“Hier tekenen aub”: waarom Magnette wel degelijk een punt heeft

magnetteDe Walen liggen weer dwars. Waar alle andere 27 EU-lidstaten braafjes instemmen om, op dringend verzoek van EU-commissaris Cecilia Malmström, het CETA-akkoord te ondertekenen, moet België verstek laten omdat de Waalse minister-president Paul Magnette (PS) nog even verder de kleine lettertjes wil lezen. Jawel, omdat België een federale staat is met grote bevoegdheden voor de regio’s/deelstaten (zoals de Vlaams-nationalisten het willen), kunnen die Walen dat zo maar tegenhouden. Waren we toch maar nooit met die staatshervorming begonnen.
Uiteraard weer voer voor Walenhaters en PS-bashers, lees de sociale media erop na en hoor het geronk in liberale en N-VA-middens. Maar hoeveel Vlamingen zouden weten waar dat CETA nu eigenlijk voor staat? Weinigen, want dat is net de bedoeling: Europa gaat nog eens proberen een zaakje in de coulissen te regelen, zoals met die grondwetkwestie uit 2005. In dat jaar stelden Nederland en Frankrijk, tot verbijstering van de Eurocratie, via referendum hun veto tegen het idee van een EU-grondwet die boven de nationale soevereiniteit staat. Dat is niet voor herhaling vatbaar, sindsdien is het woord “referendum” taboe in EU-middens.
Een ultimatum van drie dagen kreeg de Waalse regering, maar Magnette laat zich niet opjagen, en schakelt ook het parlement in, een toegift aan de democratie waar Juncker en C° zich mateloos aan ergeren. Stel u voor dat de verkozenen des volks zich met zo’n materie gaan bemoeien!

Bermuda-driehoek

Heel kort, en wie het allemaal weet mag deze paragraaf overslaan: wat is CETA?
Voluit “Comprehensive Economic and Trade Agreement”, wordt het gepresenteerd als een handelsverdrag tussen de EU en Canada, dat vrij verkeer van goederen en diensten moet mogelijk maken tussen de twee blokken. De facto een enorme uitbreiding dus van de EU-markt, en veel meer mogelijkheden om in Canada ons bier, chocolade en varkensvlees te verkopen, wie kan daar nu tegen zijn?
Wel, dat 1600 bladzijden tellend document waar al sinds 2012 over gepalaverd wordt, telt nogal wat kleine lettertjes. Daaruit blijkt dat het niet alleen over vrijhandel gaat, maar vooral ook over de vraag wat er in dat bier en die chocolade zoal mag. Kwaliteitsnormen en regulering dus. In Europa zijn die behoorlijk streng. Maar als ze in Canada wat rekkelijker zijn omtrent de ingrediënten van chocolade, dan zal het goedkoopste spul de EU-markt overspoelen, ook als er bijvoorbeeld giftige bestanddelen inzitten.

Onze varkensboeren weten eveneens al hoe laat het is: er zijn bij ons regels over kwaliteitsopvolging en dierenwelzijn die het vlees iets duurder maken, doch we hebben het er als consument voor over. Maar in de VS is het bijvoorbeeld toegestaan om varkens in kisten te houden, waarbij ze hun hele leven op spijlen leven. Zit zelf eens heel uw leven in een kist. Een degoutant systeem dat wel bijzonder rendabel is en goedkoop vlees oplevert.
Waarom spreek ik over de VS? Omdat er al een gelijkaardig “vrijhandelsverdrag” bestaat tussen Canada en de VS (plus Mexico), het zogenaamde NAFTA-verdrag, waardoor o.m. die kistvarkens, maar ook ander minderwaardig spul zoals de fameuze plofkippen, de Canadese markt overspoelen. Ik spreek dan nog niet over genetisch gemanipuleerd voedsel.
Dit “vrijhandelssysteem” dwingt dus de partner met hogere kwaliteitsnormen om zijn standaarden naar onder bij te stellen. En het is nog niet gedaan. Het CETA-protocol is maar een voorspel tot het echte werk: een gelijkaardig handelsverdrag tussen de EU en de VS, het TTIP-verdrag, dat in de maak is. Ook daarover wordt groot stilzwijgen bewaard, maar dat onze boeren mogen stoppen met hun scharrelzwijnen, staat dan wel vast, leve de Amerikaanse kistvarkens.
Zo vormen CETA, NAFTA en TTIP een soort Bermuda-driehoek van de vrijhandel, vooral in het belang van de grootindustrie, die onvermijdelijk tot dumpingpraktijken zal leiden en een neerwaartse spiraal inzake productkwaliteit. De consument wordt de grootste pineut.

