen: misschien heerst er op de redactie van DM wel grote onenigheid over de te volgen koers, is niet iedereen het eens met de stukjes van Desmet en Paul, is de pensée unique die S toeschrijft aan DM een volstrekte fictie.

 16. Rob-Bart Sneyers-Martens

  ger: het is behartigenswaardig

 17. Monique Callens

  Rob-B.: flauwe opmerking !!!!!!!!!!!!!

 18. Piet Bandiet

  Hi Ha Hondenlul!

 19. Diederiek Vermeersch

  Ik koop éénmaal in de week De Morgen (weekend), de andere dagen wissel ik af van krant. Dat De Morgen de democratie redt, is een beetje een dure uitspraak, maar ik vind dat deze krant wel degelijk zijn plaats heeft in het aanbod. Ik erger me soms aan de toon / inhoud, maar door de band genomen, vind ik deze krant toch informatief een heel stuk beter dan pakweg het Laatste Nieuws voor wie het nieuws stopt aan de Belgische grens, en die ook op andere vlakken, soms kort door de bocht gaat (bv. editoriaal van gisteren waar Vanderkelen de laksheid van het gerecht aanviel omdat het de -achteraf gezien onjuiste-daders van een misdaad niet onmiddellijk aanpakte). De Morgen zal de democratie niet redden, maar dat zal Johan Sanctorum ook niet doen. Op wikepedia valt te lezen (lijkt trouwens eerder een hagiografie van de man dan een objectieve biografie) dat de man ideologisch niet in één kamp te plaatsen is. Daarover heb ik mijn serieuze twijfels, want elk artikel dat ik hier van hem lees ademt dezelfde eenzijdige en negatieve toon uit.

  Diederiek Vermeersch

  • hans becu

   @diederiek Vermeersch

   Ik vind Sanctorum wel een verfrissende kijk hebben op een aantal zaken,en eenzijdig vind ik hem zeker niet. ik ben het met hem zeker niet altijd eens. Wat ik veel erger vind is dat alles en iedereen die Vlaamsgezind is en reageert tegen de cliché’s van de linkse kerk enerzijds gekaapt wordt door extreem rechtse kamp, of door weldenkend links in datzelfde extreemrechtse kamp geplaast wordt.

   Sancotorum is inderdaad niet in een kamp te plaatsen, en dat maakt hem net interessant. Alleen vind ik dat hij het niveau van zijn site onvoldoende bewaakt, zodat die gekaapt wordt door altijd weer hetzelfde stelletje ultra rechte rakkers die ongehinderd en uiteraard anomiem schuimbekkend tekeergaan op Geheel Eigen Vlaamsche Wijze. Met desastreuse gevolgen voor het imago van het democratisch Flamingantisme, maar dat is weer een ander verhaal…

   • anti-hans becu

    Er zou een gunstige evolutie waar te nemen zijn bij ‘la’ hans becu en die wil hij misschien wel gehonoreerd zien: laat JS hans becu als censor op zijn webstek aanstellen, met dien verstande dat hansje van JS wel ‘carte blanche’ moet krijgen, zodat hansje eigengereid kan bepalen welke postings aanvaardbaar zijn en welke niet. Misschien kan hij ook meteen foute posters aangeven bij anderen dan politie en gerecht, wanneer hun opvattingen dit soort opiniedelicten betreffen waarmee zelfs bij het anders in politieke processen en bij opiniedelicten in de verkeerde zin zeer rekkelijke gerecht, niet kan worden aangeklopt. De straat loopt vol desperado’s die bereid zijn zich voor de kar van de maffia en het francofone imperialisme te laten spannen. “I’ll tell you who is Vlaamsch when I see one”, zou hans bush becu zeggen. Nee, sorry, het latino-maffioso-haantjesgedrag van de hans becu’s van deze wereld kan een rechtschapen democratisch burger niet dulden. Het zijn de typetjes die hans becu speelt, die onze democratie, onze vrijheid van meningsuiting en alles wat ons dierbaar zou moeten zijn, ondergraven, veel meer dan over de westerse zedenverwildering steen en been klagende Saoudische imams. En ze ‘doen’ alsof ze links en progressief zijn, die becuutjes. Hoe heet zoiets ook weer ? Een ‘false flag operation’?

