De Voltjes van Voltaire: Allah absorbeerbaar via zonnecellen?

Te lang in de zon lopen is schadelijk voor uw verstandelijke vermogens. Het bloed dikt in waardoor de hersenen niet genoeg zuurstof krijgen. Bij extreme hitte gaat dit gepaard met wartaal en hallucinaties.

Religie en thermische shock

MozesDat het Judaïsme, het Christendom en de Islam binnen één, betrekkelijk klein gebied ontstonden, rondom de Rode Zee en het Arabische schiereiland, waar de heetste temperaturen op deze planeet voorkomen, is dus geen toeval.

Dat is geen nieuwe theorie, maar het verschijnsel IS geeft wel een nieuwe dimensie aan het begrip ‘woestijngodsdienst’: de zon domineert de breinen en doet rare dingen met mensen. Vergeet niet dat het monotheïsme, eigen aan de drie vermelde religiën, uit Egypte stamt, waar de verering van de enige zonnegod Aton werd ingesteld door de farao Echnaton omstreeks 1300 v.C.

Meteen is dat de link tussen thermische shock, religieuze waanzin en machtspolitiek: een sterk leiderschap vormt de bemiddeling tussen de mens en een extreem gepersonifieerde zon die geeft, maar vooral neemt. Jaweh en Allah zijn gezichten van een gemodificeerde zonnegod die uitmunt in wrok en wraakzucht. De woestijngod dus.

Democratie en ‘verlichting’ zijn per definitie begrippen, afkomstig uit gematigde klimaatzones,- meer bepaald Europa, en dan nog eerder de mediterrane regio. Het Europese christendom heeft het beeld van de wrede, ongenadige Oppermacht dan ook enigszins kunnen temperen en voerde langs omwegen (o.a. de heiligenkalender) zelfs het polytheïsme terug in.

Onze relatie met de zon is niet die van de woestijnbewoner. Het woord ‘Verlichting’ alleen al suggereert dat: terwijl de Arabieren zich tegen de zon beschermen, gaan wij erin liggen. Tot in Turkije, Tunesië en Egypte. Liters zonnecrème factor 50 zorgen ervoor dat we niet verbranden: als goede christenen blijven we de hel een stap voor. Daarbij hebben we water in overvloed, alles is blusbaar.

Hoe warmer, hoe frisser

MahometVerlichting, democratie en tolerantie, jawel. Maar de olie-economie betekende een ernstige deuk in het Europese verlichtingssuprematisme. Want stel u voor: uitgerekend het land met de strengste religieuze excessen, Saudi-Arabië, is door Allah gezegend met 90% van de planetaire olievoorraden. Uiteraard geloven wij niet in Allah, maar wel in de hersenschade die extreme zon veroorzaakt. We zitten dus in de tang: we hebben olie nodig en moeten negociëren met gekken. Wat onszelf ook een beetje van de slag brengt.

Hoe hieruit geraken? Van twee één: door het oliecontract op te zeggen en de zon (die volgens prognoses steeds heviger zal schijnen, vooral juist in de Arabische regio) te herwaarderen tot energiebron en brenger van voorspoed. Gedaan dus met het solaire sadisme: Jaweh en Allah, en meteen ook de aardse macht die hen vertegenwoordigt, mogen beschikken.

Het zonnepaneel is een sluwe, Europese uitvinding, een verre uitloper van de Verlichtingsfilosofie en haar zin voor ironie. Zonnecellen zetten namelijk zonne-energie, die dodelijk is in grote dosis, om in elektrische energie waarmee koelte kan gecreëerd worden via airconditioning.

Dus: hoe warmer, hoe kouder. Hoe meer zon, hoe meer stroom voor airco. Met deze dialectische truc wordt Allah een serieuze hak gezet. Het toneelstuk dat Voltaire in 1736 schreef, ‘Le Fanatisme ou Mahomet le Prophète’, was een aanklacht tegen religieuze waanzin en het monotheïsme (waardoor het ook door de katholieke censuur verbonden werd!). Maar tegelijk zet Voltaire hier een boom op over de betekenis van de zon, en vraagt hij zich af hoe de profeet van zijn zonneslag kan genezen worden.

 Eco-airco versus terreur

zonne-energie-3Wel ziehier het antwoord. Als heel het Arabische schiereiland vol zonnepanelen staat, kan het gemakkelijk een aangenaam klimaat van 25°C in het midden van de zomer aanhouden. Volslagen krankzinnige ideeën zoals het organiseren van een wereldkampioenschap in juni worden dan perfect haalbaar. Misschien kunnen ze dan nog wel wat elektriciteit exporteren en hun sjeikenstatus enigszins handhaven.

Maar voor alles is dit een aantasting van de wortels van de islam en van alle monotheïstische religieën: Allah wordt terug zon-naast-de-maan en ’heidens’ natuurelement, de geschiedenis ontrolt zich achterstevoor, alsof Mohammed nooit bestaan had en Abraham zich nooit een brandende braambos had gehallucineerd.

Dit betekent ook het failliet van IS en het kalifaat, vermits de macht, die zich van oudsher met de unieke god associeert, uiteen valt in miljoenen zonnecellen die de solaire straling allemaal omzetten in Voltjes, aaneengeregen tot stroom voor een grootscheeps klimatiseringsproject.

De eco-airconditioning van Arabië tot milde Europees/mediterrane klimaatzone, én de rest van de wereld, als ultiem antwoord op de terreur van Allah. Met nul komma nul uitstoot van broeikasgas. Bye bye, klimaatcrisis.

Gigantische zonnepaneelparken zijn de toekomst, in die zin heeft industrieel Fernand Huts het goed voor, maar dan uiteraard niet gesubsidieerd met heffingen die de kleine man/vrouw treffen. Alleszins is er één oplossing voor vele problemen, en die draait rond de zon. Maar dan moeten we wel, voorbij de ideologie en de techniek, cultureel en antropologisch durven denken. Voltaire lezen, naast de bijbel en de koran, biedt hier een uitstekende aanzet.

Een Reactie op “De Voltjes van Voltaire: Allah absorbeerbaar via zonnecellen?

  1. Genoten …!!!…hilarisch en een oppepper. …