Rome, Rohani en de ‘gecensureerde’ beelden: vergeet toch Machiavelli niet.

Firenze2Stop de zurigheid, en ontdek de grap. Dat de Italianen naakte beelden bedekken en de Iraanse president Rohani een halal-maaltijd serveren, zou men als een mengeling van koopmansgeest en galante rekkelijkheid kunnen zien,- de eigenschappen die de humus van het humanisme in Italië vormden.
Ik vind het namelijk niet erg dat de commedia dell’arte beoefend wordt in het land dat ons zoveel cultuur heeft geboden, van Dante tot Machiavelli. Italianen zijn (zoals de Grieken) slim, speels, geestig, doortrapt, ironisch en anti-metafysisch. Zonder de Grieken geloofden we nog altijd dat de aarde plat was (sommigen doen dat nog) en zonder de Italiaanse renaissance was er bij ons geen dancing die Bocaccio heet, ere wie ere toekomt.
Vergeten we daarbij niet dat Niccolo Machiavelli niet de platte cynicus was waar hij vandaag voor door gaat, maar een fijnbesnaarde ziel en poëet die, behalve om den brode communicatiestrateeg van Cesare Borgia, ook sonnetten en liefdesgedichten schreef. Voor alles is er de juiste tijd en de juiste gelegenheid.
Dus neen, ik doe niet mee aan die stemmingmakerij om een paar panelen rond een paar halve naakten,- panelen die zo weer opgeruimd zijn na de visite. Ik vind dat amusant en idioot: rechtshangende aanhangers van het Westerse kapitalisme, die moord en brand schreeuwen als iemand een klantvriendelijke maaltijd wordt aangeboden met bijbehorend behang. Om contracten binnen te rijven past men het menu aan volgens de wensen van de klant, daar is toch niks mis mee: men vangt geen vliegen met azijn. Mijn kinderloze suikernonkel, de laatste man die me uit de behoeftigheid kan redden, is vegetariër, en het zou van een ongelooflijke domheid getuigen om hem hutsepot met worst en varkensoren voor te schotelen. Waar zijn onze manieren?
Trojaanse paardenkrachten
FemenDat de Femen-activiste, die in Parijs onder een brug ging hangen uit protest tegen de Iranese schendingen van de mensenrechten, zelf haar broekje en boventopje aan hield, daar erger ik me meer aan. Wat is er dan veranderd? Een jaar geleden toonden de Femenisten nog schaamteloos al wat een vrouw tot vrouw maakt, in de beste Florentijnse traditie, maar nu slaat ook daar de zedigheid toe. Terwijl het in Parijs nu toch niet echt koud is.
Want dat de Mona Lisa echt zou geretoucheerd worden tot een gesluierde dame, dat de politiek echt aan onze vrijheden zou morrelen, en dat heel de vrouwenbeweging bij ons zou imploderen tot een soft sharia-verhaal in naam van de multiculturele harmonie,- dààr moeten we beducht voor zijn. Terwijl Rohani zijn alcoholloze maaltijd naar binnen worgt, en ondanks Keulen, wil ik vrolijke, durvende, uitdagende vrouwen zien op straat, en geen gesluierde Mona Lisa’s.
Voor de rest is Iran, ook al mogen de Fransen er nu veel Peugeots gaan verkopen, een land waar minderjarigen terecht gesteld worden, meisjes vanaf 9, jongens vanaf 15, dus hier zeker geen discriminatie. Kan je met zo’n middeleeuws aandoende negorij zaken doen? Machiavelli zou antwoorden dat de middenklasse die de Peugeots koopt, onvermijdelijk ook een stuk vrijheid zal willen kopen, verbonden aan zo’n bolide. Onder die motorkap zitten Trojaanse paardenkrachten. Zie wat er in het puriteinse China aan het gebeuren is. Prognose: binnen vijf jaar zijn er op het autosalon van Teheran ook halfnaakte babes te zien, en op het web halal-porno (vrouwen in volle actie, maar wel met hoofddoek).
Wat zijn we toch timide en bescheiden, om de decadente, overweldigende kracht van onze beschaving af te meten aan dat triest-troosteloos sharia-gedoe.
Laat ons die Iranese markt overspoelen met Westerse dildo’s en soortgelijken. We verstoppen Petrarca en Bocaccio tussen de speeltjes, en voor ze het beseffen is de Koran een curiositeit en de imam een carnavalsgek.
Ziedaar mijn humanistische visie op de huidige zogenaamde ‘knieval’. Het laconieke afdekken van de Romeinse naakten, voor één dag dus, bewijst zonder meer de superioriteit van onze cultuur en de beweeglijkheid van ons denken.
‘Een idee verstoppen voor de vijand, tot het rijp is om uitgevoerd te worden’: een beter onderschrift van de Romeinse beeldentravestie is er niet te vinden. Getekend Niccolo Machiavelli.
Advertenties

Reacties zijn gesloten.