Uitverkoop van de rechtstaat

Afbeeldingsresultaat voor marlboro nederlandJamaar, zult u zeggen, kunnen wij dan onze regels en normen niet blijven opleggen voor uit Canada en de VS ingevoerde producten? Wel, hier komen we aan het meest disputabele onderdeel van de constructie. Als een investeerder van oordeel is dat de productie- en kwaliteitsregelgeving van een land zijn toegang tot de markt schaadt, kan hij dat land voor een tribunaal brengen en schadevergoeding eisen. Dit systeem, bekend als ISDS (“Investor State Dispute Settlement”) staat dus boven de nationale rechtspraak, en kan een staat dwingen tot enorme boetes op de kap van de belastingbetaler, waardoor men wel twee keer zal nadenken om die normen op te leggen.
U ziet de adder onder het gras: als pakweg de Amerikaanse tabaksgigant Philip Morris een optrekje heeft in België, en we zouden de sigarettenverkoop nog meer willen ontraden, dan dagen ze België gewoon voor het ISDS-tribunaal. Of denk aan Facebook en de privacy-kwestie. Onze KMO’s spelen hier gewoon niet meer mee: de macht wordt afgestaan aan de internationale grootbedrijven die hun regels opleggen.
De dreiging dat dit tot een complete ondergraving van de rechtstaat en haar burgerlijke controle leidt, in het voordeel van de multinationals en hun lobbyisten, is zo ernstig dat elf Canadese academische experten op vlak van vrijhandelsakkoorden in een open brief de regeringen van Wallonië en België bezweren om zich te blijven verzetten tegen het CETA-verdrag, en speciaal het ingebouwde ISDS-protocol.

Maar Juncker en C° laten niet af en voeren de druk op. En zo wil de ironie dat de EU, die zich steeds meer als een irritante regelneef opdrong, nu heel haar politieke macht verkwanselt aan een dictaat van de Philip Morrissen, de Monsanto’s, de ExxonMobil’s en de McDonalds van deze wereld. Is het dat wat we willen?
Besluit: ook al steekt de PS hier als federale oppositiepartij misschien graag stokken in de wielen, Magnette heeft een punt. Zo’n ingrijpende (en onomkeerbare) beslissing is minstens een parlementair debat waard, een publieke discussie en ja, waarom niet, een referendum. Het is bij de EU zoals met peuters: hoe stiller ze zijn, hoe meer je mag gaan kijken wat ze uitspoken. Zwijgen is toestemmen. Waar zijn nu al die EU-sceptici die voorheen de grote trom van de nationale soevereiniteit roerden?

Advertenties

84 Reacties op ““Hier tekenen aub”: waarom Magnette wel degelijk een punt heeft

 1. De N-VA is al zodanig verknocht aan haar federale inbedding dat zelfs Bourgeois niet meer beseft wat autonomie en soevereiniteit betekenen.
  Die CETA-besprekingen zijn blijkbaar gestart in 2012. Wat belette de openbare VRT een documentaire, met een wekelijkse aflevering, te maken over deze 1.600 blz. Als er geld genoeg is voor Familie, Spelen, koers, quizzen, voetbal, enz. kan dit evengoed voor internationale verdragen.
  Toegegeven, door het hardnekkige verzet van de PS, verneem ik nu iets van deze onderhandelingen. Zo niet, was dit contract geruisloos gepasseerd voor 99,99% van de Vlamingen en de rest van de EU-burgers, weet ik zeker.

 2. siegfried verbeke

  Dank u voor de beknopte en glasheldere uiteenzetting. Das habe ich nicht gewusst! Waarom lees ik dat nu voor de eerste keer? Waarom lieten NVA, VB, Groen, enz. niets of weinig van zich horen? Wij zijn inderdaad een echt k…volk.

 3. Nee, we willen niet dat de EU zijn politieke macht verkwanselt aan dictaten van Morrison, Monsanto e.a.. Maar, het is toch al lang zover. Dictaten kunnen niet alleen met verdragen meer geïnstitutionaliseerd en rendabeler worden , ook kan de politieke macht nog wat zwakker. Maar hoelang is er nu al discussie over bijvoorbeeld het gebruik van dat glyfosaat van Monsanto ? Sinds 2000 ? Monsanto en zijn krachtige politieke lobby, kreeg die ook hier wat dat betreft geen groen licht tot eind 2017?
  Een parlementair debat ? Tja, daar kan ik moeilijk in geloven. Er zal krachtiger verzet nodig zijn.

