Kunst en cultuur: business as usual?

Een warme groet aan onze jongens op de boekenbeurs van Peking

De recente rel rond de Nederlandse en Vlaamse delegaties op de internationale boekenbeurs van Peking stelt de relatie tussen cultuur (in dit geval letterkunde), politiek en marketing weer op scherp. Op die discussie zat wat sleet, omdat de vierde speler in dit verhaal, de media, liever hypes creëren en surfen op dingen die goed verkopen, dan een paar vervelende vragen te stellen.
Er vielen dus zaken te doen in Peking, in weerwil van het pretbedervend geneuzel over mensenrechten en beknotting van de vrijemeningsuiting aldaar. Dat het regime nog steeds korte metten maakt met dissidente schrijvers, hen sociaal uitrangeert of gewoon achter de tralies zet, mocht voor de handelreizigers geen beletsel zijn: het heette dat hun aanwezigheid een positief effect zou kunnen hebben, “dingen in beweging zou kunnen zetten”, enzoverder.
Het Vlaams Fonds voor de Letteren, druk doende met Sukse en Wiske en Dimitri Verhulst, zat op dezelfde mercantiele golflengte: niet flauw doen hé jongens, we spreken hier over dé groeimarkt van het moment. Zo gezegd, zo gedaan…

Lees het essay

Advertenties

3 Reacties op “Kunst en cultuur: business as usual?

  1. Suske & Wiske als exportproduct naar China is de nagel op de kop. De albums zijn een sublimatie voor het koningshuis: tante Sidonia ( Koningin Fabiola); Lambiek ( Laurent). Surrealisme en realiteit omwisselbaar. Bert Bibber; Bobby als hoed voor Fabiola; verder het Vlaams autisme dat met open armen omhelst wordt in de Chinese censuur. Vond Sartre in 1954 dat de meningen vrij waren in China. Logisch: hij keek naar links én naar rechts, nooit in het midden, zijn bokaalbril ten spijt.
    Chico

  2. Wie naar Calixto Bieito’s kunstverkrachting en dus achterlijke drol-en-sperma-humor wil gaan kijken is niet goed bij zijn zinnen.

    Kurt Weills opera wordt door achterlijke linkewienkies misbruikt op uw, mijn en ons aller kosten.
    Als je het mij vraagt is dat vele malen erger dan een retourtje Bejing binnenrijven.