Trump als moderne Caligula: jammer dat de grappigste president zo’n vervelende neveneffecten heeft

Met Trump konden wij, liefhebbers van aangebrande humor, aanvankelijk nog lachen, en de gebreide kutmutsen wekten zelfs mijn sympathie op voor de door weldenkend links verbanvloekte Donald, tegelijk seksist, racist en fascist. Zo lang Trump erop los tweette, de ene leugen-om-bestwil na de andere verkondigde, en ondertussen zijn beleid door zijn eigen partij gekortwiekt zag, wat hem dan weer geen barst leek te kunnen schelen, vond ik hem echt vermakelijk en zelfs een zegen voor de politieke diversiteit.

CaligulaMaar zo’n gekke VS-president heeft wereldwijd natuurlijk ook wel macht en invloed. En dan moet ik denken aan Gaius Caesar Augustus Germanicus, bijgenaamd Caligula, Romeins keizer uit het begin van onze tijdrekening en ook begonnen als “anti-establishment”-figuur die graag het volk achter zich had, via het bekende brood en spelen, én een viscerale afkeer van alles wat naar democratie rook.

Gaandeweg ontpopte hij zich tot een absolute tiran met megalomane trekjes, niet gehinderd door enig militair-strategisch inzicht, en met een voorliefde voor groteske bedenksels waarmee hij alleszins steeds weer de show stal. Zo liet hij zijn troepen mosselen verzamelen aan de Vlaamse kust (!), als bewijs van een succesvolle veldtocht aan de Noordzee. En natuurlijk kent iedereen de befaamde (maar door biografen wellicht gefantaseerde) legende van de keizer die zijn paard tot consul benoemde. Een metafoor voor zijn afkeer van de senaat waarmee hij doorlopend in de clinch lag.

De laatste jaren van zijn bewind werden gekenmerkt door despotische willekeur van een zelfs voor die tijd ongekende wreedheid, -vergeet keizer Nero,-: arrestaties, folteringen, terechtstellingen van politieke tegenstanders, waarbij Caligula een nieuwigheid ontdekte om het volk aan zijn kant te houden: de Jodenhaat, die model zou staan voor de latere vervolging van de Christenen. Zo’n interne publieke vijand, dat staat nu eenmaal goed voor een volksmenner die zich probleemloos van alternatieve waarheden bedient. Het lijdt geen twijfel: Caligula was de Trump van zijn tijd.

Nog meer terreur in Europa

Trump_Netanyahu_FoxNewsMinstens twee actuele heersers hebben de waanzin van Donald Trump goed naar waarde weten te schatten. De eerste heet Benjamin Netanyahu, premier van Israël. Al tijdens de verkiezingscampagne liet Trump weten geen moeite te hebben met de (door de VN als illegaal beschouwde) Joodse nederzettingen. Kort na zijn verkiezingszege benoemde hij een uitgesproken voorstander tot ambassadeur in Israël. David Friedman doneerde zelfs geld voor Beit El, waar fanatieke kolonisten op religieuze gronden elke Palestijnse claim op ‘hun’ land verwerpen. Een andere donateur is Trumps Joodse schoonzoon Jared Kushner, door de president benoemd tot zijn speciale gezant in het Midden-Oosten.

De installatie van Donald Trump is een ramp voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, maar een zegen voor de zionistisch geïnspireerde expansieplannen van de Israëlische rechterzijde, die op termijn een totale annexatie van oostelijk Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook beoogt.

Dat is voor Europa alleen maar slecht nieuws: de van elke toekomst beroofde Palestijnen zullen zich gefrustreerd in de armen storten van het moslimterrorisme (waar ze zich tot hier toe min of meer van distantieerden), en een nieuwe generatie Jihadisten naar onze kontreien sturen, via IS als tussenstation, of iets anders. Het zal Trump een zorg zijn, hij zal mosselschelpen verzamelen en nog eens een kwinkslag over het hellegat Brussel-België ten beste geven.

Nog meer asielzoekers voor de deur

zenuwgasDe tweede potentaat die alleen maar blij wordt van de gekke Donald en diens groteske amoraliteit, heet Bashar al-Assad, president van Syrië, of wat daarvan over schiet. Met Rusland als ruggensteun is Assad een nooit geziene massaslachting begonnen jegens zijn eigen volk dat in opstand kwam. Na zes jaar burgeroorlog zijn meer dan zes miljoen Syriërs op de vlucht. Vijf miljoen in de buurlanden, en ondertussen meer dan één miljoen in Europa. Meer nog dan voor IS, zijn ze gaan lopen voor hun eigen president, het is een waarheid die we maar beter onder ogen zien. Vreselijke beelden bereiken ons nu, na een tweevoudig bombardement met gifgas op het stadje Khan Shaykhun, in de provincie Idlib. Louter burgerslachtoffers. Een tweede maal werden zelfs een ziekenhuis en twee spoedzorgcentra onder vuur genomen.

Specialisten vermoeden, aan de hand van de symptomen, dat het om zenuwgas (Sarin) gaat, een goedje met een verschrikkelijke uitwerking dat in hoofdzaak de burgerbevolking treft, vooral veel kinderen ook. Uiteraard ontkent Assad alles staalhard, zoals we van hem gewoon zijn, hierin gevolgd door een aantal nuttige idioten ten onzent die weerom beweren dat “het allemaal in scène is gezet door de rebellen”.