 4. Ik snap iets niet. Ik lees nooit in de pers waarover dat verdrag inhoudelijk gaat. Ik denk dat er aan dergelijke verdragen sowieso nadelen verbonden zijn. Dat lijkt me onvermijdelijk.Vraag is of de voordelen groter zijn. Maar is Canada nu ineens een soort ontwikkelingsland waar ze nog nooit gehoord hebben van dierenrechten, milieu en voedsleveilighiedsnormen ? Ik betwijfel dat. Consumentenbonden en zeker syndicaten laten na te internationaliseren, en lopen decennia achter op de bedrijven. De Leeuw en Calvo zouden daar beter hun latijn insteken ipv hier achterhoedegevechten te voeren en het onverdedigbare te verdedigen. En wanneer gaan Magnette en Co eindelijk eens aan de tewerkstelling in Wallonië denken ? Als ze hun aandeel in de Belgische export optrekken van 12 naar 20% zijn ze daar uit de miserie. En ik ben er zeker van dat het kwaliteitsbewustzijn van de consument toeneemt. Steeds minder mensen willen met stront gevoerde kippen eten, en de poulet de Bresse, alhoewel poepduur, valt al jaren niet meer aan te slepen. Dus met die scharrelvarkens zal het wel meevallen, en misschien kunnen we ons overtollig fruit wel kwijt in Canada. En door internet kunnen actieve consulentengroepen die multinationals in de gaten houden, zodat ze oppassen wat ze doen. Maar 1 ding weet ik zeker, en de geschiedenis bewijst het : als handel en commerce bloeien, bloeien de schone kunsten en hebben de mensen het beter, ze zijn gezonder en leven langer, en ze zijn rijker, ook al zijn de herverdelingscriteria zeker niet perfect. Magnette zou beter dat voor ogen houden ipv de principeruiter te spelen met als enig doel de opkomende concurrent PTB de pas af de snijden. Want het kapitalisme heeft zware nadelen, maar het communisme, dat was pas een regelrechte ramp, en dat zijn we hier allemaal aan het vergeten. Ooit gegeten, excuus gevreten, in de vroegere USSR, Johan. Je mocht al blij zijn dat je de tafel levend verliet…

  • Mooi, Hans. Van alle reacties hier gepost, ben jij samen met Fend precies de enige met een beetje inzicht, en vooral een realistische kijk op de zaak.
   Het is natuurlijk makkelijker om hier “IK STEUN MAGNETTE” te posten zonder eigenlijk nog maar te weten hoe de vork in de steel zit. Bedankt voor uw visie.

   • Ja Jeroen en het is nog makkelijker CETA gewoon te aanvaarden zonder te weten wat er eigenlijk in dat 1700 blz verdrag voor positiefs staat? Iedereen heeft het altijd wel over die Waal Magnette! Maar dat is de enige die de mensen hun ogen opentrekt ‘althans voor een deel’. Of kun jij het even ‘in’t kort’ uitleggen?

  • Lieven Pauwels

   De Canadezen zijn in ‘tzak gezet met hun verdrag met de Amerikanen wat hun jaarlijks miljoenen dollars kost en willen met dit verdrag met europa een beetje uit de wind raken in de hoop dat die amerikaanse firmas me canadese filialen hun aandacht op europa gaan spitsen. Een nice land als Canada heeft ook krokodillen als politiekers dus beware!

  • niko de rijke

   probeer deze eens. Of chomsky (toch niet de minste) zijn commentaar hierop. Ik geloof niet in “hoe rijker de rijken hoe beter voor ons”, Het geld vloeit gewoon terug naar de andere rijken. De levensstandaard en koopkracht gaat er op achteruit en zorgt er voor dat mensen naar die goedkope producten moeten grijpen. Als de EU echt wanpraktijken zoals van bv hp,google, facebook,…. wil aanpakken, kan ze dit verdrag niet tolereren. Het is de taak van onze regering ons te beschermen, vergeet ook niet dat ongezonde voeding ook weerslag heeft op onze sociale zekerheid, kwalitatieve producten worden vervangen door wegwerp . Sta je hier ook achter?
   Kijk naar caterpillar en Ing. De winst vloeit helemaal niet terug naar de gewone mensen. Soit bekijk de filmpjes maar. Je kan veel zeggen tegen magnette maar hier is moed voor nodig. Ook 12 canadese academici vragen magnette bij zijn mening te blijven. Zij hebben al ondervonden wat het resultaat is van NAFTA.

 5. Ingrid de Mulder

  Trots op mr Magnette samen met 4 miljoen anderen.

