Een avondje uit in goed gezelschap

VB- en NV-A aanhangers niet welkom op “The Sound of Music”-première

Zaterdag 17 oktobeprinsenr j.l. ging in de Antwerpse Stadsschouwburg “The Sound of Music” nog maar eens in première. De voorstelling werd bijgewoond door hunne hoogheden Prins Filip en prinses Mathilde, naar verluidt twee fervente musical-liefhebbers: de kroonprins en zijn echtgenote leggen de culturele lat vrij laag, maar laat dat onze zorg niet zijn. Ergerlijk is wel de manier hoe de organisatoren hun eigen publiek schoffeerden door alle instructies van het Paleis klakkeloos op te volgen. Dat zit zo. Blijkbaar waren Filip en Mathilde  maar te elfder ure op het idee gekomen om de première bij te wonen (die mensen hebben het ook zo druk) en was de zaal eigenlijk al uitverkocht. Al wie tickets had op de drie eerste rijen was er aan voor zijn moeite en mocht thuis blijven: die plaatsen waren herbestemd voor het prinselijk paar en heel hun gevolg. Als charme-offensief naar de Vlamingen, die de dag van vandaag toch al koele minnaars van het koningshuis zijn, kan dat tellen.

Uit inside-informatie blijkt er ook politieke stront aan de knikker. Op aanvraag van het Paleis werden alle aanwezigen namelijk op voorhand netjes gescreend op hun vaderlandsliefde, en waren lui met NV-A- of VB-connecties ongewenst, aldus luidden de expliciete instructies. Ook zij mochten dus hun gekochte tickets terug inleveren. Hoe en waar die persoonlijke dossiers inclusief politieke voorkeuren bijgehouden worden, en of dat niet in strijd is met de privacy-wet, wie zal het zeggen. Maar de veiligheid van de kroonprins gaat natuurlijk voor. Het is alleszins goed om weten dat geen enkele als “links” bekend staande partij het koningshuis verontrust (Groen! of SP.A bijvoorbeeld), noch LDD dat af en toe republikeinse oprispingen ventileert. Neen, het zijn weer die twee loten van de oude Volksunie-stam die de avonturen van de familie von Trapp moeten missen. Terecht, want het verhaal speelt zich af in het nazi-tijdperk, en de fascisten in de zaal zouden maar eens uit pure nostalgie het Horst Wessel lied kunnen aanheffen.

Maar nu serieus: ongewild duiden Filip en Mathilde precies het politieke pad aan dat ons een alternatief kan bieden voor het vermolmde Ancien Régime, beheerst en uitgebaat door een Franco-Belgisch netwerk waarin koningshuis, aristocratie en haute finance de dienst uitmaken. De cultureel-taalkundige band met Parijs wordt economisch-financieel bezegeld én geconsumeerd; dat was al zo ten tijde van de Société Generale, vandaag is het met Fortis/Suez niet anders.

De uit de zaal gebonjourde separatisten moeten dus van twee één maken, dat is de duidelijke hint van het Hof: de Vlaamse onafhankelijkheid uitroepen en een sterk republikeins verhaal uitwerken. Het een kan niet zonder het ander. Economisch, sociaal, cultureel, en politiek. Elk conservatisme is in deze context misplaatst. Het gebaar van Jan Peumans om een uitnodiging in Laken af te slaan, was pertinent en symbolisch zinvol. Maar het Vlaams parlement is en blijft een praatbarak, als het ingebed blijft in een hoogst verwarrende deelstaatconstructie, gedomineerd door grendels, pariteiten en belangenconflicten.

Ik zou dus zeggen: dat de twee politieke formaties, in wiens gezelschap Filip en Mathilde geen avondje uit wensen door te brengen, toch maar eens nagaan hoe diep het water tussen hen eigenlijk nog is.

Het is ooit begonnen met een derderangsopera in Brussel,- het zou wel eens kunnen eindigen met een grijsgedraaide musical in Antwerpen.

Johan Sanctorum

Advertenties

18 Reacties op “Een avondje uit in goed gezelschap

 1. Zou hans becu één van deze personen kunnen zijn (http://www.youtube.com/watch?v=o8OyWSnyHn4&hl=nl)? Op facebook krijg je bij contact met een van die individuen wel vreemde probleempjes met het programma en zijn reacties aldaar liggen vaak in de lijn van de pseudo-intellectueel hans becu hier.

 2. Guido Naets

  Nu weet ik meteen waarom ik werd geweerd!