 20. Moest DM nu nog de moeite zijn om te lezen dan zou ik mee huilen. Ik vrees echter dat het meer op zijn plaats is naast Het Laatste Nieuws. En @Paul, denk je echt de politici de kranten, ook DM, nog niet in hun zak hebben?

 21. Monique Callens

  enfants terribles aller landen verenigt u !

 22. Filip De Winter-fan

  Ik stem meestal op Vlaams Belang (niet altijd, maar vaak) en eindelijk eens een website gevonden waarop zinnige info te rapen valt, hier kan je nog eens iets posten zonder dat iemand het weghaalt of jou blokt. Ik hoop op een goede uitslag, en dat de vermeende ruzie tegen Morel en Annemans of Dewinter ons niet elkaar drijft.

 23. Renfers M

  Prachtig Johan! Een kategorie vergeten: een bepaald soort uitverkochte rechters!

 24. Hans Becu

  @ anti hans becu

  Uw geleuter en, onsamenhangend gedaas is een perfecte illustratie van mijn stelling.

 25. anti-hans becu

  Ik ben eigenlijk Johan Sanctorum, maar dat wist u al.

 26. Johan Singerorum

  We lezen vandaag in De Pravda-Le Matin, ook bekend onder de naam De Morgen, dat In de ochtend van 19 februari 1982 in een woning in de Herdersliedstraat in Anderlecht de gruwelijk toegetakelde lijken ontdekt werden van Alfons Vandermeulen en zijn vriendin. Beiden waren in het hoofd geschoten en daarna de keel overgesneden. Het gerecht ‘zou’ voor een raadsel hebben gestaan. Het koppel leidde immers een rustig leventje en had geen andere vijanden dan die welke hen als vijanden hadden uitgekozen zonder dat ze het wisten. Onderzoek wees namelijk pas enkele jaren later uit dat ze als proefkonijnen waren vermoord door leden van de fascistoïde groep Westland New Post (WNP). Het typeert De Pravda-Le Matin, dat ze de slachtoffers als ‘willekeurig gekozen’ omschrijven: het gaat immers niet om allochtonen of Franstaligen, maar om Vlamingen. Die gangsters zijn nu ook niet gek: ze weten goed genoeg aan wie ze mogen raken en aan wie niet. Wie als Vlaming in Anderlecht heeft gewoond, kent het parti-pris van de francofonie én van de flikken en rechters, Vlaams of niet, die nooit een hand in het vuur zullen steken voor ‘eigen volk’, en braaf de oekazes van de francofone bazen volgen. Er is van willekeur dus geen sprake.
  De moord was uitgevoerd bij wijze van oefening, waarbij de zich nergens van bewuste Vandermeulen de rol vervulde van een te elimineren KGB-spion! Lammers doet geen moeite om te ontkennen dat hij wel degelijk betrokken was bij die dubbele moord in Anderlecht: “Dat was een praktische oefening!” Hij zou van mening zijn geweest, aldus het artikel in De Pravda-Le Matin, dat het land in staat van oorlog verkeerde met de Russen en dat het WNP fungeerde als geheime knokploeg van het establishment.
  Lammers is er ondertussen toe omgekocht, en het moet strategisch goed net voor de verkiezingen enige aandacht krijgen, om te beweren dat het WNP in 1981 op het punt stond om toenmalig PS-minister van Justitie, Philippe Moureaux (de man die de CD&V-voorzitster recent via de media liet weten dat zijn soort geen “enfants de choeur” is en dus best naast types als Lammers mag staan) te vermoorden: “Gelukkig verloren de socialisten de verkiezingen en kwam de liberaal Jean Gol in zijn plaats, anders was hij ongetwijfeld vermoord geweest.” Het is interessant vast te stellen dat Lammers en zijn extreemrechtse club géén racisten waren: Gol is immers een Jood. Dat verklaart misschien waarom mijn judéo-Latijnse ‘vriend’ Mario Scolas eertijds nogal laatdunkend op Vlaams uiterst-rechts neerkeek, omdat het maar mietjes zijn vergeleken bij Franstalig extreem-rechts.