Wat er ook van zijn, de Syriërs die gebleven zijn, en het nog kunnen, zullen meer dan ooit de oversteek naar Europa willen wagen, hoe zou u zelf zijn. Andermaal: Donald Trump, die Assad niet langer beschouwt als een probleem maar als een deel van de oplossing (Endlösung), zal mosselschelpen rapen. Wij zullen nog meer overspoeld worden met radeloze mensen. Meer terreur, meer asielzoekers, dank u, Donald.

In tegenstelling tot hun Amerikaanse beschermheer, zijn Netanyahu en Assad allerminst gaga. Het zijn sluwe, gewetensloze opportunisten die de gril van de geschiedenis, genaamd Donald Trump, als een godsgeschenk zien en zullen weten te exploiteren.

Het Caligulagehalte van Donald Trump zal zich vooral doen gevoelen buiten de grenzen van Amerika. Zij hebben er ten minste nog voor gekozen, wij niet. Jammer dat de grappigste VS-president ooit, zo’n vervelende neveneffecten heeft. Toch een doordenker voor de rechtse Trump-fans in Europa.

Advertenties

8 Reacties op “Trump als moderne Caligula: jammer dat de grappigste president zo’n vervelende neveneffecten heeft

 1. Klopt als een bus Johan. Om stil van te worden….Als je daar de gedachte aan koppelt dat een volk de heersers krijgt die het verdient, dan moeten er toch wel heel veel dommeriken zijn 🙂

 2. siegfried verbeke

  Vergeet u niet even dat Trump democratisch verkozen werd (volgens het amerikaanse kiessysteem)? De doorsnee-amerikaan heeft Hillary Clinton (en haar soort) gedumpt.
  Verder hanteert Trump de feiten inderdaad op zijn specifieke manier. Doen de meeste politiekers dat ook niet?
  Ik vind het natuurlijk ook erg dat Trump de zionistische kaart trekt, maar hij vertolkt daarmee de opvatting van zijn filo-semitische landgenoten. Wat doet Europa ten gunste van de Palestijnen meer dan holle praatjes verkopen?
  Trump vergelijken met Caligula lijkt me hilarisch. Hij gaat meer te keer als een hond in een kegelspel, zonder zich veel aan te trekken van de opiniemakers en het politieke profitariaat.
  Uw opinie over Trump is bovenal voorbarig. Beoordeel hem na zijn ambtstermijn.

 3. Trump nu al veroordelen is voorbarig. Daarbij, de invasie van de migranten, gelijk van waar ze komen, is al een paar decennia bezig en duidelijk gepland. Nu komen ze plots in grote getale van Syrië en in hoofdzaak Afrika, een verkeerde “migratiestroom”, hetgeen onze “grote leiders” niet voorzien hadden in hun masterplan met als doel het uitschakelen van de autochtoon. Feit is dat we erop achteruit gaan in vierde versnelling. As je alle dagen middenin de economische realiteit staat, dan ervaar je en zie je veel.

 4. Juist!

 5. Op antisemitische en politiek correcte euro propaganda reageer ik niet. Als je niet opgewassen bent tegen deze opmerking verwijder je deze reactie maar. Hoe laag kan je nog zakken? Onbegrijpelijk!

 6. Johan S. De filosoof die sneller meningen spuit dan zijn schaduw. (Net zoals toen met de 800 kinderlijkjes in dat klooster in Ierland, waarvan een dag later niets waar bleek te zijn).
  En ook nu blijkt Attila, sorry, Caligula, toch niet onvoorwaardelijk achter Assad te staan.
  Soms kan het geen kwaad eens een dagje te wachten om je verontwaardiging te spuien, Johan. Komt tijd komt raad (ik weet niet of Shopenhauer of Voltaire dit ook vonden, maar daarom is het nog niet minder waar).

 7. ‘…de van elke toekomst beroofde Palestijnen zullen zich gefrustreerd in de armen storten van het moslimterrorisme’ Dat is een goeie. Ook toen de Palestijnen wel ‘een toekomst hadden’ waren het al moslimterroristen. Sla er de biografie van de grootmoefti van Jeruzalem Mohammad Amin al-Hoesseini, die met Hitler de uitroeiing van de joden besprak, er maar eens op na. En inderdaad, de vergelijking van Trump met Caligula is hilarisch. Sanctorum kan beter wat geschiedenis gaan studeren alvorens nog een ‘historisch’ stukje te plaatsen. Wat Trump betreft: die is in hetzelfde bedje ziek als de Clintons en de Bushes: lijfeigenen van het Saoedische koningshuis. Er zal niks veranderen, de West-Europese beschaving blijft op haar retour, de VS blijven de wereld vernietigen en Trump gaat de vuilbak van de geschiedenis in dezelfde hoedanigheid als zijn voorgangers: als een blaaskaak en een nitwit.

 8. ‘Sla er de biografie van de grootmoefti van Jeruzalem Mohammad Amin al-Hoesseini, die met Hitler de uitroeiing van de joden besprak, maar eens op na.’
  ‘en Trump gaat naar de vuilbak van de geschiedenis in dezelfde hoedanigheid als zijn voorgangers: ‘