 3. Weet u dat de acteur Walter Baele ondertussen ook op de zwarte lijst staat? Naar verluidt werd prins Filip depressief bij het bekijken van de parodie “Wij van België” waar Baele de rol van prins met verve vertolkt. De laten staan van ’s prinsen baard zou trouwens een uitloper zijn van deze depressiviteit. In ieder geval werd de reeks op aandrang van Laken stopgezet. Walter Baele was toen reeds geëngageerd voor een optreden op Waregem Koerse, maar dat optreden werd op aandrang van de Staatsveilgiheid opgezegd. En nee, dit is geen grap. U moet het hele verhaal maar eens navragen bij de makers van “Wij van België”.

 4. ach , waar maakt Sanctorum zich druk over. Als er in een uitgelekte mail spra

  • Ach, waar maakt Sanctorum zich druk over. Als er in een uitgelekte mail sprake is van criminele feiten waarover moedwillig gelogen is door de belangrijkste leden van een politieke partij wordt daarover geen enkele vraag gesteld in de media. Ik denk dat dat een belangrijker indicatie is van het failliet van de democratie dat een overdreven bescherming van koninklijk bloed.

 5. Geachte heer Sanctorum,

  Met enige verwondering heb ik het verhaal van het prinselijk bezoek aan ‘The Sound of Music’ gelezen, en vooral het weren van NV-A- en VB-sympathisanten. Prins Filip is er inderdaad helemaal ‘klaar’ voor. Bent u zeker van uw inside-informatie? Ik ben zinnens hierover een mondelinge vraag in het Parlement te stellen, want deze houding is toch helemaal van de pot gerukt…

 6. de rijcke thierry

  Wat hier gebeurt is het resultaat van de geplande opbouw van een systeem om wereldwijd een komplete diktatuur in te stellen door de bestaande machtsgroepen (waaronder ons koningshuis ), waarbij alle rechten van de mensen stelselmatig ingeperkt worden. De anti-rasismewetten, de taboes op geshiedkundig onderzoek,de controle over de media, de verplichte vaccins tegen banale, ongevaarlijke griepjes (men wil wetten goedkeuren die de burgers verplichten die bazaar in zijn aders te laten spuiten! Eens dit een feit is kan de staat gelijk wat voor vergif in uw aders toedienen om u kalm te houden) .Gelukkig zijn er nog nuttige idioten zoals prins Filip en con. om de mensen met die evolutie te confronteren, zij het dan d.m.v. een banale music-hal..

 7. hij heeft wel een baard maar heeft nog geen verstand,

  • de rijcke thierry

   Wel Johan, barba facit philosophum zei mijn leraar latijn al spottend, maar in tegenstelling tot u blijkbaar had de geschiedenis hem wel geleerd dat macht altijd streeft naar méér macht, en met de quasi totale kontrole over media en informatieve duiding vandaag lijkt mij de voornoemde ontwikkeling logisch.Dat ge die mening niet deelt is uw zaak, maar mensen die dat welk doen tot de orde v/d verstandlozen bombarderen is wel een beetje goedkoop, en duidt op de typische refleks van linkse denkers. (sans rancune hoop ik?)

 8. Diederiek Vermeersch

  Als ik de foto’s bekijk op internet van de bezoekers van de première, dan merk ik duidelijk Marie-Rose Morel op, bij mijn weten toch iemand die connecties heeft met het Vlaams Belang.

 9. Wanneer de informatie juist is moet Johan Sanctorum de moed hebben dit overal in de pers kenbaar te maken met vermelding van zijn bron die ook de moed zou kunnen betonen zich kenbaar te maken. Dit is burgerzin! Zo niet zijn het kleine ventjes. Indien het juist is moet dit scherp veroordeeld worden. Hier is dan er een grove schending van de privacy gebeurd.
  En de versmelting met NVA en VB? Laat maar zo, NVA is nu al te rechts. De principes van het VB zijn trouwens gelijklopend met deze van Filip, dictatoriaal!

 10. Carpe Diem

  Als deze informatie klopt dan zouden de mensen die geweerd werden toch minstens in groep naar het gerecht kunnen stappen dacht ik? Waarom horen we niets van die mensen?