  • u vergeet hierbij te vermelden dat het programma ‘de ochtend’ op radio1 een vette knipoog is naar ‘demorgen’

 27. hans bequ

  Een tiental agenten van de federale politie zouden daklozen en mensen zonder papieren in het Brusselse Zuidstation hebben mishandeld. Dat schrijft de krant ‘La Dernière Heure’. De feiten deden zich voor in 2006 en 2007. Mensen die in en rond het Zuidstation leven, zouden fysiek en mentaal vernederd zijn. ‘Abuse of power comes as no surprise’. Ze zouden ook zijn geslagen en opgepakt zonder reden. Of er geen reden is, valt niet met zoveel zekerheid vast te stellen, maar dat het nooit een geldige kan zijn geweest en dat de flikken op speed draaien om de smeerlap van het bestel te kunnen blijven uithangen, is mijn zeker weten. Het onderzoek verloopt moeizaam omdat de slachtoffers moeilijk te vinden zijn en niet echt happig om te getuigen. Vaak gaat het om mensen zonder papieren of mensen die problemen hebben met het gerecht. Ze kunnen dus door de collega’s van die varkens nog in elkaar worden geklopt, tot jolijt van de journalisten die nooit meer blijken van solidariteit zullen geven dan een paar overigens niet gemeende woorden van verontwaardiging brabbelen. Daarin lijkt dat uitschot dan op onze Vlaamse schrijvers en andere gerespecteerde maar slechts voor de fun tegendraadse intellectuelen. Die mogen zich in meer ernstige beroepen uitleven dan die van journalist. “Don’t tell anything wrong about the people in the slums, and leave them for what they are: people in the slums”. Dingen die sommigen nog mensen willen noemen, zoals Dieter Lesage, Bernard Daelemans, Piet Joostens, Tom Lanoye of Johan Sanctorum kunnen worden gerekend tot deze salonintellectuelen of ook ‘georganiseerde oppositie’. We houden ons nog in door niet te zeggen dat het gewoon ‘crapule’ betreft.

  Zolang het gerechtelijk onderzoek loopt, zijn de betrokken agenten in elk geval geschorst. Waarschijnlijk hebben ze gewoon pech gehad: alle agenten doen immers zulke dingen, maar wanneer er onderling rekeningen moeten worden vereffend … Er zijn tenslotte verschillende vakbonden, tendensen, concurrerende maffiaatjes die zelf niet weten welk gezamenlijk hoger belang ze dienen. Enfin, dat heb ik mij door geloofwaardige mensen laten wijsmaken.

 28. Hans bequ, waarom blijft Johan Sanctorum, goed wetende hoe het systeem functioneert, en dat WNP, de Bende van Nijvel, de PS, het FDF, de Fondation Auschwitz of la Belgique synoniem zijn, zich tegen het bestel verzetten? Beseft hij niet dat als het bestel al weinig problematisch onschuldige Anderlechtse koppels uit de weg ruimt – eigenlijk voor de fun – dat hij dan wel meer gevaar loopt dan zij? Ziet hij zijn kinderen niet graag? Of zou het kunnen dat het bestel zijn eigen oppositie organiseert? Zodat achter onze rug Johan Sanctorum en de rechter die Anja Hermans tot acht maanden veroordeelde, samen ergens in een gecapitonneerde vrijmetselaarsloge, toasten op het zand dat ze de publieke opinie voor een klein marktsegmment van intellectuelen in de ogen gooien? Laat ze ontkennen dat ze vrijmetselaars zijn: niet iedereen hoeft daarover eerlijk te zijn. Als Johan Sanctorum echt recalcitrant was, dan zou hij uit de weg worden geruimd door de broeders van weinig liefde, zoals Edward Beysen. Wie zijn oppositie zelf organiseert, zit safe. Voor een publiek van intellectuelen en enkel voor hen, kunnen Jean-Pierre Rondas of Johan Sanctorum een tip van de sluier lichten over de ware toedracht van la Belgique, maar niemand lijdt daaronder en de intellectuelen gniffelen wat over de toestand die zij zelf mee helpen uitbouwen. Hun bereik is nog geen twee procent van de bevolking. Dus het schaadt niet en redt zelfs de illusie van de vrijheid van meningsuiting die ze boerke Naas of proletariër Alfons Vandermeulen onder geen beding zouden gunnen, want enkel intellectuelen hebben recht van spreken. Een beetje zoals Gerard Reve vaststelde dat de paus mag fulmineren tegen ‘den modernen tijd’, en niemand er zich voor de rest iets van moet aantrekken. De paus dient daartoe. Johan Sanctorum, hans becu, Yves Desmet, Guy Verhofstadt, Elio di Rupo, Patrick Haemers: een pot nat dat het Belgische bestel op sluwe wijze dient maar desnoods opgeofferd kan worden. Soldaten sterven nu eenmaal in de oorlog, en niet voor het eigen belang.

