Erdogan in Hasselt: een man met een boodschap

erdoganHet lijkt een nieuwe mode: regeringsleiders die in het buitenland hun status gebruiken/misbruiken om voor eigen volk een show op te voeren. Benjamin Netanyahu deed het al in Parijs tijdens de Charlie-demonstratie en nadien in Washingon voor het Amerikaanse congres.

Subcultuur

Dat voorbeeld inspireerde ongetwijfeld de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, om voor 15000 uitgelaten aanhangers gisterenavond een onvervalste propagandashow ten beste te geven in de Ethias Arena in Hasselt, als onderdeel van een Europa-tournée. De verkiezingen van 7 juni komen eraan en Erdogan kan hun stemmen best gebruiken. Tiens, denkt een argeloze inboorling: zijn die Turkse Limburgers dan geen Belgen/Vlamingen die hier kunnen gaan stemmen voor onze parlementen? Allicht, maar blijkbaar hebben ze ook nog een Turkse identiteitskaart op zak. Waarom eigenlijk? Wordt het integratiedebat niet ietwat lachwekkend als hier groteske buitenlandse verkiezingsshows worden opgevoerd, ten behoeve van Belgen met dubbele nationaliteit?

Ten gronde is dit soort exotische mega-redevoeringen in grote stadions, die bij ons in Europa sowieso heel onaangename associaties opwekken, voor discussie vatbaar. In Duitsland was er meer heisa daarover, bij ons was het nagenoeg windstil. Het lijkt me nochtans de evidentie zelf dat het principe van neutraliteit en niet-inmenging in twee richtingen werkt: er wordt niet geapprecieerd dat wij ons moeien met verkiezingen in het buitenland, maar dan moet het buitenland ook niet in Vlaanderen of België campagne komen voeren. En al zeker niet met zo’n twijfelachtige boodschap.

Want zowel vormelijk als inhoudelijk moet bij het optreden van Erdogan grote vraagtekens worden gesteld. Dit gaat niet meer over freedom of speech, maar over morele schending van de territorialiteit. Kan het eigenlijk wel dat een buitenlandse politicus, al dan niet regeringsleider, hier helemaal voor eigen rekening campagne komt voeren, en meteen ook oproept om taal en cultuur van het land van origine te bewaren, anders gezegd: zich vooral niet te mengen met de taal en cultuur van het nieuwe thuisland?

Wat voor een signaal is dit eigenlijk naar de allochtone gemeenschap? Dat ze vooral allochtoon moeten blijven? Zich als een subcultuur moeten gedragen en in feite tot een andere natie behoren dan deze waarin ze leven, werken, hun kinderen laten opgroeien? Zich klaar moeten houden tegen de tijd dat Turkije, en bij uitbreiding de islamitische wereld, Europa (opnieuw) zal veroveren?

En… mogen nu ook de opposanten van Erdogan, bijvoorbeeld de BDP (partij van de Koerdische nationalisten) hier hun verkiezingsmeetings houden? Of zal de zittende president, en straks misschien president-voor-het-leven, daar via via een stokje voor steken?

Islamofascisme

Politiek-ideologisch is dit evenement voor ons niet zonder betekenis. Erdogan treedt op namens de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP. Onder zijn bewind verdwijnt stilaan het seculiere karakter van de Turkse staat, en wordt de scheiding van kerk en staat opgeheven. Enkele gedenkwaardige Erdogan-quotes uit het recente verleden:

 – “Je kunt niet seculier en moslim tegelijk zijn. De anderhalf miljard moslims in de wereld wachten op de opstand van het Turkse volk. We zullen in opstand komen. Met goedkeuring van Allah zal de rebellie beginnen.”

– “De minaretten zijn onze bajonetten, de koepels onze helmen, de moskeeën onze barakken en de gelovigen onze soldaten.”

