De Keulense nieuwjaarsnacht, en waarom dit wél een cultuurclash voorstelt

KeulenZopas hoorde heel Europa het in Keulen donderen, nadat bleek hoe de carnavalsstad op nieuwjaarsnacht het toneel was van tamelijk brutale seksuele intimidatie door groepjes mannelijke allochtonen. De overheid probeerde de zaak eerst nog te klasseren als uit de hand gelopen feestvreugde, of doordeweekse criminaliteit. Maar ondertussen hebben Keulse politieagenten aan Welt am Sonntag verteld dat het in hoofdzaak om Syrische vluchtelingen ging, die uit waren op seksueel amusement.

Een nieuwe opdoffer voor Angela Merkel en alle goedmenende sympathisanten van de Willkommenskultur: de vluchtelingenbagage bevat een duister pakket machomentaliteit en misogynie dat, nog afgezien van de verwrongen kijk op democratie, rechtstaat en godsdienstvrijheid, tot enorme samenlevingsproblemen zal leiden. Die vermoedelijk niet zullen opgelost worden met een paar inburgeringslessen, zoals Barbara Pas (VB) terecht opmerkt.

Misogynie

Dat het seksuele aspect naar boven zou komen in heel het vluchtelingen- en asielverhaal, de opgekropte drift van jonge mannen met een totaal andere culturele achtergrond, voorspelde ik al vier maanden geleden (‘Mutter’ Angela en haar 800.000 Syriërs: de verzwegen seksuele dimensie’). Verkrampte seksualiteit en misogynie vormen de cultureel-antropologische wortel van de (niet zo) nieuwe Arabische haatretoriek tegen het Westen.

Een door de islam gevoede tribale en clancultuur leidt inderdaad tot een dichotome kijk op de vrouw. Voor de Arabische moslim (ik ga hem even onder die lapidaire naam aanduiden) zijn er twee soorten vrouwen: deze die tot de clan behoren, thuis blijven als moeder of zus, en buitenhuis in een boerka rondlopen; en anderzijds de hoeren/sletten/slavinnen: dat is al de rest. Zij vormen loslopend wild en zijn verhandelbare waar. En ze vinden het nog prettig ook.

Deze fantasie etaleert het beschikbare vrouwtjesdier als lokmiddel in twee richtingen: jihadisten van hier worden door IS gelokt met verhalen over makkelijke seks met ongelovige slavinnen. Omgekeerd migreert een flink aantal jonge mannen (ik zeg niet allemaal) naar Europa met een mengsel van economisch opportunisme (wat ik hen niet eens kwalijk neem) én uitgulpend testosteron, aangevuurd door de verhalen over ‘gewillige’ Europese vrouwen en een lakse, vrije seksuele moraal in het Westen.

Wie dat ontkent, ontkent het licht van de zon. Desalniettemin vindt links een nieuwe ontkenningsstrategie uit: ja, die Syrische mannen zijn handtastelijk, maar de blanke inboorlingen ook. Het zou dus een algemeen menselijk probleem zijn dat zich over de culturen heen stelt, waardoor de Keulense explosie van seksueel geweld maar een symptoom is van man/vrouw-geweld tout court, inbegrepen het algemeen verbreide seksisme ten onzent, het glazen plafond, de vrouw als lokmiddel in de autoreclame, tot en met het partnergeweld. Dominique Strauss-Kahn en Pol Van Den Driessche worden erbij gesleurd, twee paar notoire ‘losse handjes’ waarvan men dan vergeet te vertellen dat het gepotel hen duur te staan kwam.

En zo zijn de linkse feministen vertrokken voor een bizar nummertje weg-met-ons-retoriek. In De Morgen doet ene Amelie Mangelschots, ‘feministe en mede-oprichter van Wij Overdrijven Niet’, uitgebreid het verhaal hoe ze zelf belaagd wordt, in de borsten geknepen, uitgescholden voor slet en achtervolg naar het wc. Door blank volk van hier uiteraard.