 29. Lievan van Healst

  En dan is er nog het ‘designpesten’. Net zoals de Israëli’s specifieke doelwitten heel erg precies kunnen uitkiezen en bombarderen, zo kan het bestel zich héél gericht en pervers toeleggen op het ‘volgen’ van iemand, zelfs van hele groepen in de samenleving, zonder dat anderen daar – voorlopig – last van hebben. Zolang wij het maar niet zijn, zou filosoof Miedzianagora zeggen, als gewezen 68-ard, geleerd door de oorlogservaring. Zo is het nu perfect mogelijk dat bepaalde mensen uit één groep niet hetzelfde in hun leven meemaken als anderen. Daar is Big Brother al toe in staat vanuit de vrouwelijke variant van haar persoonlijkheid; Silly Sister. Omstanders die wat merken, klagen dan niet. Ze vinden ‘toestanden’ dan ‘niet erg’ omdat voor hen voorlopig een ander leven is weggelegd. De versnippering en individualisering van deze allang ‘en stoemelings’ totalitair geworden samenleving, maakt het mogelijk dat de voorbestemming van je buur Alfons Vandermeulen een oefenmoord door de Belgische Staatsveiligheid is (om man en paard te noemen) of die van je buurmeisje Katja Hermans zich totterdood laten ‘couilloneren’, zonder dat jij er last van hebt, tenminste, tot je zelf aan de beurt bent. Het komt erop aan niet iedereen tegelijk te verontrusten en het is nog leuker als je mensen tegen elkaar kunt opzetten zonder dat beider eigen belang daar mee gediend is. De Israëli’s formuleerden in verband met de strijd tussen Hamas en Fatah in Gazah deze toestand als volgt: zet twee broers samen in een kamer, zonder uitweg, en ze zullen met elkaar slaags geraken. Ze vergaten er natuurlijk bij te vertellen dat zij die twee broers in die kamer hadden opgesloten. Hoe dan ook: zelfs al vermoed de ander iets, zolang het ons maar niet overkomt, nietwaar? Of zoals Jos Geysels vertelde over soortgelijke gevallen als Katja Hermans: “ik kan relativeren”. Erge dingen kunnen zulke types vanuit hun niet zo linkse idealen relativeren. Vincent Gounod kunnen ze niet relativeren.

 30. De intimidatiemechanismen van hanse becu en tal van krantencolumnschrijvers die voorwenden progressief te zijn, verschillen verrassend genoeg in niets van die van de rechterhand van Jud Süss in de film van Veit Harlan. Die film is al even verrassend lang niet zo antisemitisch als z’n reputatie en te beijken op google: http://video.google.com/videoplay?docid=4880514907721108725&ei=iMcqSv3ZI4SG-QbI8_S7CQ&q=veit+harlan+jud+suss&hl=nl&client=qsb-win

 31. De Belgische steden lopen vol Brito-Brazilianen. De zuiderse wind – of stank – is overal voelbaar. In de hoogtechnologische context van West- en Noord-Europa is het maquis onbestaande. En hoe dan ook: zelfs de paar ‘onontdekte’ Indianenstemmen in het Braziliaanse oerwoud zijn niet veilig voor de investeringen van de bankiers. De rattenvallen van Latijns-Amerika werken hier aanzienlijk beter. De democratisering, die aan verstandsloze wezens als vrouwen rechten hebben toebedeeld die hun niet toekomen, hebben de goede werking van de instellingen definitief ondermijnd. Stem voor Hilde Crevits, Mieke Vogels of Kathy Berx en laat alles ontploffen.