 6. @ Hans Becu: Er is en ik heb niets tegen het CETA-verdrag an sich. Het is de adder onder het gras, met name het ISDS-protocol waartegen men zich beter verzet. En daarin heeft Magnette wel gelijk. 90% van de bevolking weet niet eens waarover het CETA-verdrag gaat, en 9,99% van de 10% overige weet niets van het ingebouwde ISDS-protocol. Zoals Johan het omschrijft: ‘Het is bij de EU zoals met peuters: hoe stiller ze zijn, hoe meer je mag gaan kijken wat ze uitspoken.”

 7. Mijn volledige steun en begrip!

 8. De Waele Nadia

  Weinig weten wat het te betekenen heeft en toch veroordelen, mijn vader schreef ooit een boek ” En de schapen zien de wol niet” toepasselijke titel

 9. viviane balthazar

  oneindig veel respect voor Magnette ! Hou het been stijf ! veel liefs uit Gent

 10. De Nijs Kathleen

  ik sluit me hier aan , groot gelijk. ze hebben ons al genoeg afgenomen dit nemen we niet zo maar.

 11. Waar eindigt dit? Nieuwe kankers op komst? Etc..

 12. De Graeve Freddy

  Weer eens een politieke les: 17 staten hebben het verdrag getekend zonder het gelezen en/of begrepen te hebben waarover het gaat. Zo iets in de aard van..die anderen hebben het getekend dus zal het wel goed zijn. Ik denk niet dat het de eerste keer is dat overeenkomsten/contracten getekend worden door regeringen zonder dat ze eigenlijk in detail weten waarover het gaat..ik denk maar aan alle contracten die bestaan bij de vorming van de EU (toch begrijpelijk dat de meeste regeringen niet vonden dat men de mening van het volk moesten horen via referenda.

 13. De Cock Marleen

  Ik steun jullie volledig!

 14. Ik zeg ook NEEN

 15. Le Roy Helene

  Geen multinationals die ons de les hoeven te spellen om hun zakken nog meer te vullen en ons onderdanig te maken . Ik wïl gezond eten , drinken en leven !

 16. Monique Buekers

  mensen reageren als een kudde onwetenden en laten zich achter de meest bizarre ideeën scharen, zonder te weten dat ze hun eigen ondergang ondertekenen !

 17. Werp een ander licht op de zaak, toch eens nadenken.

 18. Steven Keteleer

  Ik denk dat de zeer slechte media in Vlaanderen, en misschien ook België aan de oorzaak liggen van dit massaal onweten van de mensen en hun vertegenwoordigers. Onze journalisten zitten liever in TV-shows en spelletjes. De programma’s op TV mogen niet veel langer dan een half uur duren, en dan nog bestaan ze uit verschillende blokken van dan eens de ene volgen en dan de andere, want anders blijft het te lang gaan over één thema, en daar kan de Vlaming niet mee om. Een democratie is ten slotte maar de Domste Gemene Deler van een bevolking, dus eigenlijk kan je het die vertegenwoordigers niet kwalijk nemen. Vandaar de noodzaak aan diepgravende en ernstige programma’s over heel actuele thema’s als TTIP, CETA, menselijke overbevolking, agro-fascisme, verstedelijking, klimaatopwarming enz. Allemaal thema’s die met elkaar verbonden zijn in deze geglobaliseerde wereld.

 19. Gilbert SIMAL

  Ik ben 100 % akkoord met Magnette met NEEN te zeggen op dit bijkomende vuiligheid.

 20. Patrik Niels

  Ik kan alleen maar blij zijn met deze wakeup call van Magnette. Hoog tijd om nee te zeggen tegen de dictatuur van grote multinationals en op zijn minst in debat te gaan.

 21. De Jonge Pascal

  ik zeg ook NEEN

 22. Jammer van de slechte communicatie over de kern van de zaak. Dat België een mal figuur slaat in Europa door het akkoord onmogelijk te maken dank zij de ‘Neen’ van Magnette, komt overvloedig in het nieuws. Dat het rond levenskwaliteit draait en de overheersing van de vrije markt, dat wordt niet gezegd … en ze weten maar al te goed waarom! Wij verkiezen kwaliteit boven de dominantie van de grote kapitalen. Zo simpel kan het leven zijn.
  Steun aan Magnette! Neen aan zulke verdragen, want CETA zet de poort wagenwijd open voor TTIP.

 23. Aan al de Magnette fans 2 vragen :
  Wat zijn eigenlijk uw feitelijke argumenten om M te steunen ?
  Mocht de PS. in de federale regering zitten, was M dan ook dwars gaan liggen ?
  Ik wacht met spanning.

