De mei ’68-tournee

Mei ’68 – 50 jaar later: terugblik en balans

banner_lezing

De hete meimaand van 1968: wie jonger is dan 50 was toen nog niet eens geboren.
Zwart-wit beelden van anti-Vietnambetogingen, Leuven Vlaams, Dolle Mina’s, de Praagse lente, Woodstock en de Flower Power, en… uiteraard de opgebroken kasseien in Parijs overlappen elkaar op een tamelijk chaotische manier.

Wat betekenen die beelden vandaag? Hing er echt iets in de lucht en is het blijven hangen, of allang weer verdampt? Was het een hormonale opstoot van de middenklassejeugd, verwend door de Golden Sixties? Heeft de beweging iets meer opgeleverd dan korte rokjes, de pil, geitenwollen sokken, en kakmachines?

mei68jsWie het meegemaakt heeft en op de barricaden stond, ziet het als een moment van de grote breuk en vernieuwing. Voor de latere generaties, zeker ter rechterzijde, is de soixante-huitard het synoniem geworden van de salonrevolutionair die, eens hij zelf aan de hefbomen kwam, onherroepelijk de krijtlijnen van de politieke correctheid vastlegde.
Mei ’68 is een historisch feit, maar ook semi-fictie, een legende, een boulevard van verloren dromen.

Dit jaar is ze dus een halve eeuw oud, die legende. Ter gelegenheid daarvan trekt Johan Sanctorum doorheen Vlaanderen  met een geanimeerde lezing: Tournée 68. Verwacht geen historisch overzicht of een academisch referaat, maar een dieptezicht met punch.

In mei wordt er ook een boek van hem voorgesteld over dit onderwerp, i.s.m. Doorbraak-magazine.

Korte bio:

Johan Sanctorum (Oostende, 1954) is filosoof, publicist/blogger en Doorbraak-columnist. Hij studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB en zocht zijn weg als schrijver/uitgever, docent, theaterman, politiek consultant en weerom cultuurfilosoof.
Vandaag onderscheidt hij zich als onafhankelijk criticus en scherpe pen in het Vlaams/Nederlandse opinielandschap. Hij weet zijn gehoor en lezers mee te nemen in sterke verhalen rond cultuur, politiek en media. De insteek is zelden mainstream, dikwijls verrassend, soms gewaagd.

In de lezing “Mei ’68 – vijftig jaar later” laat Johan Sanctorum alle aspecten van deze revolte aan bod komen: politiek, cultuur, ecologie, vrouwenbeweging, onderwijs, media….  en uiteraard onze eigen Leuven-Vlaams-beweging. De historische feiten worden herlezen, van het stof ontdaan en gespiegeld aan onze huidige actualiteit anno 2018. Een dosis humor en satire mag niet ontbreken in deze kijk op een boeiende aflevering van het wereldtoneel.

 

Organisatoren en verenigingen: u kan nog steeds een lezing boeken via johan.sanctorum@pandora.be