Amelie wil vooral aantonen dat wij geen haar beter zijn dan de Keulense potelaars van Syrische komaf. Nu weet ik niet welke gelegenheden Amelie zoal frequenteert, maar ‘grensoverschrijdend gedrag’ (de naam zegt het al) is in onze cultuur niet de norm. Al zeker niet sinds de jaren ’90. Het wordt gezien als afwijkend, achterlijk, iets voor losers. Machogedrag komt overal voor, op straat, in het verkeer, op de werkplek, maar er zijn ondertussen zoveel gedragscodes, er bestaan zoveel meldpunten, en de sociale controle is zo sterk, dat een doorsnee man nog amper de ogen durft opslaan naar een vrouw die hij aantrekkelijk vindt.

In de kortfilm ‘Femme de la Rue’ (2012) toont Sofie Peeters, laatstejaarsstudente van het RITS, hoezeer seksuele intimidatie in de straten van onze hoofdstad verbreid is. En, jawel, vooral een allochtoon fenomeen is. O ja, ze bestaan ook, de randdebiele inboorlingen die een ‘poepke’ lastig vallen na twintig glazen bier, maar eerlijk: niemand vindt dit nog normaal.

‘Een armlengte afstand’

Dus ja, ik durf zeggen: Amelie overdrijft. Linksdraaiende gelijkheidspredikers zoals Meyrem Almaci (Groen) mispakken zich als ze mannen van alle culturen over één kam scheren, om toch maar de ongebreidelde asielinstroom te blijven verdedigen.

Want wat is nu het grote gevaar van deze nivellering? Dat wij uiteindelijk onze eigen normen naar onder zullen moeten bijstellen en méér seksisme en/of seksueel geweld zullen dienen te tolereren, met als basislijn ‘vrouwen moeten het ook niet gaan zoeken’. Als uitkomst van de interculturele zoektocht naar de grootste gemene deler.

Dat was de hint die de Keulense burgemeester Henriette Reker na die fameuze nieuwjaarsnacht meegaf: vrouwen kunnen onbekende mannen maar beter op een armlengte afstand houden. Zonder het te beseffen vervalt ze daarmee in de tribale logica van de zedige vrouw die haar leven binnenskamers slijt, versus de losbandige vrouw die niet tot de clan behoort, het contact zelf ‘zoekt’ en zich dus vrijwillig aan seksuele agressie blootstelt.

Daarmee vervalt links eigenlijk in de oude ziekte, die we nu eindelijk genezen waanden, van multiculturalistische rekkelijkheid die op een sluipende manier onze eigen waarden uitholt. Door bijvoorbeeld ‘zedige’ zwempakken te gaan promoten kwestie van de allochtone medemens niet te bruskeren. Neen, het Keulense geweld is niét universeel, en de normen van Arabische moslimmannen zijn niét de onze.

Het idee alleen al dat we naar een grootste gemene deler zouden moeten gaan zoeken, in naam van de Gleichschaltung, vervult me met zoveel afkeer dat ik met nog meer zorg een deur openhoud voor een vrouw als ik met haar het restaurant verlaat.

Belachelijke, ouderwetse etiquette, die nieuwe inhoud krijgt en zowaar verwijst naar de hoofse cultuur uit de middeleeuwen en de Franse galanterie uit de 17de en 18de eeuw. Ook al zou je een Syrische asielzoeker zo ver krijgen om die ‘beleefdheid’ op te brengen, hij zou het niet begrijpen. Als Angela Merkel, de vrouw-van-het-jaar 2015 voor Time, één zaak ongewild duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat vrouwen de verliezers zullen zijn van de grote migratiestroom uit de Arabische wereld. Reden te meer om snel haast te maken met de liquidatie van IS, de reparatie van Syrië, en een begeleide terugkeer aan te bevelen.

21 Reacties op “De Keulense nieuwjaarsnacht, en waarom dit wél een cultuurclash voorstelt

 1. Maria Plasmans

  Dank je mr Sanctorum. U stelt het, zoals altijd, onverbloemd. Wel despreekbuis zijndevan de overmeerderheid van de bevolking.het verschil is dat het van U vlugger zal aangenomen wordt dan vn de doorsnee vlaming, die wordt verondersteld te kortzichtig (te dom?) te veralgemenend enz. te zijn.

 2. Roland Vromant

  De paradigma’s en dogma’s van de linkse kerk zijn even angstwekkend dan de maatschappelijke fenomenen die ze hiermee proberen te ontkennen.