  • siegfried verbeke

   Ik begrijp deze reactie niet goed. Ik, simpele duif, dacht dat Sanctorum deze argumenten toch duidelijk uiteengezet had.

 24. Paul Magnette houd het CETA acoord maar mooi tegen daar hebben veel mensen veel respct voor en vele mensen scharen zich achter je veel succes toegewenst

 25. onze economie gaat slecht ze en dan willen ze ons overspoelen met canadees brol en beter onze eigen producten consumeren ceta acoord weigeren

 26. Christine Herreman

  Toch één Belg die weet waar hij mee bezig is.ik sta er voor 100% achter.Blijven weigeren!!!

 27. julien verhoeven

  Jaren geleden voorspelde ik reeds wat er nu allemaal staat te gebeuren .

 28. Staf Van Hove

  Grote meneer en held! Bedankt PS !!!!!

 29. Vol houden Magnette en je niet laten onder druk zetten . Niet tekenen

 30. Magda Meuleman

  Vol houden Meneer Magnette, ik ben Vlaming en sta volledig achter U! CETA en TTIP mogen er niet doorkomen!

 31. Louis verlinden

  Ik steun de Waalse minister 200%

 32. Mijn steun krijgt meneer Magnette en ik hoop dat hij vol houden zal….

 33. ik steun minister Magnette

 34. VERMOESEN Herman

  Mij verbaast het in deze toch ingewikkelde materie hoe de mening van de Boerenbond luidt !

 35. Alle andere sociaaldemocraten in de Eu zijn idioten, behalve Magnette. Tja…

 36. Dat Europa al heel wat geraliseerd heeft om het Kapitaal gewillig te zijn blijkt uit feiten. Dat Europa daar bovenop de inkomens van duizenden en de volksgezondheid van milijoenen bedreigt door het sluipend gif van gewetenloze Amerikaanse en Canadese multinationals binnen te halen is wraakroepend. Naast alle kankers die we reeds kennen is dit er ene bij!
  Heer Magnette houd vol ! U dient een zeer humane zaak.

  • Sluipend gif en kankers. Sedert wanneer is er een causaal verband tss. Multinationals en kanker ? Hoe evolueren de kankercijfers eigenlijk,,weet u dat wel ? Zonder voedselindustrie is de wereldbevolking niet te voeden, en van diepgevroren boontjes van Iglo (Unilever) krijg je geen kanker. En als je toch kanker krijgt, wordt de medicatie ertegen ook geproduceerd door multinationals. Emo-gezever.

 37. lugarde De Lens

  Deze globalisering confronteert ons ook nauwelijks met de omstandigheden waarin producten elders ter wereld geproduceerd worden. Nu is dat in Canada meestal niet zo’n probleem, maar we hebben tal van handelsverdragen met landen waarin er erg gevaarlijke arbeidsomstandigheden zijn. De invoerders doen er alles aan om dat te verdoezelen. We zien het merk, maar niet de moderne slavenarbeid die achter het merk steekt, of het verdwijnen van onze industrie als gevolg van die sociale dumping. Die dumping is overigens nét zozeer het resultaat van onze eigen hang naar goedkoop als van de multinationals die landen tegen elkaar uitspelen.

 38. Juicht Vlaanderen juicht. Dankzij Magnette is België de facto een confederatie geworden.

  • Ja, inderdaad! Ik snap dus niet waarom de NVA’ers zo verbolgen zijn. Zij willen toch dat de regio’s meer inspraak krijgen, ook binnen Europa?

   • Mocht de nva zoiets doen, het kot was te klein. En als ze zulks zouden doen, past het tenminste nog in hun confederale logica. De Ps daarentegen heeft altijd de mond vol over België, tot het hun niet zint. La Belgique a la carte dus. Snapt u het nu ?

 39. Verbazing stijgt bij elke reactie. Magnette kan zich eens goed laten gelden, la petite Wallonie, wetende dat het verdrag 90% in voordeel van Vlaanderen is , komt die actie van M. me veel minder humaan voor dan hier wordt opgevoerd. Humaan! De multinationals waar zo naar wordt gewezen, en terecht, zijn werkzaam, met of zonder dit verdrag,

 40. M., le petit Nigel Farage.

 41. profpauljanssens

  Zelfs Tusk heeft het begrepen: Magnette handelt uit electoralisme na peilingen die de opmars van de PTB in Wallonië bevestigen. Zijn Waalse partijgenoten hadden nochtans het handelsverdrag met Canada in het Europees Parlement goedgekeurd, zoals de overige socialisten fracties. Wat een komedie!