 32. Zou Vanfraechem de mol zijn? Eerst aankaarten op zijn weblog dat een linkse icoon wordt ontzien door rechtse mensen omdat hij dingen heeft verteld waar rechtse maar overigens ook linkse mensen toch even de wenkbrauwen zouden moeten bij fronsen, diezelfde boodschap vervolgens ook verkondigen op facebook, waarna hij iemand kan afblaffen die eraan herinnert dat pedofilie in het pre-Dutrouxtijdperk opvallend vaak door mensen van Joodse afkomst werd vergoelijkt, hetgeen voor hem een aanleiding is om verontwaardiging te spelen en te dreigen met verwijdering, wat dan echter uiteindelijk facebook zelf en wel voor mijn gehele account doet. Misschien past Vanfraechem wel in het algemene opzet van de Joodse wereldwijde lobby om iedereen die een woord van kritiek heeft op een Jood (of die nu pedofiel, moordenaar of sjoemelaar is) monddood te maken. Onder ‘t mom van kritiek vangt de spin, zoals ook Johan Sanctorum, het bijtje in zijn web en maakt hij schone sier met de muggen.

  • hans bequ

   Zodra we te dicht bij de ware natuur van deze vermeend flamingantische types komen, gebeuren eigenaardige dingen. Het is bijvoorbeeld interessant te merken hoe de Gravensteengroep meer uitgesproken standpunten verkondigt in zijn manifesten dan wanneer Etienne Vermeersch die bij Phara op de VRT namens de groep gaat toelichten. Hij zegt dan zelfs soms dingen die radicaal verschillend zijn van wat er in hun manifest staat. Ook die spin die voorkomt op de webstek van Johan Sanctorum zou wel een keer Sanctorum zelf kunnen zijn. Het is zelfs niet onmogelijk dat Vanvraghem een stukje over Cohn-Bendit en Doornaert pleegt, precies om hier, op facebook en overal elders waar hij zijn boodschap verspreidt, mensen die nadere toelichting geven of de ‘verkeerde’ instemmende reactie onmiddellijk te sanctioneren of laten sanctioneren. Het is mij al opgevallen: naast verkiezingsresultaten vervalsen, organiseert het bestel dat Alfons Vandermeulen door WNP heeft laten vermoorden in Anderlecht omdat het ‘maar’ een Vlaming was, ook zijn eigen oppositie. WNP en Vanvraghem: “même combat”. Daar heb ik geen twijfel meer over. Dit heerschap is zeker niet te betrouwen. Er bestaan geen intellectuelen die voor welk volk dan ook kiezen, maar wel intellectuelen die op de thee gaan bij de koning van Pruisen of bij die van Frankrijk. Of bij presidenten.

   • hans bequ

    En is u ook opgevallen hoe de VRT ons al psychologisch wil voorbereiden op het idee dat we in de toekomst zullen stemmen via internet, en dat ondanks de twijfel over de betrouwbaarheid, iets wat zelfs volgens de journalist die veelbetekenend kijkt “niet meer te vermijden” zou zijn? Zo veilig als internet is, dus even veilig als een open portemonnee in de kashba, zozeer zijn de vermeend progressieven (de echte conservatieven in dit land) die Filip Dewinter en zijn partij tot gevaar voor de democratie hebben verklaard, bereid te helpen de totalitaire staat in het Frans te installeren, goed wetend dat het dat is wat ze doen.

 33. MoiraSoclas

  Voilà, môssieurs les flamouches, vous avez bien vu: demain Le Soir zal skryf ke Thyssen est un vrai fasciste vanneer zy zeck : “vy vil een sterck Vlaemsch regerink”. Et demain Le Monde reprendra ce même discours. Et après-demain, The New York Times. Bientôt, vous ne pourriez plus rien dire sans risquer de se faire passer pour des fascistes. Même si vous demandez un café: RACISTE! Et rassurez-vous, môssieurs les flamins, qu’on ne vous laissera même pas l’air die ky inadem. Nok keen nagkel om u gat mee te skrap! On veux tous pour nous, rien pour vous. Voilà ce qu’on pense, dans le plus profond de notre âme.

