Wie ben ik

Johan Sanctorum, geboren in Oostende op 23 juni 1954.
Studies: filosofie en kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel.
Daarna hoofdredacteur, uitgever én drukker van het filosofisch tijdschrift “O”
Omzwervingen als cultuurconsultant en “vreemde eend” in de architectuurwereld (De Gregorio & Partners), de communicatiesector (Slangen & Partners) en het politieke bedrijf (VB).
 
Overtuigd republikein, vrijdenker met libertair-anarchistische trekjes.
Schreef een boek over De Islam in Europa (2008), “De Vlaamse republiek als utopie en project” (2009), en de essaybundel  “Media en Journalistiek in Vlaanderen” (2009, i.s.m. Frank Thevissen).
 
Passies: filosofie, muziek (opera), natuur, erotiek, de zee.
Gelooft niet in engelen en propere handen, of in academische sereniteit. Ziet cultuur als een dissonante uitdrukking van onrust en onaangepastheid: de luis-in-de-pels, de valse noot, de stoorzender. Subsidies en overheidsbetutteling acht hij daarin contraproductief.
Gelooft in kritiek, afstandelijkheid, autonomie, bewustwording, de positie van de outsider. 
Zoekt de tegenspraak, het conflict, de paradox, de ongerijmdheid.
 
Het boek is voor mij een achterhaald medium, en zelfs een ronduit onder-drukkende, trage, slopende én commercieel-opdringerige pseudo-realiteit. Ik snap niet hoe de intellectuelen van vandaag deze dorre papieren wereld nog kunnen omarmen.
De kracht van het creatief denken, onderzoeken, verbinden, ontbinden, permuteren, ligt in het internet en de digitale media.”
 
Vandaag zelfstandig copywriter, publicist, columnist, blogger en criticus
johan.sanctorum@pandora.be
 

8 Reacties op “Wie ben ik

 1. Beste Johan,

  Ik hoop dat ik u toch Johan mag noemen zonder Mr of whatever ?
  Ik ben Marc Van Kerckhove woonachtig in Lede, 53 jaar en balend over wat er allemaal “roert” in deze wereld (veraf en dichtbij).
  Ik ben zowaar “ziek” aan het worden door hetgeen “de mens” zichzelf en zijn “medemens” aandoet…..Mijn vrouwtje zegt dat ik dringen hulp moet zoeken bij een psycholoog….(ja want als je dezer dagen kritisch bent op de maatschappy, dan ben je ziek natuurlijk, je moet alles maar kunnen “slikken”, of anders ben je een “zwakkeling….een loser……
  Ik denk dat ik gewoon met wat meer “gelijkgestemde” mensen moet converseren. Mensen die ook kritisch naar deze wereld durven te kijken.
  Momenteel loop ik “ziedend” door het huis emails te schrijven of in gedachten, bij die man thuis aan zijn deur eens goed mijn gedacht te zeggen, wat zeg ik…. te brullen !!!!….het is hier betreffende Ivan Sonck. Je weet wel, die “klojo” die het voor elkaar kreeg om binnenkort de kinderen het zwijgen op te leggen via de rechtbank…..Ik zag in uw website een artikel hierover van enkele jaren terug, vandaar mijn reactie.
  Ik hoop dat deze maatregel teniet gedaan wordt, anders is dit een heel ingrijpend “precedent” en zo halen deze zuurbekken, die in deze maatschappij,
  het meer (zie ook GAS -boetes) en meer voor het zeggen hebben weer een slag thuis.
  Ik hoop dat meneer Sonck (binnen een jaar of 10, als hij in een ouderlingentehuis zit te knikkebollen en te lallen over vroegere tijden…dat hij dan door een verpleegster (dezelfde kleine meid, die tien jaar eerder met haar vriendjes geen speelpleinwerking meer kon hebben) wordt vastgebonden op zijn bed en een flinke prop linnengoed in zijn “Mr Spock-gezicht” geramd krijgt….zodat er ook niemand last heeft van zijn “lawaai”…..
  Zo, dit geschrijf heeft mij weer een beetje kracht gegeven om deze dag door te komen en mij wat weerbaarder te maken tegen het volgende-kompleet-onlogische-mensonterende nieuwsevenement dat binnenkort op mijn bord zal gesmeten worden….
  Is er soms al een tegenreactie op deze kwestie bezig (handtekeningen verzamelen bvb) dan zal ik mij hier graag bij aansluiten.

  Nog een prettige dag Johan,

  Marc Van Kerckhove

 2. Wees nu eerlijk, ken je écht geen boek dat niet aan uw omschrijving van boek beantwoordt ?

  Groetjes,

  Jean Loeckx

 3. Beste Johan,

  Voor de data over de heksenvervolgingen tijdens de inquisitie, zie mijn boek “De geheimen van Hildegard von Bingen” (www.a3boeken.nl/nl/webshop/de-geheimen-van-hildegard-von-bingen-gerrit-jan-keizer).

  Zwamgroet,
  Gerrit Jan Keizer

 4. Gerard Van Noten

  Beste Johan,
  ik ben 58 en deel ten volle uw meningen. Er is één wezenlijk verschil, ik ben en blijf een boekenfan. Niets kan mij meer verheugen dan deze overleving van vroegere tijden, deze vruchten van de hersenkronkels die tot nu toe altijd onze wijsheid vormden met de kennis van het verleden. Ken uw verleden en de toekomst zal zich openbaren. Cyclisch, kan men zeggen. Moesten er geen boeken bestaan, dan zou u nooit tot uw filosofische- en kunstwijsheid gekomen zijn. Wat mij betreft, moeten boeken altijd blijven bestaan, want de informatica en electronica zullen ooit ten prooi vallen aan één of andere ramp, weze het een EMP-effect en dan is het gedaan met de wijheid. Buiten dit kleine meningsverschil, kan ik enkel zeggen, doe zo voort.

 5. Ach natuurlijk zijn boeken schatten, vroeger omdat er geen andere bronnen waren, nu als een soort fysieke plek, die een mens tactiel opneemt en zich in verliest, zoals een begraafplek, of een boom, of een geliefde,…. hoe internet ook probeert, dit organische deel van de passie kan ze niet evenaren

 6. U lijkt mij een zeer boeiend persoon.
  Zie ik ergens gelijkenissen met JP Van Rossem?

 7. Over Marc Grammens:
  Hij kwam op voor het recht op zelfbestuur van het Palestijnse volk en begreep niet waarom sommige Vlaams nationalisten van de N-VA of het Vlaams Belang de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden blejven goedpraten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s