  • Aan het communautaire gekwakkel zal Tusk zich niet wagen in tegenstelling tot de internationale pers.

 42. Ben geen fan van dhr. Magnette. Maar deze houding verdient respect, chapeau.
  Europa moet hem dankbaar zijn, enkel met transparantie en respekt voor haar burgers heeft de EU toekomst.

 43. Bravo Magnette, volhouden… save Europe from thuis criminals…
  Everybody Say NO to ceta

 44. Stalmans A

  Hopelijk houden ze het been stijf , en geven ze niet toe , we worden al genoeg bestolen en bedrogen

 45. Akkoord met Magnette

 46. Magnet liegt, van 2009 tot en met 2013 heeft de vorige regering (PS) mee de onderhandelingen gevoerd van CETA en er waren wel bezwaren op bepaalde punten zoals bij ongeveer alle landen. Canada is ook niet met alle punten van het verdrag gelukkig, maar in zijn geheel is dit een zeer goed verdrag. Magnet speelt een bekrompen ps spelletje sinds zij in de oppositie zitten, regering en vooral Vlaanderen pesten. We moeten in Vlaanderen er alles aan doen dat de rekening voor deze pesterij naar de pester gaat.
  Francis.

 47. Volledig akkoord met Magnette ! ‘k Hoop ook dat het NEE wordt !

 48. Dapper van Magnet! Mijn steun heeft hij alvast!

 49. waar tekenen?

 50. tony pimenta

  CETA-akkoord? als gewone burger nooit van gehoord laat staan iets goedkeuren waar je geen flauw benul van hebt over wat je eigenlijk in huis haalt. Afvoeren en eerst iedereen degelijk informeren en de democratische regels respecteren aub!!!

 51. België haalt de internationale pers weer eens met communautair gekibbel! Ja, economie is belangrijk. Maar ook in Vlaanderen zijn er mensen die milieu, voedselveiligheid, dierenwelzijn, werkomstandigheden en democratie belangrijk vinden. Bonnes négociations, Monsieur Paul Magnette!

  • Monsieur Paul Magnette heeft zich tot nu toe nog nooit van die kant laten zien, Verdacht , maar enfin als de nieuwe Che Quevara dan toch mocht zijn geboren, dan moet ondertussen nog worden gewacht op de uitkomsten van onderhandelingen met EU.

 52. sanctorum, wat gebeurt er ? 60 reacties op je artikel, dat moet wel een record zijn. Een communistische invasie ? Of hebben de linkse progressivolo’s behoefte aan wat andere lectuur dan De Morgen, het parochieblad van de linkse kerk? In ben vooral onder de indruk van de intellectuele argumentatie van de steunbetuigingen aan M. Ik vraag me alleen weer iets af. Die onderhandelingen lopen sinds 2009. En 1 week voor de zaak gefinaliseerd moet worden, wordt Paulus M van zijn paard gebliksemd…. Wat een gezever. Mijn prijs voor de onnozelste reactie gaat naar Tony Pimenta. Die is te lui om zich te informeren, dus afvoeren die handel. Niet te geloven. En zeggen dat dat soort linkse lui voorstander zijn van burgerdemocratie, inspraak, participatie… les indignados bobo op hun luie progressieve kont. Help. Dit is 10 keer erger dan Trump.

 53. Ann Scheirlinck

  Geen Ceta!
  Zorg dragen voor onze streekgebonden producten en voor onze gezondheid!

 54. Frank Oscar

  Hoeveel van alle mensen die in zitten met onze economie, bestellen kledij, electronica, boeken, multi-media… enz. online ? Hoeveel van jullie gaan naar rommel winkels zoals de Primark ? Wie ook maar één van deze dingen gedaan heeft, verliest zijn recht van spreken over dit onderwerp. Sven De Leyer haalde het al aan, gaan staken voor een beter leven/ economie en met je rode of groene jas nog aan ,massaal gaan shoppen in de Primark.
  Nog iets, moesten jullie allemaal zo inzitten met de kwaliteit van een product, dan zou je brood bij een warme bakker, vlees bij de slager en bereide gerechten bij een traiteur halen ipv naar een supermarkt. Deze week nog op TV … olijfolies uit de supermarkt, de meeste trokken op niets, Bertoli, slechtste van allemaal… wordt wel massaal gekocht door velen, als het maar goedkoop is, he ?
  Hoe dom kun je zijn. Heeft iemand zich al afgevraagd, waarom Magnette nu pas met dit op de proppen komt. Denk een goed na….
  Denk ook eens eerlijk… moest dit nu van de NVA komen, hoe zouden jullie dan reageren…
  Domme domme mensen… ik word er niet goed van.

