Vogels versus drones: wat als de luchtoorlog eindigt in een (k)luchtig naspel?

Nu je in de Aldi een drone kan kopen voor 99 euro, staat het wel vast: dit wordt hét hebbeding van 2016. En ook hier zal de drang om te kijken de overhand krijgen op dat oubollig gelul over privacy. Het veralgemeend voyeurisme van de sociale media krijgt eindelijk een concreet verlengstuk in de universele hobby-spionage via de onbemande helikopter met ingebouwde camera. Natuurlijk wilt u weten welke standjes de buren op zondagmorgen bedrijven, neen, zeg niet dat het niet waar is. Nieuwsgierigheid en exhibitionisme zijn de nieuwe kernattitudes waar een nieuwe verbruikerstechnologie zich op richt.
Jammer genoeg beginnen ook criminelen en terroristen dat voordeel te ontdekken, en wordt de drone een prachtige afstand-gestuurde passe-partout om het terrein te verkennen, handtassen te stelen, bommetjes te droppen, kerncentrales onklaar te maken, en zo meer.

Posthumane wereld

Maar nu komt het ding dus echt aanzetten als massaproduct. Het centrum van de actie verplaatst zich dan naar het luchtruim dat, afgezien van de luchtvaart en de ruimtevaart, al sinds het Krijt beheerst wordt door de Aves, ofte de klasse der vogels, zoals u weet, ontstaan uit de dinosauriërs.
Deze biologische verwijzing is niet onbelangrijk. De Nederlandse politie is namelijk roofvogels aan het africhten, meer bepaald arenden, om malafide drones aan te vallen en onschadelijk te maken. Echte beesten dus, tegen elektronica en ijzer. Deze luchtoorlog zal escaleren, want uiteraard zullen de criminelen en terroristen dat wapen passend beantwoorden, hetzij met nog agressievere roofvogels, eventueel gemuteerde exemplaren, of met drones die elke superarend de baas kunnen.

Derde bedrijf, en nu wordt het pas vermakelijk: ook eenden, ganzen, meeuwen, mussen, vinken en nachtuilen zullen zich in het debat mengen. Het is namelijk niet uitgesloten dat bestaande vogelsoorten, naast vliegende insecten zoals libellen, én intelligente vliegtuigjes allerhande, samen een bio-technotoop vormen,- een wereld op zich die uit dat menselijk gekrioel ontsnapt om met nieuwe regels een vrijstaat te vormen van vogelvrijen. Terwijl de menselijke cultuur verder verdort en finaal uitsterft. Wat er eerst uitziet als een Armaggedon en een menselijke totaaloorlog in de lucht, wordt onverwacht beslecht in de creatie van een vrolijke nieuwe, posthumane wereld vol gezoem en gefladder. Probleem opgelost.

Dat nieuwe tussenrijk tussen hemel en aarde kwam al op de proppen in de satire van Aristophanes, genaamd “De Vogels”, opgevoerd in 414 voor Christus. Aristophanes wijst er fijntjes op dat de menselijke beschaving (in zijn geval de Atheense) van boven uit bekeken hoogst futiel is, en dat de projectielen die wij de lucht in schieten ooit wel eens hun doel helemaal zouden kunnen missen en gaan vervogelen. Een onwaarschijnlijke grap die alleen de Grieken konden bedenken.
Na de uitvinding van de muurplug (zie gisteren) als hoogtepunt, gaat het snel bergaf met onze technologische beschaving. Door arenden in te zetten tegen drones, komt het komisch karakter van deze afgang onweerstaanbaar naar boven.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.