 11. Pingback: RSS agregator » Blog Archive » The sound of music.

 12. “-dat de twee politieke formaties, in wiens gezelschap Filip en Mathilde geen avondje uit wensen door te brengen, toch maar eens nagaan hoe diep het water tussen hen eigenlijk nog is.”
  Wat valt er na te gaan?
  Vraag het gewoon aan N-VA.
  Voor én na élke verkiezing sinds het ontstaan van N-VA hebben eerst voorzitter Vanhecke en recent voorzitter Valkeniers de N-VA aangeboden om op basis van gelijkheid samen te werken waar het Vlaanderen aanbelangt.
  Tot nu toe was het enige antwoord van Dewever en Bourgeois op het VB-aanbod een fluim in het gezicht.
  Toch blijft het gelden wat het VB betreft.

  • Waarom ?

   1. Door de onvoorstelbare tactische flaters van Dewinter en Co die van het VB een platte anti-Vreemdelingenpartij hebben gemaakt, en aldus het anti-Vlaams Belgisch establishment een stok hebben gegeven om de hond te slaan. Daardoor is dit establishment er perfect in geslaagd alles wat streeft naar meer Vlaamse autonomie het odium van racisme aan te smeren.

   2.omdat het VB een anti-elitaire zgn. “volkspartij” is, die zegt wat ” de mensen” denken. Het VB haat intellectuelen, nuance, elite, en bezondigt zich constant aan simplisme en veralgmeningen.
   Daarenboven is ze grof en stijlloos, zoals op de folder met Jean Pierre coopman, de ” Leeuw van Vlaanderen”

   3.Omdat het VB samen met een deel van de vlaamse beweging niet moderniseert : zij blijft steken in anti-belgische rancune, en in totaal voorbijgestreefde symboliek en expressievormen : IJzerwake, en let maar eens op de layout, papierkwaliteit en grafisme van huiskrant ’t Pallieterke.

   4. Omdat het VB dubbelzinnig is mbt tot het cordon sanitaire : enerzijds weet zij zeer goed dat het haar politieke levensverzekering is, anderzijds beginnen hoe langer hoe meer kiezers in te zien dat op het VB stemmen als je foert wil zeggen en het establishment wil opjagen wel een tijdje leuk is, maar uiteindelijk geen zoden aan de dijk zet. Want de partij staat buiten de machtscentra, en haar mandatarissen doen nooit bestuurservaring op.

   5.Ik denk ook dat de woorden “rechtlijnigheid” en “verraad”, evergreens in de Vlaamse Beweging en ook in het Vlaams blok voor al wie een toegeving zou durven doen, de N-Va afschrikt, omdat die wéten dat je toegevingen moet doen wil je iets veranderen.

   Het VB parkeert zz dus “rechtlijnig” langs de kant, maar zoals gebruikelijk in die partij is ook dat de schuld van iemand anders.

   • Dank u voor de opsomming van hatelijkheden en drogredenen die de N-VA gebruikt om toch maar niet te moeten samenwerken met het VB zodat de postjes van Bourgeois en co en de partijtoelagen voor de N-VA bestendigd worden.
    En dat de N-VA destijds de partijtoelagen (waar ze geen recht op hadden) afkocht door voor de procedure tot gerechtelijke afname van de VB-partijtoelagen te stemmen mag ook nog wel eens vermeld.
    Ondanks die judasstreek is het VB voorstander van samenwerking tussen alle Vlaamsgezinde partijen.
    De hand blijft uitgestoken.

 13. Het verbaast mij altijd weer dat er bij sommigen ter rechterzijde altijd weer verontwaardigd gereageerd wordt als er kritiek komt op het VB. Nu ook weer : hatelijkheden en drogredenen, zo stelt u, maar tegenargumenten ?

  Is het bij U ooit opgekomen dat er in een eventueel onafhankelijk vlaanderen ook plaats moet zijn voor niet-rechts ? Als ik zie, hoor en lees hoe het VB tekeer gaat tegen “links”, dan kan ik er niet naast kijken : vlaanderen zal etisch conservatief en rechts zijn, of niet zijn.
  En precies dat gebrek aan acceptatie van pluriformiteit en diversiteit in de gedachten en een elementair respect en verdraagzaalheid voor andersdenkenden schrikt veel Vlamingen af om onverkort de Vlaamse kaart te trekken, pint het vlaamsnationalisme vast op het etiket “extreem rechts” en geeft tegenstanders de kans om het eveneens vast te zetten in dezelfde hoek. Het gevolg is dat er in Vlaanderen geen brede pluriforme stroming onstaat die een autonoom vlaanderen ondersteunt. En dat is nu precies het verwijt : het Vb is totaal contraproductief, ja zelfs schadelijk voor de Vlaamse zaak.