  • Frank, U verdient een Oscar. Maar gezond nadenken helpt niet tegen de tijdgeest gedomineerd door linkse doemdenkers die niet gehinderd door enige kennis van zaken zich bezondigen aan de grofste veralgemeningen , daarbij voortdurend intentieprocessen makend, een misselijk makende selectieve verontwaardiging, en gemoraliseer ipv geargumenteer. En dan de Ps : die gingen met gezwollen borst vooruit België verdedigen totterdood, en nu…de pot op met la Belgique. Dat moest idd. De nva eens doen. Zum kotsen.

 55. De Grootste Stefaan

  De belangrijkste reden waarom de PS zo fel reageert, is niet inhoudelijk, maar omdat men zich als flinks en links wil profileren ten aanzien van de PTB, die ondertussen 13 % haalt in de opiniepeilingen. Het is voor de PS een overlevingsgevecht. Dat men op die manier de federale regering een hak kan zetten is mooi meegenomen. En de de Belgische goederenhandel met Canada is sowieso 90 % Vlaams. Drie keren winst dus.

 56. Wat de beweegredenen van Magnette ook zijn, CETA zoals het ervoor staat, MOET tegengehouden/geboycot/gesaboteerd worden.
  Punt andere lijn.
  Een stem tegen CETA is een stem voor mens en milieu.
  Het geeft gewetenloze multinationals te veel macht (Dat zorgt ervoor dat bedrijven straks landen voor een speciale rechtbank kunnen dagen als nationale wetgeving hun bedrijfsbelangen schaadt. Dat landen met hun wetgeving de veiligheid en de gezondheid van hun inwoners of het milieu wilden beschermen, is dan van geen tel.)
  Dit soort regelingen zijn volgens de onderhandelaars nodig omdat verdragen als CETA en TTIP duizenden jobs zouden opleveren en de economie zouden doen groeien. Zóuden. Eerdere vrijhandelsverdragen, zoals NAFTA (tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico), leren ons dat dat resulteert in minder jobs, slechtere arbeidsomstandigheden en lagere lonen voor de jobs die overblijven. Het enige wat CETA dient is nog walgelijker meer winst voor een kleine groep ten kost van mens en milieu.
  Wat de beweegredenen van Magnette ook zijn, CETA zoals het ervoor staat, MOET tegengehouden/geboycot/gesaboteerd worden.
  Punt andere lijn.
  Al de rest is naast de kwestie en mij geen discussie/reactie waard.

 57. Aan alle Magnette fans. Jullie hebben geen gram kritische zin en gezond verstand. In de pers wordt de schijn gewekt dat held M eenzijdig van alles uit de brand sleept en het akkoord in positieve zin “corrigeert” . Twee man en en paardenkopvan de Waalse regering gaan in een paar dagen in bun eentje rechttrekken wat de honderden andere toppolitici (waaronder ook socialisten), specialisten, technici en juristen niet hebben gekund in onderhandelingen die jaren geduurd hebben. Dat is fysiek en intellectueel onmogelijk, en het doet bij mij huizenhoge vragen rijzen over de kwaliteit van onze pers die ons daarover “informeert”, en een grof binnenlands politiek spel van de Ps voorstelt als een nobele weerstand tegen … een echte schande. Een week geleden had M het akkoord nog niet eens gelezen. En mag de vraag eens gesteld worden wat al die PS Europarlementairen daar zitten te doen, en waarom onze “progressieve kwaliteitspers” aan dit o zo belangrijke akkoord geen woord aandacht heeft besteed, tot Popol van zijn socialistische kloten begon te maken om de PTB links voorbij te steken. Trouwens, hoeveel vragen hebben de betweters van Groen zoals Calvo en andere linkse populisten zoals Mertens’ en Hedebouw daarover gesteld in het parlement ? Normaal halen ze met een bagatel de pers, zoals met de Turteltaks, maar voor zoiets belangrijks…
  En nu maar progressief hysterisch doen. Als het maar tegen de “kapitalisten” is. Het neomarxisme is duidelijk in opmars, en het wordt tijd dat de geschiedenis van het Marxisme en de rampen die het heeft aangericht weer bovengehaald wordt. Onze samenleving is nooit gedemarxiseerd, en dat wordt dringend tijd.