Dat zei hij dus niet in Hasselt. Maar de echo van dit soort uitspraken hangt over de Europa-tournee. Fascistische groupuscules zoals Milli Görüs en de beruchte Grijze Wolven blijken een stevige voet aan de grond te hebben in de Turkse socio-culturele milieus, ook in Hasselt en omstreken. De bewondering voor Hitler en het nationaal-socialisme wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Vanzelfsprekend worden anderzijds alle volksautonomistische verzuchtingen, zoals die van de Koerden, hevig bestreden. De aanhangers gebruiken, zoals Erdogan zelf tijdens zijn speeches alhier (foto), de islamo-fascistische rabia-groet, meteen ook hét herkenningsgebaar van de Moslimbroederschap in Egypte: vier gestrekte vingers en ingeklapte duim, waarvan de N-VA-selfie een variant is (!).

De affiniteit van Erdogan met deze totalitaire beweging is onuitgesproken, maar toont zich wel steeds sterker in woord en daad. In Duitsland, waar hij de dag voordien zijn show opvoerde, werd ook de Armeense genocide nog eens uitgebreid en provocatief ontkend. Als zijn partij de absolute meerderheid behaalt, wil hij de grondwet veranderen om meer persoonlijke macht naar zich toe te trekken en het parlement te reduceren tot een praatbarak.

‘Doe de stembussen in België ontploffen!’ riep de president in de Ethias-arena. Een vreemde verspreking, want stembussen dienen in een normale democratie om stembrieven te verzamelen en ze daarna te tellen. Niet om te ontploffen, want dan heeft iemand er explosief spul in gegooid om de stemmen niét te hoeven tellen.

Iemand een parlementaire vraag hierover? Een kritische krantenartikel, een opiniestuk in de deftige pers die zichzelf op 3 mei nog uitgebreid vierde als bewaker van de democratie? Of moeten toch weer de ‘sociale media’ de kat de bel aanbinden?

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/limburg/1.2335632

Advertenties

9 Reacties op “Erdogan in Hasselt: een man met een boodschap

 1. andrevanhaeren2012

  Benjamin Netanyahu riep de Europese Joden op naar Israel te emigreren, dat deed en doet de Turkse president duidelijk niet, waardoor de invloed van Turkije en de islam in de EU steeds groter zal worden.

 2. Ralph Bisschops

  Wat heeft Erdogans nummertje aan België gekost? Wie heeft de Ethias-arena afgehuurd? De politie-bewaking kan alleen op kosten van België geweest zijn.

 3. Had ongeveer dezelfde bedenkingen, Johan, met veel vraagtekens.

 4. E. Janssens

  Erdogans shows op Europese bodem, ook die uit het verleden, zijn vanuit westers perspectief enkel te begrijpen als politieke initiatieven met als oogmerk electoraal gewin bij de Turken in België. Vanuit Islamitisch perspectief komt er een dimensie bij: Erdogans speeches zijn niet alleen een politieke, maar ook een ideologische signalen: Erdogan demonstreert er zijn vermogen mee om de Islam op dit ongelovige continent te verbeiden, om van het dar al-harb (huis van de oorlog, waar de Islam NOG niet heerst) een dar al-islam (huis van de vrede, waar de Islam heerst) te maken. Met zijn redevoeringen zegt hij aan zijn landgenoten dat hun ideologie, waarvan zij allen soldaten zijn, het grondgebied waarop hij op dat ogenblik staat, aan het veroveren is. Europa, als een zwakke vrouw, gaat makkelijk overstag.
  De vergelijking met Netanyahu’s initiatieven gaat dus ook helemaal niet op. Ik wou dat ook Erdogan zijn volk hier kwam aansporen om de wijk naar het moederland te nemen. Maar dat doet hij helemaal niet. Ik denk dat Sanctorum daarom zijn anti-joodse reflexen eens moet leren beheersen, ze nopen hem slechts tot onvergefelijke denk- en redeneerfouten.

  • E. Janssens

   “Erdogans speeches zijn niet alleen politieke, maar ook ideologische signalen: Erdogan demonstreert er zijn vermogen mee om de Islam op dit ongelovige continent te verbReiden,