 3. Bottom line: ga helpen in Syrie en laat de mensen daar

 4. Inderdaad een cultuurclash. De ene heeft ook meer mogelijkheden dan de andere. De Vlamingen kunnen massaal het vliegtuig naar Thailand nemen om daar kinderen te verkrachten.

 5. Boris Rousseeuw

  Groot gelijk, maar openhoudt is hier zonder t.

 6. wim van rooy

  De cursussen die de nieuwe mannelijke islamitische ingezetenen (die zich in Keulen, maar ook elders in Europa, vaak als roofdieren gedroegen) in verband met de seksuele omgang met vrouwen zullen krijgen, gaan ervan uit dat een ranzige geseksualiseerde en misogyne cultuur, die 1400 jaar overal waar hij komt onheil met zich brengt, met een soort EHBO-cursus kan worden opgelost die wat competenties aanreikt. De naïviteit van deze zienswijze is hallucinant en wijst er nog maar eens op hoe de westerse conceptuele kaders niet toereikend zijn om de islam en alles wat dat met zich brengt (en dat is véél, elke dag opnieuw) ten gronde te begrijpen. Ook de zieligheid waarmee de westerse do-gooder in verband hiermee onmiddellijk naar zichzelf verwijst, getuigt van een zelden geziene perversiteit.

 7. Koen Vermeiren

  Goed artikel! De nagel op de kop.

 8. Mooi stuk.
  Vraag: die foto – geboeide vrouwen, moslim met zwaard – welk onderschrift hoort daarbij?
  Ik bedoel: wie, wat, waar enzovoort.

 9. Jeroen Follens

  Zeer correcte weergave van de feiten, Johan. Het is schrijnend om te zien hoe politieke correctheid onze toekomst, maar nog veel meer deze van onze nakomelingen, gitzwart kleurt. De ridicule manier van omgaan met deze problemen wordt in scholen, cultuurcentra e.d., dagdagelijks tentoon gespreid. Onder het mom van ‘verdraagzaamheid’, ‘mensenrechten’ en wat dies meer zij, praat men mensen schuldgevoelens allerhande aan. Intussen worden diezelfde termen door grote goepen mensen uit islamitische culturen bijna dagelijks met voeten getreden. Het enige wat “beleidsmensen” lijken te denken is: Na ons de zondvloed! Met dien verstande dat ‘zond’ door ‘migranten’ mag worden vervangen.

 10. Hulde….Johan, laten dempen die put is onmogelijk geworden na Keulen.
  Ik drink er een glaasje op en hoop dat de blinde volgers de ogen open houden en straffe maatregelen nemen.

  PS, wanneer je in een restaurant verblijft zeg het me dan kom ik met grote snelheid naar die plek alleen om door de charmante geste van de geopende deur weer naar buiten te kunnen terug naar Amsterdam

 11. ( Op een bevriende blog, waar ook de zogezegd onbewuste, maar vooral vermeende zatlapperij der betrokken geweldplegers werd aangehaald, al volgende commentaar mogen leveren: )

  Grensoverschrijdend gedrag
  Alsof alcoholmisbruik een excuus zou zijn voor de feiten. Integendeel, wie onder invloed een misdrijf pleegt, wordt niet alleen gestraft voor het misdrijf, maar met de interpretatie als verzwarende omstandigheid ook nog eens voor het grensoverschrijdend gedrag.
  Linkiewinkies ontkennen nu in alle toonaarden dat zij grensoverschrijdend gedrag van oorlogsvluchtelingen, asiel/gelukzoekers of aangewaaide zielepoten en zelfverklaarde sukkelaars hebben aangemoedigd. Maar beste Frau Bundeskanzlerin Merkel, en lieve dames Ebding en Geiling, speciaal jullie, als zwaaiers met “refugees welcome”-spandoeken, jullie zouden toch moeten weten dat dàt precies de hoofdbezigheid is waar al deze illegalen in uitblinken, namelijk: grenzen overschrijden!
  De dwaze Duitse uitspraak “wir schaffen das” komt alsmaar dichter bij het naïeve “wir wollen es nicht gewusst haben”.