 58. ophangen de regering maar ook die Europese zakkenvullers ,

 59. Prachtig tekstje gelezen in Le Figaro van 22/23 oktober:
  WChers amis wallons, montrez-vous magnanomes envers des voisins nécessiteux. Prêtez-nous Paul Magnette pour cette élection de 2017 dont les enjeux essentiels sont d’ores et déja évacués par nos candidats. Il est prédestiné. Le siège de la présidence walonne, la Maison jamboise à Namur, est surnommé l’Élysette!👍👏

 60. Helemaal gelijk

 61. Leijnen Jozef

  Voor al de onwetenden ga naar de web-site van het Vlaams parlement en lees het verslag van 27/01/2015 in de commissie vergadering van Buitenlandse handel “Interpellatie over de gevolgen van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) voor Vlaanderen
  van Güler Turan aan minister Geert Bourgeois”
  Zij die nu beweren dat ze slechts 14 dagen de tijd hadden om hun bezwaren te uiten nemen een serieus loopje met de waarheid.
  De bezwaren van Magnette werden reeds oeverloos weerlegd en de teksten gewijzigd en aangepast in vele commissie van het Vlaams Parlement. Waar waren de Walen toen?????

 62. walter maes

  Johan trekt hier de rood-groene kaart. Het is zijn recht. Maar of hij gelijk heeft is een andere kwestie. De medaille heeft altijd twee kanten.

 63. Of de handel zo hard gaat veranderen met of zonder het verdrag betwijfel ik. In dit handelsverdrag net zoals in de zo vele andere handelsverdragen gaat het vooral over het ISDS (Hier ICS genoemd). Het zorgt ervoor dat grote bedrijven eerst moeten worden geïnformeerd en geraadpleegt voor de politiek beslissingen mak nemen die hun aanbelangen. Daarnaast kunnen ze (drijgen met) rechtzaken aan (te) spannen tegen elke regel die hun potentiële winst kan aantasten. Milieu, sociale rechten ed zijn hier ondergeschikt aan.
  Grote bedrijven zijn nu al machtiger dan vele kleine en zelfs middelgrote staten, verdragen zoals CETA, TTIP (TPP, NAFTA,…) en TISA gaan deze macht van bedrijven enkel versterken.

  Wat de potentiële $€ winst betreft, in de VS is de ganse winst sinds 1998 naar de top 1% gegaan, de gewone man is er (inflatie meegerekend) op achteruit gegaan². Is dit wat we willen? Meer macht van de top 0.1% en ons de 99.9% het laatste restje van (schijn) democratische ‘macht’ verder beknotten/afpakken? Grote bedrijven zijn nu al machtiger dan vele kleine en zelfs middelgrote staten, verdragen zoals CETA, TTIP (TPP, NAFTA,…) en TISA gaan deze macht van bedrijven enkel versterken.
  Handel ja, ISDS ed neen!!!
  ²https://en.wikipedia.org/wiki/Household_income_in_the_United_States#/media/File:US_Real_Household_Median_Income_thru_2014.png

 64. sorry mijn gegevens gaan over familie-inkomen, aangezien de grootte van de families is afgenomen met ong 1% over de periode waarover ik spreek, moet je de trend een klein beetje naar beneden brengen, maar nog steeds blijft de trend dalend!
  Vooral ook het aandeel van het BNP dat naar lonen ed gaat neemt sterk af, dit is een nog duidelijker signaal dat het geld steeds meer en meer gaat naar diegene die aan de top staat en minder naar de gewone man/vrouw. Bedrijven hebben minder en minder nood aan arbeiders en vele soorten van bedienden, enz als de trend zich doorzet verwacht ik Bangladese tot zelfs palestijnse ghetto toestanden in zowat de hele wereld incl (grote delen van) het westen binnen dit en een paar decenia maximaal. Door de ISDS clausule zijn wij (of onze polictici) aan handen en voeten gebonden en onvermogend om hier ook maar het minste tegen te (proberen te) ondernemen.

 65. Eindelijk iemand met doorzicht. Hopelijk laat hij zich niet ontmoedigen. Proficiat doe verder zo.

 66. om het stilzwijgen over TTIP te doorbreken, de onderhandelingsteksten staan online http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230. CETA stond trouwens al maanden online. Los daarvan is het maar de vraag of zo’n handelsakkoord voor de consument uberhaupt veel economisch voordeel oplevert. De overheid gaat inkomsten via de invoerrechten derven, de bedrijven keren de uitgespaarde invoerrechten uit aan hun aandeelhouders ipv aan de consument door te rekenen en wie betaalt dan uiteindelijk het gat in de begroting vanwege de verminderde overheidsinkomsten….

 67. marnix Hongerloot

  Hou je been stijf en proficiat MR Magnet