 34. De emotionele chantage van Belgavox mag dan niet overal helpen geholpen, maar...

  In Brussel zijn gisteren 51.811 stemmen op Nederlandstalige lijsten uitgebracht. Sinds het ontstaan van het gewest werd nog nooit zo weinig gestemd op Vlaamse lijsten. Bij de oprichting van het gewest in 1989 bedroeg het aantal stemmen op Nederlandstalige lijsten nog 67.000. Bij de vorige gewestverkiezingen waren er dat 62.516. In Brussel gingen zondag 484.719 mensen stemmen.
  De heer Mark Grammens voorspelde bij Rondas niet alleen de neergang van het Vlaams Belang in Brussel, maar ook een dramatische achteruitgang van het totale Vlaamse stemmenaantal, alsof hij een kristallen bol had, of alsof hij de directeur van het informaticabedrijf kende.
  Of is er nog iets anders aan de hand? Misschien kende hij wel de commandant van de stormtroepen of de doodseskaders? Dat zou nog wel een keer een even overtuigde Vlaming kunnen zijn als Lammers, de gangster van wie we recent in het nieuws hebben vernomen dat WNP namens het Belgische regime in 1982 een Vlaams Anderlechts koppel als ‘oefening’ verkoos te vermoorden boven een Marokkaans gezin. Dat zegt wel wat. Op een legislatuur tijd kan een partij wel de helft van de kiezers verliezen, maar dat één zesde van het Vlaamse electoraat, om het in de woorden van Rondas’ Pavia-vriend Van Parys te zeggen, ‘verdampt’ is wel te sterk. Indien al die Vlamingen zijn weggevlucht dan vraag ik mij af waar naartoe. Dat het allemaal Franstaligen waren, daar geloof ik geen bal van, aangezien de gemiddelde Franstalige er in Brussel geen belang bij heeft zich af te geven met de Üntermenschen en als Franstalige altijd in de watten zal worden gelegd als hij Vlamingen maar voldoende jent. Want de Franstalige partijen in de Rand zijn alvast sterker geworden. Maar ik zie ongetwijfeld evenveel spoken als de paranoïde buren van Alfons Vandermeulen, destijds?
  Hoe voelt het daar, in het huis van vertrouwen, Rondas? Oh ja, nu komt voorbij mijn deur een politiewagen even de sirene opzetten net voor mijn deur. Soms stappen ze ook wel uit, bellen aan en rennen dan weer weg. Meestal is dat dan de Limburger. De Waals-Brabander staat glimlachend vanuit de auto toe te kijken. Ik en mijn familie weten al veertig jaar dat WNP de baas is in dit land. Laten we ze maar zo noemen.
  Nog voor de haan drie keer gekraaid heeft, zal Bart de Wever zijn broer Bruno naar de mond hebben gepraat. Geen Kaïn-en-Abelverhaal in dit geval, maar broederlijke toenadering.

 35. Sophie Brouhon, over afzienbare tijd enkel Franstalige Nederlandstaligen in Brussel! Voor 't geld he, en de besteding ervan

  Sophie Brouhon is verkozen als Franstalige in het Nederlandstalige kiescollege in Brussel. Leuk. Over uiterlijk twintig jaar bestaan de 17 ‘Nederlandstalige’ Brusselse parlementsleden waarschijnlijk uitsluitend uit potverterende Franstaligen, die zelfs de moeite niet meer zullen doen nog wat Nederlands te ‘kouten’.

 36. hans becu

  Hier genieten we van: Sanctotum kan enkel maar losers van diverse pluimage aantrekken met zijn conspirationistische theorieën! De ene na de andere komt hier z’n onzin verkondigen. En dat zijn dus die flaminganten die hun donkerbruine klauw over Vlaanderen hebben gelegd en als ware imperialisten zelfs over Brussel en de Vlaamse Rand. Zo maakt die kerel zich natuurlijk verschrikkelijk belachelijk, en dat is maar goed ook. Ze zijn vanzelf gekomen, die bruinen, en ze zullen vanzelf weer weggaan.

 37. Pulcinella

  De problemen van DM doen mij denken aan De Volksgazet wijlen.
  Jef gaat maandagmorgen naar de krantenwinkel en vraagt: ” Mevrouw voor mij De Volksgazet.” De dame antwoordt hem: ” Meneer De Volksgazet bestaat niet meer, die zijn falliet.”
  Dit scenario herhaalt zich de rest van de week tot op zaterdag de dame antwoordt aan Jef : Meneer ik heb U reeds vijfmaal gezegd dar De Volksgazet niet meer bestaat en dat ze failliet zijn, waarom blijft ge dat dan vragen?” “Ik weet het ” , zegt Jef, ” maar ik hoor dat zo graag zeggen “.
  .

 38. Pingback: Niets nieuws onder de zon « Visionair België