 5. Marc Schoeters

  Misschien wordt alles nog helderder als je de zin kent die voorafgaat aan het hierboven vermelde citaat van Erdogan (“Minaretten zijn onze bajonetten,…) “Democratie is slechts de trein die wij nemen totdat wij op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.” Dat is wat de echte mohammedanen denken over “democratie”. En het gaat niet bepaald om een minderheid. In Groot-Brittannië riep een imam zelfs op tot een boycot van de verkiezingen. Democratische verkiezingen zijn “haram” – omdat er maar één wetgever is: Allah. Labour-leider Miliband heeft er zelfs de verkiezingen door verloren. Hij had gehoopt miljoenen moslimstemmen te winnen met de belofte om “islamofobie” wettelijk tot een ernstig misdrijf te maken. Maar echte mohammedanen hebben schijt aan verkiezingen. Verkiezingen zijn alleen goed om de islam aan de macht te brengen. Het is “een trein”. En die trein stopt als men op de bestemming is aangekomen – de islam aan de macht. En al wie mijn woorden – of die van Johan Sanctorum – afdoet als “islamofoob” is gewoonweg een “islamofoob”-foob…

 6. Milioenen Turken beven in eigen land voor de facistische, intimiderende demagogie van Erdogan, van hemzelf, maar ook steeds meer van zijn brutale handlangers….
  Dat zo’n man, die door de deur van de democratie binnensluipt met valse beloften aan de arme, dom gehouden massas en openlijk belooft een seculiere staat naar een sharia califaat om te buigen, überhaupt Belgische Turken op onze bodem kan meesleuren in zijn heilige oorlog tegen de westerse waarden, is bijna niet te geloven.
  Wat nog minder te geloven is dat er geen enkele politieker in België daar ook maar één woord over rept.

 7. Andreas Alışık

  Een muzikale noot mag hier toch niet ontbreken… Tenminste, wanneer men ’t heeft over subcultuur, dan moet men ’t beslist ook eens hebben over Seksendört (lees Sex and dirt), een populaire Turkse pop rock band uit Ankara, echter niet voor de politieke manifestatie meegereisd. Grapje! Volgende keer misschien? Een zeer bekend album van hen heeft als geheimzinnige titel ‘K.G.B.’. (In muzikale zin zijn ze een afgeleide van de Turkse rock band Moğollar, een van de pioniers van die muziek en grondlegger van de zogenaamde Anatolische rock. Wie dit folk rock genre ook nieuw leven inblies en bij ons in Vlaanderen reeds te gast was, is zanger en muzikant Haluk Levent, die ook ’n groene jongen is. Iedere druppel telt, wordt binnenkort wel de filosofie van iedereen…)

  ‘Seksendört met ‘Dokunma’ (in english don’t touch)
  http://www.izlesene.com/video/seksendort-dokunma-power-turk-akustik/6806317#
  (met Türk reklam)

 8. Bill Godfather

  Nog enige objectivering wat dat islamofascisme betreft… Eigenlijk zegt dit meer over de schrijver van deze blog, sommige lezers en hun bereidheid om de struikelstenen voor meer integratie van moslims in onze samenleving uit de weg te ruimen dan over “Türkiye über Alles” en de ‘performance’ van de president tijdens een propagandameeting te Hasselt, waar hij werd onthaald als ‘the nation’s man in Europe’ (milletin adami avrupa’da). Een beetje zielig toch… Misschien hier ook eens verwijzen naar Doorbraak.be. In een artikel analyseerde een hoogleraar er de positie van moslims en de islam in onze samenleving en gaf aan dat zonder Europese islam de toekomst er maar somber uitziet. ’n Goeie synthese was dat! Wel dient opgemerkt dat een soort ‘light’-versie van de islam creëren, en die dan mooi inpassen in het nu vigerende Westers beschavingsmodel, deze haring bakt niet. Garantie! Het pad dat men wil effenen naar een open debat over de rol van de islam in onze contreien, kan men zich beter in twee richtingen denken…
  Enfin, in ’t andere geval nemen we onze G&G FN Herstal SCAR-L, – heeft u er nog geen? http://airsoft-belgium.com/nl/2710-2710.html# – en oefenen nog wat ‘friendly firing’!
  Fair play now and to all weekend-warriors : have fun!

  P.S. : De prestaties van het authentieke wapen werden onderzocht in o.a. Alaska (onder arctische omstandigheden) en ook in Irak (in woestijnomstandigheden). In totaal werden er meer dan twee miljoen patronen afgevuurd gedurende het testprogramma vooraleer het als standaardwapen werd aanvaard voor de US SOCOM (Special Operation Forces). Het is maar een weet!