  Een begrip als linkse intelligentsia heb ik altijd als een contradictio in terminis beschouwd. Maar naïeve politieke correctheid is de nagel op de kop!
  ( Feministes als mevrouw Amelie Mangelschots mogen dat schoentje aantrekken. Het past hen wonderwel, maar maakt hen niet tot sprookjesprinsessen, eerder tot odalisken. Dat is in hun erotische verbeelding waarschijnlijk hetzelfde. )

 12. Marc Schoeters

  Ik ga nu als levenslange écht linkse anarchist spreken. Tegen het politiek-correcte gespuis dat zich nu in allerlei vreemde bochten wringt om de aanranding en verkrachting van honderden vrouwen in Europa te ontkennen, te “framen” of zelfs goed te praten. Zogenaamde “linkse” feministen. Politiek-correcte idioten. Medeplichtigen van de moord op Pim Fortuyn en Theo Van Gogh. Ik spuw op jullie. Ondat jullie alle echt linkse waarden als vrijheid en emancipatie hebben verraden – en de fascistische macho-ideologie van het mohammedanisme in bescherming nemen. U bent niet “links”. Integendeel. U bent geen haar beter dan de collaborateurs van het nazi-regime. Ik wil jullie als linkse anarchist voor een nieuw Nurnberg-tribunaal slepen. In naam van alle geterroriseerde, verkrachte, onthoofde slachtoffers van de fascislam. In naam van Voltaire en Kropotkin. Duidelijk zo – valse “linksen”? God- en Allahverdomme!

 13. Dominique Strauss-Kahn en Pol Van Den Driessche worden erbij gesleurd, de Heilige Stevaert wschl niet, de man die zijn gerechte straf euh…ontdook.

 14. Jean-Paul Briers

  Scherp stuk. Nagels met koppen. Het Westen moet zich terug weerbaarder opstellen om onze eigen waarden te verdedigen, met alle mogelijke middelen.

 15. jos gommers

  Interessant artikel, maar in de voorlaatste alinea wordt bedoeld “…dat ik met nog meer zorg een deur openhoud”, zonder t, ik drink immers nooit thee.

 16. En zoals te verwachten viel (en zelfs al werd voorspeld op diverse fora) is de zondebok inmiddels gevonden: de politiechef van Keulen is met vervroegd pensioen gestuurd. Probleem opgelost, en over tot de orde van de dag.

 17. Prometheus

  Beste Amelie, ken je het gezegde: “Had gezwegen, men had u voor wijs gehouden”. Nee, kent je deze niet? Prima, vooral verder blijven doen, goed bezig!

  Speciaal voor jou Amelie en tevens alle andere linkse feminazistische nuttige idioten die meewerken aan de ondergang van het Westen, dit leuke liedje:

  Feminists love islamists. (*)

  Beste Amelie, uiteraard hebben deze incidenten helemaal niets van doen met de islam, moslims, asielzoekers of Syriërs.
  U kent de linkse feministische mantra toch?
  “Alle sociaal onrecht is de schuld van de Westerse blanke hetero man! Oftewel PATRIARCHIE !”

  Beste Amelie, heeft u ooit al eens gehoord van de Frankfurter Schule?
  Nee? “Wymin up” en doe uw huiswerk, in plaats van je als nuttige idioot, die het niet helemaal begrijpt, zich te laten gebruiken voor een agenda van anderen, die u evenmin begrijpt.

  Beste Amelie, doe ons en heel Europa een plezier: Emigreer samen met al je feministische vriendinnen (en als het even kan, de complete DeMorgen redactie) naar Saoudi Arabië en verkondig daar jullie feminisme.

  (*) De feministe met het rode haar aan de piano is gebaseerd op een bestaand figuur. Chanty Binx alias Big Red, een Canadese feministe met een veel te grote vuilgebekte bek.

  Ook zij verdiende een liedje.

 18. verbrugghen Paul

  Wat staat er ons nog te wachten ?????Het is nog maar het begin !!!!!

 19. Marc Vanacker

  De fractievoorzitster van de Duitse Groenen verklaarde onlangs: Duitsland zal veranderen en we verheugen ons daarop. Ja, man, hoe dwaas kun je zijn?